NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Heel veel stortgoederen, één sensor
De radarniveausensor VEGAPULS 6X kan in bijna alle industriële omgevingen en toepassingen worden ingezet – net zo makkelijk in smalle silo’s als in compacte bunkers of kleine tanks.

Heel veel stortgoederen, één sensor

Van grind en houtpellets tot fijnkorrelig kunststof­granulaat – zo verschillend als stortgoederen kunnen zijn, zo eenvoudig is het vinden van de juiste niveausensor nu voor eindgebruikers. Met de VEGAPULS 6X heeft VEGA een meetinstrument ontwikkeld dat geschikt is voor elke toepassing. 

Hoge of lage temperaturen, abrasieve media, lage diëlektrische constanten, speciale vulhoogten, smalle installaties of gewoon weer en wind: in de praktijk zijn er heel veel factoren die een grote invloed hebben op de betrouwbare niveaumeting van bulkgoederen. Met al die factoren moeten gebruikers bij hun keuze van het juiste meetinstrument rekening houden. Met de radarniveausensor VEGAPULS 6X wordt dit een stuk eenvoudiger. Deze kan in bijna alle industriële omgevingen en toepassingen worden ingezet – net zo makkelijk in smalle silo’s als in compacte bunkers of kleine tanks. 

Media met slechte reflectie-eigenschappen zoals kunststofpoeder of droge houtspaanders worden dankzij het grote dynamische bereik van de VEGAPULS 6X met een veel hogere kwaliteit meetbaar. Met certificering volgens IEC 62443-4-2: ook als het gaat om cybersecurity, hanteert VEGA het principe van eenvoud en ondersteunt eindgebruikers op weg naar een veilige werking van installaties.

Ervaring verwerkt in eigen radarchip

Bij de ontwikkeling van de VEGAPULS 6X is gebruikgemaakt van meer dan drie decennia ervaring met radar. De benodigde radarchip ontwikkelde het R&D-team van VEGA zelf, zodat de chip precies aan de eisen zou voldoen. Er ging van meet af aan veel aandacht naar de aspecten veiligheid, zelfdiagnose en een eenvoudige bediening. Maar ook bij de keuze van de juiste sensor wordt het de gebruiker makkelijker gemaakt. Met behulp van een configurator, die vraagt naar het type toepassing, komt hij eenvoudig bij de juiste sensoruitvoering uit. 

Niveaumeting met een bereik tot 120 m

De radarsensor VEGAPULS 6X meet contact­loos, wat een groot voordeel is bij ingebouwde onderdelen zoals gesegmenteerde vaten of monsternamebuizen, maar ook bij aangroei op de tankwand. Met zijn hoge frequentie van 80 GHz en de unieke dynamiek kwijt de VEGAPULS 6X zich met verve van de meest veeleisende taken. Dit is vooral gunstig voor meetplaatsen op smalle, hoge silo’s, in grote opslaghallen of op brede, open stortbergen. De sensor kan niet alleen probleemloos bijzonder lange meetafstanden aan, maar ook stofbelasting, zoals die ontstaat bij het vullen van de silo’s met meel, beton of fijne poeders.

Betrouwbare meetwaarden voor bouwstoffen: ondanks stof en verschillend gestructureerde oppervlakken meet de VEGAPULS 6X stortgoederen betrouwbaar tot op een afstand van 120 meter.

Reflectie-eigenschappen niet langer doorslaggevend

Met een groot dynamisch bereik wordt gewaarborgd dat ook de kleinste signalen kunnen worden gemeten. Daardoor kunnen veel media met een aanzienlijk hogere kwaliteit worden gemeten. De VEGAPULS 6X brengt dus betrouwbaarheid in processen waarin de reflectie-eigenschappen van verschillende media sterk verschillen, wat bijvoorbeeld vaak voorkomt in de chemische industrie. Bij lastige media of onder moeilijke procesomstandigheden levert hij nauwkeurige resultaten, zelfs wanneer de reflectie-eigenschappen ronduit slecht zijn. 

Sensor laat zich niet van de wijs brengen

Betrouwbare kwaliteit en een efficiënte productie zijn in veel industrieën een absolute must. Niveausensoren zorgen voor voldoende voorraden en een ononderbroken productie – ook in de voedingsmiddelenindustrie. Daar zijn echter hoge of bijzonder smalle silo’s, gesegmenteerde tanks, mengbuizen of dikke verstevigingsbalken aan de orde van de dag – stuk voor stuk factoren die het meten kunnen bemoeilijken. Een radarsensor kan immers alleen dan het juiste niveau meten, wanneer er een eenduidig echosignaal van het niveau beschikbaar is. Als de stoorsignalen even sterk zijn als de niveau-echo, is een betrouwbare niveaumeting niet mogelijk. Daarom speelt ook hier de focussering bij het bereiken van nauwkeurige en betrouwbare meetresultaten zo’n grote rol.

Levensmiddelen hebben behoefte aan focussering: ondanks hoge of bijzonder smalle silo’s, gesegmenteerde tanks, mengbuizen of dikke verstevigingsbalken blijft de meting met de VEGAPULS 6X nauwkeurig.

Comfortabele bediening via smartphone en dergelijke 

De ontwikkelaars hebben veel aandacht besteed aan de eenvoudige bediening. Dit betekent dat er verschillende manieren zijn om de sensor in werking te stellen en te bedienen – helemaal hoe het de gebruiker het beste uitkomt. Dankzij een separaat display met bedieningseenheid hoeft het serviceteam voor onderhoud niet op de silo te klimmen; het display kan goed zichtbaar op ooghoogte op de silo worden gemonteerd. De Bluetooth uitvoering maakt bovendien een draadloze verbinding met mobiele eindapparaten mogelijk. De VEGA Tools app biedt gebruikers nog veel meer handige functies. Zo levert de app snelle toegang tot belangrijke documenten en ondersteunt hij de gebruiker stap voor stap bij het uitvoeren van regelmatige herhalingstests conform SIL. 

Media met slechte reflectie-eigenschappen zoals kunststofpoeder of droge houtspaanders worden dankzij het grote dynamische bereik van de VEGAPULS 6X met een veel hogere kwaliteit meetbaar. Met certificering volgens IEC 62443-4-2: ook als het gaat om cybersecurity, hanteert VEGA het principe van eenvoud en ondersteunt eindgebruikers op weg naar een veilige werking van installaties.

Sensor met veiligheidsconcept

De VEGAPULS 6X heeft op het gebied van functionele veiligheid buitengewone SIL-cijfers en biedt de noodzakelijke bedrijfszekerheid om risico’s in op veiligheid gerichte toepassingen tot een minimum te beperken. Bovendien is het waarschijnlijk de eerste niveausensor met geïntegreerde cybersecurity. De sensor is ontwikkeld in overeenstemming met de cybersecuritynorm IEC 62443-4-2 en voldoet daarmee aan de hoogste normen die er momenteel in de procesindustrie zijn.  ■

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.