Hannover 2024 wordt voor Harting een bijzondere editie - Industrial Automation

NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Hannover 2024 wordt voor Harting een bijzondere editie
De Push In Time Challenge.

Hannover 2024 wordt voor Harting een bijzondere editie

Wat een memorabele persconferentie. Harting gunde ons op 19 en 20 februari een gulle blik achter de schermen. Het evenement stond volledig in het teken van de nakende Hannoverbeurs, en toonde zich voor de aanwezige vakpers, zo’n dertig man sterk, een zeer gesmaakte amuse. Geen droge presentatie, maar een prima georganiseerde cascade van korte toespraken, afgewisseld met real-life demonstratiestanden. Een mini-beurs, zowaar.

Duidelijke speerpunten

De Hannover Messe vindt dit jaar plaats van maandag 22 tot en met vrijdag 26 april. Traditiegetrouw draait de beurs rond een centraal thema. Voor deze editie werd de slagzin ‘Energizing a Sustainable Industry’ naar voren geschoven. Meteen een kolfje naar de hand van Harting, dat al ruim dertig jaar van duurzaamheid en energie-efficiëntie absolute speerpunten maakt. 

Bedrijfsbezoeken

Zoveel werd duidelijk op dag één van het event, waarbij de vakpers werd rondgeleid in de ZEA Green Energy bio-methaanfabriek van Dietmar Harting in Uchte. Dag twee startte met een geleid bezoek aan de Harting-fabriek zelf in Espelkamp. Het bedrijf beheerst hier de volledige aluminiumcyclus, en verzorgt zelf de fabricatie van  de meest uiteenlopende vormstukken, zoals de vitale stekkeronderdelen, en dit vertrekkende van massief aluminium. Ook de kunststofonderdelen worden zelf gefabriceerd. In dit bedrijf vallen meteen de automatisatie, spitstechnologie en verregaande netheid op: geen evidentie voor fabriekshallen die ook een eigen smelterij herbergen.

All for ethernet.

The All Electric Society

Maar nog boeiender bleek de persconferentie zelf, die plaatsvond  in het Forum van de Harting Technology Group. Of beter: de Hannover Messe Preview, zoals het event meer dan terecht werd genoemd.  

De basis voor elk van de technologische innovaties is voor Harting de All Electric Society. Een filosofie die uitgaat van een wereld die voor haar energievoorziening volledig kan terugvallen op elektriciteit, die op haar beurt dan weer compleet uit hernieuwbare bronnen wordt gewonnen. Welke rol Harting als specialist in dit verhaal moet spelen, werd door Dr. Ing. Kurt D. Bettenhausen uit de doeken gedaan. “De nadruk ligt uitgesproken bij de connectiviteit voor zowel de communicatie- als de energielijnen, en dit impliceert alle betrokken domeinen: industrie, energie, mobiliteit en infrastructuur”, aldus Bettenhausen. 

De presentatie toonde vervolgens een resem nieuwe toepassingen in digitalisatie, technische innovaties en benaderingen voor elk van de domeinen. Een aantal ervan was op het forum zelf trouwens beschikbaar op demonstratiestanden zoals ze straks ook op de Messe zullen te zien zijn.

Mobiliteit 

Voor mobiliteit onthouden we in eerste instantie de systemen voor energieopslag die de dode momenten, inherent aan hernieuwbare bronnen, moeten opvangen. Hier gaat Harting duurzame samenwerkingsverbanden aan met start-ups. Niet minder belangrijk is de groeiende implementatie van elektrische systemen in de landbouw. Een mooi voorbeeld hiervan is de toepassing van innovatieve, robuuste Harting-stekkers op landbouwvoertuigen. De stekkersystemen werden er specifiek voor ontworpen.

Robuuste stekkersystemen voor de landbouw.

Energie

Een mooie demo-stand omvat het gecombineerde zonne-energie en waterstof systeem.

Industrie en infrastructuur

De hoofdbrok, mede door het overlappen van deze domeinen met alle andere. Zowel de customized als standaard connectorsystemen vallen hierbij op, mede door de verregaande moduleerbaarheid en de intelligente online configuratoren, die overigens AI-ondersteund worden. De All for Ethernet-stand toont wat Harting aan kabel- en connectorsystemen voor de ethernetaansluiting in de aanbieding heeft. Een aparte demostand omvat een connectorsysteem met ingebouwde zekering en led-waarschuwing bij doorslag. Dit verplaatst de manipulatie van zekeringen tot buiten de schakelkast.

Een mooi technisch opzet toont de performantie van Single Pair Ethernet met een toepassing op de granulaatsilo van een spuitgietmachine, met een actief niveaudetectiesysteem.

Stop de klok

Hét drukbezochte curiosum vonden we in de Push In Time Challenge: bekabelen op de chronometer. Na het indrukken van de gele paddenstoel startte onherroepelijk de klok en was het jouw taak om écht zo snel mogelijk een tiental kabeltjes te monteren. Een tweede keer indrukken stopte de tijd, waarna je je prestatie kon vereeuwigen door je naam in te vullen. Onduidelijk of je hiermee ook
prijzen kon winnen. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.