Hoe kunnen metaaldetectoren bijdragen tot OEE? - Industrial Automation

NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Hoe kunnen metaaldetectoren bijdragen tot OEE?

Hoe kunnen metaaldetectoren bijdragen tot OEE?

Hoe veilig en efficiënt uw productie vandaag ook is, u moet blijvend inzetten op optimaliseren omdat uw concurrenten net hetzelfde doen. Om de efficiëntie van een productielijn te meten, wordt vaak gekeken naar OEE, overal equipment effectiveness. Hoewel kwaliteitscontrole op het eerste zicht misschien niet bijdraagt tot een betere score en eerder tijd kost is niks minder waar. Wie inzicht heeft in hoe moderne metaaldetectie werkt kan er net zijn voordeel uit halen en de OEE opdrijven.

Voedselveiligheid is prioriteit nummer één voor iedereen actief in de voedingsindustrie. Wanneer een product met metalen partikels in, op de markt zou komen kunnen de gevolgen desastreus zijn. In de eerste plaats voor de consument, maar ook uw bedrijf zal schade ondervinden: deuk in het imago, hoge kosten voor recalls, geschonden relatie met retailers … Voorkomen is beter dan genezen, dus doen verantwoordelijke producenten er alles aan om contaminanten weg te houden uit hun productielijn en afgewerkte producten die er zouden bevatten van de transportband te halen. Een uitgelezen instrument daarvoor is een metaaldetectiesysteem. De juiste inspectieapparatuur op cruciale punten in de productielijn kan ze vrijhouden van metalen partikels. En op die manier voldoet u aan alle wettelijke vereisten en internationale veiligheidsstandaarden.

OEE belangrijk factor in produceren

Tot zover het belang van metaaldetectie in een voedselverwerkende omgeving. Net als elk maakbedrijf, moet een voedingsproducent ook zo efficiënt mogelijk aan de slag proberen te gaan. Om dat te meten wordt vaak de term OEE naar voren geschoven. Dat omvat drie componenten: de beschikbaarheid, de prestatie en de kwaliteit. Het komt er op neer om machines zo lang mogelijk en aan een zo hoog mogelijke lijnsnelheid aan het werk te hebben, zonder dat de kwaliteit er aan inboet. Met andere woorden, zonder dat er producten verloren gaan. Logisch nietwaar? Hier dan een cijfer opplakken vraagt echter het nodige inzicht. Hier vooruitgang in boeken blijkt een nog moeilijkere noot om kraken. Om wereldklasse te zijn, moet er een OEE van 85% kunnen voorgelegd worden, terwijl het gemiddelde rond 60% draait. Kwaliteitscontrole kan helpen om dat cijfer op te krikken. Net omdat het ook iets zegt over de processen die ervoor komen.

Metaaldetectoren hebben typisch de functie om uw producten en uw reputatie te beschermen. (Beeld: GAnnison)

 

Afweging tussen OEE en voedselveiligheid?

Metaaldetectoren hebben typisch de functie om uw producten en uw reputatie te beschermen. Traditioneel moet er een afweging gemaakt worden tussen de gevoeligheid van een metaaldetector (meer producten die verkeerdelijk van de band vliegen) of een hogere OEE en een groter risico op contaminanten die passeren. Dit geldt dan voornamelijk bij producten die zelf een beperking bevatten. Producten in pekel zijn daar een goed voorbeeld van, aangezien zout een goede geleider is en het magnetisch veld, waarmee metaaldetectie gebeurt, kan verstoren. Temperatuur speelt hier eveneens een rol in. Maar ook de variatie in formaat en vorm, de densiteit van het product, de positie en oriëntatie in de metaaldetector kan een negatieve impact hebben en dus om een hogere gevoeligheid van de metaaldetector vragen.

Nieuwe generatie metaaldetectoren maakt er komaf mee

De meest recente generatie van deze inspectietoestellen is erop gericht om ook uw OEE te verbeteren door een efficiëntere productielijn. Ze overstijgen de traditionele beperkingen die we hierboven besproken hebben. Op die manier kan de gevoeligheid toch hoog genoeg zijn zonder dat er zogenaamde false rejects gebeuren, waarbij goede producten toch uit de lijn verwijderd worden. Dit helpt om de kwaliteit op te drijven en op zoek te gaan naar waar de metaalcontaminatie dan vandaan komt in voorgaande processen. Een tweede innovatie in metaaldetectoren is intuïtieve clustertechnologie. Dit houdt in dat meerdere producten onder dezelfde parameters kunnen passeren. Dit speelt in op de high mix, low volume productie van vandaag. Ten derde draagt condition monitoring van metaaldetectoren bij aan een hogere OEE. Zo worden de kritische functies continu gecontroleerd en kunnen de verificatie-intervallen langer worden. Predictieve analyse kan nog een stap verder gaan en aangeven wanneer de gevoeligheid van de metaaldetector verandert.

Conclusie

Door deze nieuwe features kunnen moderne metaaldetectoren de gevoeligheid met 50% verhogen. Met andere woorden partikels die half zo klein zijn, zullen nu ook opgemerkt worden, zonder dat het aantal false rejects moet verhogen. Dit heeft vanzelfsprekend een bijzonder positieve impact op de OEE.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.