NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Flanders Make Kortrijk opent de deuren

Flanders Make Kortrijk opent de deuren

Op 9 november is het nieuwe gebouw van Flanders Make in Kortrijk geopend. Vlaams minister-president Jan Jambon kreeg de schaar volautomatisch aangereikt om het lintje officieel door te knippen. Want in plaats van een investering in een hoop stenen (weliswaar prachtig gemodelleerd door architectenbureau Jasper Eyers), is dit een investering in technologie en mensen. Bedrijven krijgen er de ruimte en de experten om nieuwe productietechnologie te ontwikkelen en uit te testen. De missie? Bedrijven helpen omschakelen naar een slimme, flexibele en duurzame productie die enkelstuks even betaalbaar maakt als massaproductie.

Een technologietempel. Zo omschreef Urbain Vandeurzen, voorzitter van de Raad van Bestuur van Flanders Make de visie die ze met de nieuwe site in Kortrijk voor ogen hadden. “Industrie is de motor van onze economie. We willen met een herindustrialiseringsstrategie het relatieve aandeel weer optrekken tot 20%. Want als de industrie groeit, dan groeit ook de tewerkstellingsgraad en de welvaart. Met dit gebouw leggen we een nieuwe hoeksteen voor die strategie. We willen een ecosysteem van innovatie uitbouwen, waar onderzoekers en bedrijven elkaar vinden in top notch technologie. Daarnaast brengen we hier onze Flanders Make Academy onder om de talenten van morgen kennis te laten maken met de nieuwste technieken.”

Klaar voor Industrie 5.0

Waar in Flanders Make Lommel en Leuven automotive en mechatronica respectievelijk de focus krijgen zal Flanders Make Kortrijk zich toespitsen op productietechnologie voor de maakindustrie. “Met de klemtoon op Industrie 5.0”, vertelt Vandeurzen daarover. “We gaan er niet meer van uit dat alles te digitaliseren en te automatiseren valt. Maar dat de mens centraal moet staan in dit technologieverhaal. Dat het de technologie is die hem moet ondersteunen om zijn taken beter te volbrengen.” In het nieuwe gebouw zullen op termijn 150 onderzoekers aan de slag zijn. Ook voor bedrijven is er permanent ruimte vrijgehouden om te komen experimenteren met nieuwe technologie. “Het gebouw leasen we, het geld dat we van de Vlaamse overheid gekregen hebben is vooral naar apparatuur en technologie gegaan”, aldus Vandeurzen.

Ook kmo’s bereiken

Die moet niet alleen voor innovatie rond maakvraagstukken zorgen. “Het is ook onze taak om ze naar ondernemingen uit te rollen. We laten hier zowel grote spelers als kmo’s ervaren hoe ze optimaal gebruik kunnen maken van nieuwe technologieën zoals digital twins, slimme robotisering en automatisering. We helpen ze op een tastbare manier ontdekken hoe ze een breed gamma aan producten in relatief kleine hoeveelheden op een efficiënte en duurzame manier kunnen maken. Flanders Make is er voor iedereen, de enige vereiste is dat de onderneming een innovatiefocus heeft”, zegt CEO Grisja Lobbestael.

Kennis en technologie exporteren

Ook voor Vlaams minister-president Jan Jambon is de weg van innovatie de weg vooruit. “Als we er in Vlaanderen in zouden slagen om onze CO-emissies te elimineren, dan is dat maar een druppel op een hete plaat. We tekenen immers maar voor 0,025% van de wereldwijde uitstoot. Maar als we hier de technologie kunnen ontwikkelen en exporteren om een duurzamere wereld te bouwen, dan gaan we pas echt impact hebben. En daar hebben we onze fantastische onderzoeksinstellingen voor nodig. Zij kunnen de motor van die innovatie vormen. We beschikken in Vlaanderen over de nodige kennis en kunnen. We gaan dit nu maximaal ten dienste stellen van onze grote en kleine bedrijven en samenleving.

Samenwerken aan innovatie

Voor burgemeester van Kortrijk, Vincent Van Quickenborne was West-Vlaanderen een logische keuze en Kortrijk de best mogelijke. “67% van de omzet die machinebouwers genereren, gebeurt door West-Vlaamse ondernemers. Vijf jaar geleden toen we door de stad fietsten zijn we niet toevallig op deze locatie geëindigd. De universiteit Gent is hier aanwezig, Howest zit op deze site met de beste gamingschool van de hele wereld. Samen kunnen ze een vliegwiel zijn voor die innovatie die we nodig hebben. En dat het gebouw hier in vijf jaar is verrezen toont aan dat we met de West-Vlaamse mentaliteit wel ergens geraken”, besluit hij met een knipoog.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.