NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Ergonomie van werkposten verbeteren
Hugo Thienpont (VUB): “Werkbaar werk is geen sci-fi meer, maar we zijn er ook nog niet helemaal.”

Ergonomie van werkposten verbeteren

Flanders Make opende op 11 januari een nieuw onderzoekslabo aan de VUB. In AugmentX wil men de bewegingen van en krachten op het menselijk lichaam ten gevolge van werk in kaart brengen. Door hypernauwkeurig te meten in het labo en dat om te zetten in de juiste technologie voor de industrie, zoals exoskeletten en cobots. Het labo bouwt daarmee voort op het werk van Brubotics (het Brussels Human Robotics Research Center).

VUB-vicerector Innovatie en Valorisatie Hugo Thienpont was aanwezig bij de opening: “Met meer dan twintig jaar onderzoek naar hoe we de kwaliteit van leven en werken voor mensen kunnen verbeteren met robotica, mag Brubotics zich een pionier noemen, in Vlaanderen, in Europa maar zelfs wereldwijd. Werkbaar werk is intussen geen sci-fi meer, maar we zijn er ook nog niet helemaal. De toepassing op de werkvloer hinkt nog achterop, door de kostprijs, door de moeilijke technologiekeuzes, door niet de juiste compatibiliteit … Uitdagingen die we in het AugmentX labo willen tackelen door samen te werken. Samen kunnen we de grenzen van technologie verleggen.”

Technologie op scherp van de snee

Ook Flanders Make CEO Grisja Lobbestael prijst het partnerschap dat hier ontstaan is. “We tonen hiermee ook aan industriële partners wat er kan door de koppen bij elkaar te steken. Want het belang van mensen kan niet genoeg onderstreept worden. Een van de kernpunten binnen Industrie 5.0 wordt het maximaal ondersteunen van mensen, mentaal en fysiek, bij het uitoefenen van hun job. Hier in AugmentX zal men werken aan technologie op het scherp van de snee, en die vertalen voor bedrijven: wat kan ze betekenen voor uw mensen, voor uw producten in uw productieomgeving.”

Grisja Lobbestael (Flanders Make): “Een van de kernpunten binnen Industrie 5.0 wordt het maximaal ondersteunen van mensen, mentaal en fysiek, bij het uitoefenen van hun job.”

Ergonomie herdefiniëren

Het onderzoeksteam van Brubotics combineert hoogtechnologische snufjes om ergonomie te herdefiniëren.

Motion capture, drukplaten, krachtcellen, en allerlei andere sensoren om biometrische gegevens op te meten, laten toe om arbeid en inspanning op te meten op een ongeziene wijze. AugmentX zet in op zowel mobiele (vanuit Flanders Make Kortrijk, waar de industriële praktijk kan nagebouwd worden) als heel nauwkeurige statische meetinfrastructuur (vanuit het labo in Brussel). ​ Dit laat toe om een brede waaier van onderzoeksprojecten te ondersteunen waar krachten en/of beweging moeten worden opgemeten. Verschillende projecten zijn reeds lopende met als doel om de infrastructuur verder te integreren en bestaande capaciteiten verder uit te breiden.

Tom Verstraeten (AugmentX): “We zullen meer capaciteit en meer samenwerking nodig hebben om de juiste technologie op de juiste plaats voor de juiste toepassing in te zetten.”

Een gesynchroniseerde datastroom

De beweging van en krachten op het menselijk lichaam ten gevolge van werk, (met of zonder exoskelet) kunnen via een biomechanisch model worden geprojecteerd op zeshonderd verschillende spieren. Op die manier kunnen de kracht en lengte van iedere spier in het lichaam ingeschat worden. Ir. Tom Turcksin, coördinator AugmentX, demonstreerde tijdens de opening hoe dat precies in zijn werk gaat. De aanwezigen zagen zijn bewegingen en de impact ervan vertaald naar het scherm. Daarbij waren meerdere sensoren aan het werk. Het AugmentX team ontwikkelde onder meer software om de data van verschillende sensoren over het netwerk te bundelen tot één gesynchroniseerde datastroom. ​

Tom Turcksin (AugmentX) demonstreerde tijdens de opening hoe dat precies in zijn werk gaat. De aanwezigen zagen zijn bewegingen en de impact ervan vertaald naar het scherm.

Het hele systeem is dus ook heel moduleerbaar en integreerbaar, wat het voor een brede waaier aan toepassingen interessant maakt. Daarom zal dit labo beschikbaar zijn voor partners uit zowel de onderzoekswereld als de industrie. “We zitten met een verouderende beroepsbevolking. We zullen meer capaciteit en meer samenwerking nodig hebben om de juiste technologie op de juiste plaats voor de juiste toepassing in te zetten. Met AugmentX willen we hier ons steentje toe bijdragen”, besluit Prof. Dr. Ir. Tom Verstraeten. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.