Geautomatiseerde productiesystemen bij fabrikant van schoonmaak- en hygiëneproducten - Industrial Automation

NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Geautomatiseerde productiesystemen bij fabrikant van schoonmaak- en hygiëneproducten
Bij McBride House Hold in Ieper omvat de installatie drie kunststof opslagtanks van elk 50 ton, die aan de afvullijn gekoppeld zijn.

Geautomatiseerde productiesystemen bij fabrikant van schoonmaak- en hygiëneproducten

Hyline Process Automation (HPA), gespecialiseerd in de automatisering van processen, is vooral actief in food & beverage, biotech, farmacie, chemie, textiel, infrastructuur, personal care & household, cosmetica en hygiëne… De firma, die tot Eiffage Energie Systèmes Belux behoort, streeft naar een langetermijnrelatie met haar klanten. McBride is daarvan een sprekend bewijs, want HPA heeft al diverse installaties in de Belgische en Franse vestigingen van de Europese fabrikant en leverancier van schoonmaak- en hygiëneproducten geautomatiseerd.

Procesautomatisering

McBride, met hoofdzetel in Manchester (VK) en vestigingen in België en Frankrijk, produceert en levert Private Label en Contract Manufactured Products voor de huishoudelijke en professionele schoonmaak- en hygiënemarkt. Het assortiment omvat onder meer vloeibare was- en vaatwasmiddelen en oppervlaktereinigers, vaatwastabletten, wasmiddelcapsules, reinigingsproducten in poedervorm en hygiëneproducten. 

“McBride investeert al jaren in de automatisering van mixing installaties en afvullijnen in de vestiging van Ieper (België) en recent ook bij het dochterbedrijf Vitherm in het Franse Etain,” zegt Bart Van Eyndt, business unit manager bij Eiffage Energie Systèmes. “Voor hun procesautomatiseringsprojecten werken ze nauw samen met onze HPA-specialisten. Hyline is een ‘clean process integrator’, die ontstond uit een samensmelting van clean piping integrator Hyline met automatiseringsintegrator ProcAT. We ontwerpen en realiseren op maat gemaakte installaties voor klanten in de meest uiteenlopende, vaak veeleisende sectoren, zoals personal care & household.”

Een synoptisch beeld van de grondstoftanks op de visualisatie (Win CC).

McBride House Hold & Person Care in Ieper (België)

De samenwerking tussen beide partners gaat al terug tot 2008, toen HPA met succes de mixing installatie bij McBride House Hold in Ieper automatiseerde. Een jaar later volgde de installatie bij McBride Personal Care in dezelfde vestiging. 

“Door de jaren heen is de automatisering alleen maar toegenomen. Zo worden vier parken met in totaal negenenvijftig buffertanks voor de afvullijnen automatisch vanuit de negentien reactoren van de mixing installatie gevuld. Die reactoren en tankparken werden bovendien uitgebreid met automatische CIP-installaties,” vertelt operations manager Frank Exelmans. “Dit jaar investeerde McBride House Hold in een nieuwe afvullijn. Daarvoor werden twee kunststofreactoren van elk 26 ton geïnstalleerd, die gekoppeld zijn aan drie kunststofbuffertanks van elk 50 ton. Die staan op hun beurt in voor het voeden van de vulmachine. We zijn momenteel volop bezig met de inbedrijfstelling van deze installatie.”

Vitherm in Étain (Frankrijk)

Eind vorig jaar besliste McBride ook bij dochterbedrijf Vitherm in het Franse Étain te investeren in een nieuwe mixing plant met vijf grondstoftanks, drie reactoren, acht buffertanks en vier afvullijnen. Door de succesvolle realisatie van de andere installaties kreeg HPA ook dit project voor automatisering en bordenbouw in opdracht. Vóór het einde van dit jaar staat ook voor deze plant de inbedrijfstelling op de planning. Net zoals bij McBride House Hold zorgt ook bij deze installatie een datebase interface voor de koppeling tussen SAP en WinCC Server (Scada), waardoor de bestellingen volautomatisch vanuit SAP naar de productie doorgestuurd kunnen worden. 

In een verdere fase van het productieproces worden de hoeveelheden van de afgewogen en automatisch gedoseerde grondstoffen in de omgekeerde richting via de interface naar SAP gestuurd, waardoor de voorraad up-to-date gehouden wordt. De WinCC Server omvat de volledige bediening van de installatie met P&ID’s, CIP- en doseerprocedurerecepten, een overzicht van alle bestellingen vanuit SAP… Via de WinCC Web Clients kan men bovendien de volledige installatie bedienen.

Voor de nieuwe afvullijn werden twee kunststofreactoren van elk 26 ton geïnstalleerd.

Intuïtieve bediening

“Voor de manueel toe te voegen grondstoffen werden twee weegschalen geïntegreerd. Die zijn via Profinet met de PLC gekoppeld. Elke weegschaal is uitgerust met een touchpanel – eveneens gekoppeld via Profinet – waarmee de operator in verschillende stappen en met meldingen door het proces geleid wordt. Zodra de operator het ordernummer op het afweegblad scant, start de afweegfunctie. Vervolgens scant hij de eerst af te wegen grondstof op het blad. SAP bepaalt via Fifo-Lot-Proposal drie mogelijke lot_ID’s, waardoor automatisch de oudste loten eerst gebruikt worden. De PLC, gekoppeld met de weegbalans, controleert of het gewicht binnen de opgegeven tolerantie zit. Als dat klopt, wordt een label afgedrukt”, gaat de operations manager verder. 

“Ook bij de reactoren gebeurt de bediening via een touchpanel en start de functie met behulp van een scanner. Er zijn grondstoffen die automatisch gedoseerd worden via debietmeters, gekoppeld met de PLC. Voor de manueel toe te voegen grondstoffen moet de operator het label op het recipient scannen, waarna de PLC een controle en registratie uitvoert. Aangezien alle data van doseringen, lot_ID’s, tijden… per aangemaakt order in een database bijgehouden worden, kan ook alles eenvoudig getraceerd en geraadpleegd worden via een applicatie voor rapportering, die we bij HPA zelf ontwikkeld hebben. Kortom: een totaaloplossing op maat van de toepassing.”    ■

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.