NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
De transformatie die voor tijdswinst staat
Vier niveaus van digitale transformatie.

De transformatie die voor tijdswinst staat

Eplan staat al langer bekend om zijn voortrekkersrol bij de digitale transformatie. We spraken met Robby Doumen, managing director Eplan België, uitvoerig over hun nakende Efficiency Days 2023, een tweejaarlijks evenement dat dit jaar plaatsvindt op donderdag 19 oktober in de nagelnieuwe congreslocatie Vestar in Antwerpen. De focus in de komende editie, die dit keer ook het VOKA-logo mag dragen, ligt op een aspect dat Eplan Breakthrough 4 Tomorrow doopte. 

Een tijdsbesparing, gerealiseerd door het automatiseren van de datastromen. Dit vat in een notendop samen waar voor Eplan de objectieven van elke digitale transformatie moeten liggen. De grafische voorstelling van Breakthrough 4 Tomorrow onderscheidt daartoe vier verschillende toepassingsniveaus of levels, waarbij de engineer steeds weer centraal staat. Deze ondertussen bewezen en befaamde strategie noemt EPlan The 4 levels of digital transformation strategy.

Nieuw op de Eplan Efficiency Days 2023 is dat het inhoudelijke programma gekoppeld wordt aan deze strategie. De vier levels krijgen elk een inhoudelijke track waaruit de deelnemers kunnen kiezen tijdens de Efficiency Days. De basic, advanced en expert track is op maat van de expertise van bestaande of nieuwe EPLAN-users. Zij kunnen dus aan de hand van hun eigen expertise hun programma samenstellen en hun knowhow laten evolueren naar een volgend niveau. De vierde track is op maat van executives. Denk aan ondernemers, C-level, transformation managers, managers en allerhande beslissingsnemers. Deze track werd speciaal voor hen vormgegeven in samenwerking met Voka en zal dieper ingaan op de strategie, uitdagingen en beloningen van digitale transformatie.

Een beproefde strategie.

Level 1 – Basic
Dit basisniveau van transformatie omvat een efficiënter gebruik van de bestaande software. Een insteek die de doelmatigheid van bestaande praxis in vraag moet stellen en daaraan een verbeterd applicatiegebruik verbindt. Een eerste stap.

Level 2 – Advanced 
Robby Doumen: “Hier kijken we naar de efficiëntere omgang met data door middel van structurering, standaardisering en verbeterde kanalisering van de informatie”. Eplan biedt hier onder meer oplossingen aan om technische tekeningen te automatiseren, of ook het ontwerp van elektrische schakelkasten volledig in 3D uit te voeren. 

Level 3 – Expert
Een verder gevorderd niveau, dat de studie behelst van de relatie tussen de afdeling engineering en de productieafdeling. In vele gevallen worden er automatisch machines aangestuurd die onder meer uitsparingen en gaten in schakelkasten maken. Die relatie via Eplans zusterbedrijf Rittal is hier bijvoorbeeld geen nieuwigheid. In een verdere stap moet de kast echter worden uitgerust met componenten, en bekabeld worden op basis van een schematekening. Dit gebeurt helaas nog zeer veel op papier. 

Robby Doumen: “Eplan biedt voor deze toepassingen daarom haar Smart Wiring, Smart Production, Smart Mounting oplossingen aan. Stuk voor stuk applicaties die voor enorme tijdsbesparing zorgen en vooral ook een papierloze afhandeling beogen.” Dit paperless aansturen van productie vanuit het 3D-ontwerp kan immers integraal vanaf een tablet, waardoor per direct alle nodige productiemiddelen, zoals ook de  draadconfectiemachines, kunnen worden aangesproken. Die stroomlijning van data maakt bovendien de directe koppelingen met ERP-systemen mogelijk. 

Level 4 – Executive
Het vierde level voorziet in een strategische top-down aanpak, waarin zowel het C-level als het middenkader bij de digitale transformatie worden betrokken. Om het inzetten van deze nieuwe engineering tools optimaal te laten renderen, moet immers ook de organisatie erin willen meegaan. Robby Doumen: “Belangrijk is hier zeker de samenwerking met VOKA, dat in het kader van de digitale transformatie zelf al een evaluatieprotocol ontwikkelde, de zogenaamde Digiscan. Een methodiek waarvan de resultaten zeer mooi aansloten bij de 4-levels doorlichting die Eplan doet.”

Hét Eplan-evenement van dit najaar.

De Eplan Efficiency Days

Een Voka-delegatie zal trouwens ook als spreker aanwezig zijn op de EPLAN Efficiency Days op donderdag 19 oktober in Antwerpen, net als de managing director van Rittal, die de eigen digitale transformatie zal toelichten. Maar ook Joris Vrancken, CEO en oprichter van P&V Panels en winnaar van Factory of The Future in 2022, geeft een uiteenzetting over hoe digitale transformatie hem in staat stelt om succesvolle overnames te doen.

Daarnaast belooft het plenair gedeelte ontzettend inspirerend te worden. Niemand minder dan Steven Van Belleghem brengt zijn nieuwe betoog over het creëren van een customer-centric bedrijfscultuur om efficiëntie en innovatie in bedrijven te verhogen. Cédric Dumont, de Belgische en wereldwijd bekende basejumper, neemt de deelnemers mee in zijn perspectieven over risicomanagement en de juiste mindset om door te breken naar nieuwe levels en ongekende hoogtes.

“Het belooft een topeditie te worden van de Eplan Efficiency Days”, zegt Robby Doumen. “Met het thema Breakthrough 4 Tomorrow maken we duidelijk dat EPLAN er is om doorbraken te realiseren in de digitale transformatie van onze users, maar ook voor onze klanten als volledige organisatie. Daarom een oproep aan alle Eplan-users: schrijf jezelf in voor een van de user tracks, maar nodig ook je leidinggevenden uit voor de management track. Want echte doorbraken in digitale transformatie worden gerealiseerd als er een harmonie is tussen leiderschapsvisie en gebruikersinzichten.” ■

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.