NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
De duurzame fabrieken van de toekomst bouwen
Luc Clabout: “Smart engineering is het nieuwe normaal. We gebruiken tools die elektrisch, mechanisch en automation ontwerp als een geïntegreerd geheel gaan beschouwen.”

De duurzame fabrieken van de toekomst bouwen

Ingenieurs zullen creativiteit nodig hebben om goede oplossingen te bedenken voor de duurzame en digitale transformatie waar de industrie voor staat. Het wordt belangrijker dan ooit om het totaalplaatje van de productie te zien. En daarbuiten. Bedrijven functioneren immers steeds meer binnen ecosystemen. Als onderdeel van VINCI Energies, kan Actemium terugvallen op heel wat gespecialiseerde kennis om klanten te helpen stappen te zetten naar de geconnecteerde en duurzame fabriek van morgen, die wendbaar en weerbaar is.

Een grote maar tegelijk wendbare organisatie, zo mag je VINCI Energies wel noemen. Wie zich blind staart op de cijfers – 90.000 medewerkers wereldwijd, 16,7 miljard euro omzet – verwacht misschien een logge organisatie. Niks is minder waar, want op het terrein zijn het de business units op menselijke maat die het verschil maken en die met dezelfde klantgerichtheid en flexibiliteit als kmo’s opereren. “In België werken zo’n 60 business units samen in een netwerkstructuur, waaronder Actemium als netwerk voor de industrie en Axians als netwerk voor de ICT”, vertelt managing director Luc Clabout. “Elk met hun eigen specialisme en competenties, maar wel steeds in verbinding met elkaar en dus met een enorme pool aan ervaring binnen handbereik.” 

Advise, design, build & operate

Samen begeleiden ze klanten vanuit die competenties van a tot z. Of in ingenieurstermen: advise, design, build & operate. “We merken dat klanten steeds meer nood hebben aan een partij die hen op een pragmatische wijze strategisch kan begeleiden.” Een roadmap dus om een plant state-of-the-art te maken en te laten beantwoorden aan duurzaamheids­objectieven. Daarin is er aandacht voor zowel de klassieke ‘betonnen funderingen’, met andere woorden het gebouw en de installaties erin, als voor de digitale. “Door bijvoorbeeld de productieplanning en logistieke planning beter op elkaar af te stemmen middels een slimme orderforecast, kunnen de dimensies van een magazijn sterk gereduceerd worden. Alles hangt dus aan elkaar.” 

Na de juiste conceptuele keuzes gemaakt te hebben, start het ontwerp. “Smart engineering is het nieuwe normaal. We gebruiken tools die elektrisch, mechanisch en automation ontwerp als een geïntegreerd geheel gaan beschouwen. We hebben de laatste jaren daarenboven bewust ingezet om onze ‘build’ capaciteiten sterk uit te breiden: vandaag kunnen we complete procesinstallaties bouwen en volledige EOL oplossingen leveren, inclusief verpakkingslijnen en eigen AGV’s en robotoplossingen …” 

Ook nadat een project of fabriek is opgeleverd, kunnen klanten steunen op Actemium. “Everything as a service is een term die onze Axians collega’s dagelijks in de mond nemen. Maar we zien deze evolutie ook op de productievloer: machine as a service of zelfs factory as a service. Ontzorgen, daar draait het om.”

In België werken zo’n 60 business units samen in een netwerkstructuur, waaronder Actemium als netwerk voor de industrie en Axians als netwerk voor de ICT. Elk met hun eigen specialisme en competenties, maar wel steeds in verbinding met elkaar.

Slimme en duurzame ecosystemen

Door al die competenties samen te leggen wil Actemium bouwen aan zijn missie: ‘Towards the Sustainable Factory of the Future’.
Een slogan waarin elk woord telt. “We richten ons op meer dan de productievloer alleen. Ook alles wat daarrond hangt, zoals de in- en uitgaande logistiek, nemen we mee in het verhaal. Net omdat het totaalplaatje telt. Niet alleen binnen de fabrieksmuren, overigens. Bedrijven maken deel uit van een groter ecosysteem: ze zijn verbonden met leveranciers, klanten en eindgebruikers.” 

Daarnaast zal alles slimmer en duurzamer moeten worden. Twee evoluties die overigens hand in hand gaan, volgens Clabout. “Hoe meer data we capteren, tot hoe meer inzichten we kunnen komen om zuiniger om te springen met energie, grondstoffen en mensen. De industrie heeft de voorbije twee à drie jaar al enorme stappen gezet in de transitie naar duurzaam produceren. Van conservatisme is absoluut geen sprake. Dat hoeft immers geen disruptief verhaal te zijn. We kijken samen met onze klanten hoe ze stap voor stap kunnen evolueren in de juiste richting.”

Toegevoegde waarde door co-creatie

Actemium gelooft in dit verhaal immers sterk in co-creatie en partnerschappen op lange termijn. “Hoe vroeger we mee aan tafel kunnen zitten, hoe beter. Onze klanten kennen hun producten door en door, wij weten hoe processen in elkaar zitten en wat er nodig is om slimmer en duurzamer te worden. Door te luisteren naar onze klanten, hun noden en hun visie, en die te koppelen aan onze expertise kunnen we echt toegevoegde waarde creëren.” 

De kers op deze taart? De ‘Actemium Sustainable Energy’ leerstoel, die vorig jaar werd opgestart aan de Universiteit Gent. “Daar willen we geavanceerde modellen ontwikkelen die het voor industriële bedrijven makkelijk maken om antwoorden te vinden op het vraagstuk van energie. Door de transitie die we doormaken wordt energie immers een complex kluwen. De vraag naar en de beschikbaarheid van energie binnen de productie perfect op elkaar afstemmen is een uitdaging die we samen met onze klanten willen aangaan. Door ons hierin door middel van de leerstoel verder te verdiepen, kunnen we de industrie toekomstbestendig maken en bijdragen aan een duurzame emissievrije wereld”, besluit Clabout. 

ACTEMIUM – Stand 635

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.