NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Debietmeters zorgen voor meerwaarde op grondboorinstallaties
Valentijn De Lille (rechts): “We wisten wat we nodig hadden, maar we wilden wel een partner waarop we konden bouwen. Die ons bijstaat met het juiste technisch advies en de nodige service.”

Debietmeters zorgen voor meerwaarde op grondboorinstallaties

Grondboringen zijn steeds vaker nodig. Maar een grondboormachine is maar de helft van het plaatje. Ze vragen om echt maatwerk in functie van de toepassingen. Agiva werkt de Fraste machines voor zijn klanten af met hogedrukreinigers, watertanks, groutmachines, haspels, schudzeven, transportbanden… tot feilloze oplossingen. Recent voegde het ook standaard debietmeters toe, zodat de klanten nog meer inzicht in en controle over hun machines krijgen. Het rekent daarvoor op de nauwkeurige technologie en het gedegen technisch advies van KROHNE.

Bij Agiva zitten de productie en het onderhoud van grondboormachines in het bloed. Of ze nu voor bronbemaling, waterputten, geothermie, geo- en milieutechnische boringen of funderingen moeten dienen, Agiva weet wat er nodig is om kwaliteitswerk te kunnen afleveren. Agiva is reeds meer dan 30 jaar de invoerder van het Italiaanse merk Fraste in de Benelux. Machines die zich tot zelfs 1.400 m diep een weg in de grond kunnen boren. 

“Dat we gekozen hebben voor een Italiaanse partner uit de Po-vlakte, heeft alles te maken met de ondergrond daar. Klei en zand, dat kennen we hier ook. Zij maken de machines, wij werken ze helemaal op maat van de klant af in functie van de geologie en de toepassing. Het zijn die extra toevoegingen van technieken die onze klanten in staat stellen om hun job op de efficiëntst mogelijke manier uit te oefenen”,  vertelt zaakvoerder Valentijn De Lille.

KROHNE kon Agiva vertellen hoe de debietmeters beter in te bouwen voor een nauwkeuriger signaal.

Best werkende oplossingen

Totaaloplossingen dus. Want Agiva voegt daar met zijn eigen Academy eveneens een flinke dosis opleiding aan toe om de boormeesters van morgen klaar te stomen. En ook op vlak van service streven ze uitmuntendheid na. Een strategie die duidelijk aanslaat door de combinatie van ervaring en de technische capaciteiten van het team uit Eeklo, en nog verder vooruit gestuwd wordt door de algemene maatschappelijke honger naar meer duurzaamheid. Door het succes is de nieuwbouw die Agiva in 2020 neerpootte in industriezone Kunstberg in Eeklo drie jaar later al uit zijn voegen aan het barsten. “De 1.500 m² aan atelier en magazijnen wordt te klein. De omzet ging intussen al maal drie”, rekent De Lille. Over de sleutels achter dit succes hoeft hij overigens niet lang na te denken. “Het sterke team dat we hier hebben. Onze medewerkers kunnen echt meedenken met klanten om tot de best werkende oplossing te komen.”

Standaardintegratie van debietmeters

Sinds kort voegt Agiva daarom standaard debietmeters toe aan de installaties die het atelier verlaten. De Lille: “Omdat weten wat het exacte debiet is heel veel toegevoegde waarde brengt voor onze klanten. Op basis van die waardes kunnen ze bijvoorbeeld de stijgsnelheid gaan berekenen. E Want hoe dichter je bij het optimum zit, hoe beter. Wie daar enkele percentjes dichter bij geraakt, zal zich op het einde van de rit heel wat uitgespaard hebben.” 

Daarnaast kan het debiet iets vertellen over hoe snel de pompen zullen slijten. Een interessante parameter dus, op voorwaarde dat hij ook eenvoudig kan uitgelezen worden tijdens het boren. “Door het signaal van de debietmeter te importeren op de CAN-poort, krijgen ze de waarde op het scherm te zien.”

Door het succes is de nieuwbouw die Agiva in 2020 neerpootte in industriezone Kunstberg in Eeklo drie jaar later al uit zijn voegen aan het barsten.

Juiste advies voor nauwkeurigere waarde

Een belangrijke voorwaarde dus in de zoektocht naar een betrouwbare technologiepartner. Die vond Agiva in KROHNE. De Lille: “We wisten wat we nodig hadden, maar we wilden wel een partner waarop we konden bouwen. Die ons bijstaat met het juiste technisch advies en de nodige service. Zo kon KROHNE ons vertellen hoe we de debietmeters beter konden inbouwen voor een nauwkeuriger signaal.” 

Een mooi voorbeeld van die samenwerking is een recente grondboormachine voor geothermie die Agiva afleverde voor Geocalor. Het ging om de Fraste Multidrill XL AX, die tot 300 m diepte kan gaan en die werd uitgerust met de OPTIFLUX 11000 elektromagnetische debietmeter. “Met de toevoeging van deze KROHNE debietmeter kan de operator van de machine zijn flow afregelen in de functie van de bodem. De waarden zullen immers verschillen voor zand en klei.” 

Zeer goed teken

Het moet intussen zowat de tiende geslaagde installatie zijn die Agiva en KROHNE samen hebben afgewerkt. “Ja, het loopt vlot”, geeft De Lille toe. Geen verrassing, want hij had op voorhand al verschillende bedrijven gecontacteerd om te weten welk vlees hij met KROHNE in de kuip haalde. “Ze denken met je mee en reageren altijd snel op vragen, vertelt mijn team me. Maar eigenlijk hoor ik er maar weinig van tijdens projecten. En dat is een zeer goed teken, want dat wil zeggen dat alles op wieltjes loopt”, besluit De Lille. ■

De KROHNE Groep is een wereldwijde fabrikant en leverancier van procesinstrumentatie, meetoplossingen en diensten in vele industrieën. Opgericht in 1921 en met hoofdkantoor in Duisburg, Duitsland, bieden wij lokale contacten voor instrumentatieprojecten van elke omvang in meer dan 100 landen. KROHNE staat voor innovatie en hoogste productkwaliteit en is één van de marktleiders in de procesindustrie. KROHNE is een onafhankelijk familiebedrijf, volledig eigendom van de familie Rademacher-Dubbick.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.