NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Draadloze netwerkoplossingen voor optimale efficiëntie van CNC-machines
Dankzij deze oplossingen kunnen operatoren nu gemakkelijk, betrouwbaar en efficiënt gegevens uit de CNC-machine ophalen.

Draadloze netwerkoplossingen voor optimale efficiëntie van CNC-machines

Alles moet beter, nauwkeuriger en sneller, en liefst zo goedkoop mogelijk: maakbedrijven staan voor enorme uitdagingen om aan de eisen van hun klanten te voldoen. Een verregaande automatisering en digitalisering van de bedrijfs- en productieprocessen kunnen hen daarbij helpen. Zo ontwikkelde een softwarehuis een intelligent DNC-programma (Distributed Numeric Control), dat ervoor moet zorgen dat de efficiëntie van de CNC-machines geoptimaliseerd wordt. De specialisten van Moxa boden met de NPort servers een betrouwbare draadloze oplossing die zorgt voor de communicatie tussen machines en software.

Moxa ontwikkelt al jaren betrouwbare netwerkoplossingen die apparaten moeten toelaten om verbinding te maken, maar ook om te communiceren en samen te werken met systemen, processen en mensen. De producten worden in België verdeeld door Technolec. 

Met een intelligente software kunnen data van CNC-machines geanalyseerd worden om de efficiëntie en prestaties te verbeteren.

“We zijn een value added distributeur, die bij elk automatiseringsvraagstuk op zoek gaat naar het meest efficiënte en kwalitatieve antwoord. Ook de specialisten van Moxa als ontwikkelaar en producent hebben eenzelfde visie. Elk project start vanuit de behoefte van de klanten, waarna gezocht wordt naar een oplossing op maat”, zegt Karel Mus, zaakvoerder van de verdeler uit Temse. “Zo contacteerde een softwarehuis de mensen van Moxa, op zoek naar een betrouwbare netwerkoplossing die moest zorgen voor de communicatie tussen CNC-machines op de werkvloer en hun intelligente DNC-software in een centrale controle­ruimte. Door data van de machines te verzamelen en die gegevens via de software te analyseren, kunnen bedrijven immers de prestaties en efficiëntie van hun machinepark verder optimaliseren.” 

De schematische voorstelling van de oplossing, waarbij de Moxa-servers zorgen voor de communicatie tussen machines op de werkvloer en software in de controleruimte.

Aan alle eisen voldaan

In de eerste plaats zochten ze een oplossing die zowel I/O-data van het signaallicht op de CNC-machine als seriële data van het CNC-systeem zelf kan verzamelen om de status van de CNC-besturingen te monitoren. Verder was er een veilige en betrouwbare draadloze communicatie nodig, waardoor de DNC-software vanop afstand die gegevens kan verzamelen. Tot slot was er een MTConnect-protocol vereist om de data eenvoudig in de software te integreren.

“De NPort IAW5150A-6I/O apparaat servers van Moxa voldeden aan alle eisen. Ze ondersteunden niet alleen de seriële en I/O-interfaces om de nodige gegevens te verzamelen, maar zorgden ook voor de betrouwbare 802.11g draadloze standaard en het MTConnect-protocol om de CNC-machines eenvoudig en veilig met de DNC-software te verbinden”, zegt Karel Mus. “Bovendien ondersteunde deze NPort IAW5150A-6I/O ook Ethernet interfaces om barcode scanners op de werkvloer te verbinden. Dankzij deze oplossingen van Moxa kunnen de operatoren nu gemakkelijk, betrouwbaar en efficiënt gegevens uit de CNC-machine ophalen.”

De NPort IAW5150A-6I/O apparaat server van Moxa.

GESELECTEERD PRODUCT VAN MOXA
NPort IAW5150A-6I/O – draadloze apparaat server met 6 digitale I/O’s

SYSTEEMVEREISTEN

  • Een hardware-oplossing met seriële, I/O-, Ethernet- en draadloze interfaces om de stratus van CNC-besturingen te monitoren
  • Ondersteunt de MTConnect-functionaliteit
  • Voldoet aan de huidige AES-COMP draadloze veiligheidsstandaards zoals vastgelegd in de IEEE 802.11-2007 norm

WAAROM DEZE OPLOSSING

  • Ondersteunt de RS-232-functionaliteit
  • Omvat digitale inputs, die de MTConnect-tagging van een signaallicht op een CNC-machine toelaten
  • Biedt draadloze IEEE 802.11 connectiviteit met geavanceerde veiligheidsfuncties
  • Omvat een geïntegreerde RJ45-poort, waardoor de koppeling met Ethernet-gebaseerde barcode scanners mogelijk is

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.