NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet
Tom Piette en Gauthier Lesage

Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet

Visietechnologie is aan een opmars bezig. Dat heeft alles te maken met de sprongen voorwaarts die de camera’s gezet hebben, waardoor ze meer kunnen en een stuk betaalbaarder geworden zijn. Maar er komt wel wat bij kijken om van slimme camera’s echte game changers te maken in kwaliteitscontrole. Zodat ze niet alleen defecten opmerken, maar ook het proces automatisch bijsturen wanneer nodig, bijvoorbeeld. Dat vraagt om een integrator met kennis van zaken. Een rol die Innomatic op het lijf geschreven is. Zij leggen hun proceskennis samen met de productkennis van leverancier Isotron die de Cognex camera’s verdeelt, om het productieproces van eindgebruikers naar een niveau hoger te brengen.

Innomatic is misschien een relatief nieuwe naam in procesautomatisering, maar de lijst van referenties die het sinds 2015 opgebouwd heeft, verraadt over hoeveel ervaring en proceskennis  zaakvoerder Tom Piette en zijn team beschikken. 

“Onze achtergrond ligt in de procesindustrie. Elk bedrijf beschikt over zijn eigen unieke combinatie van processen om tot kwalitatieve eindproducten te komen. Wij ondersteunen ze met automatiserings- en digitaliseringsprojecten op maat om hun productiviteit en kwaliteit te helpen verhogen. Het zijn vaak die laatste twee à drie procentjes extra efficiëntie die de moeilijkste zijn, maar waarin de meeste waarde zit. Wij helpen dat potentieel ontgrendelen en processen doordacht bijsturen en optimaliseren.”

De toevoeging van intelligentie en artificiële intelligentie in de camera maakt het mogelijk om ook zaken die vroeger onmogelijk te detecteren waren, vandaag op een betaalbare manier te controleren.

Verschil maken met algoritmes

Visiesystemen zijn steeds prominenter aan­wezig in bedrijven. Vooral in kwaliteitscontrole kunnen ze van meerwaarde zijn. Innomatic heeft ze zich de voorbije jaren de technologie dan ook eigen gemaakt om bedrijven weer verder te helpen met hun OEE. 

De keuze voor Cognex lag voor Piette voor de hand. “Omdat ze reeds van in de beginjaren van industriële visie hun werkterrein gemaakt hebben. Ze zijn pionier in de toepassing van algoritmes om tot betere resultaten te komen. Een voorsprong in ervaring die maakt dat ze ook vandaag nog steeds het verschil maken in beeldverwerking in kracht en snelheid. In voedingsproductie is een rapport van 95% gewoonweg niet voldoende. Met Cognex kunnen we ook die stap verder gaan om perfectie te benaderen.” 

Van product naar oplossing

Ook als leverancier is Gauthier Lesage van Isotron blij om met Innomatic te mogen samenwerken. Al sinds 2017. 

“Wij kennen onze producten van naaldje tot draadje. We weten wat ze kunnen en welke meerwaarde ze brengen, maar het is aan de integrator om daarvan een installatie te maken die goed werkt. Innomatic weet wat er speelt bij zijn klanten, waar de pijnpunten zitten en welke vragen het moet stellen om het maximale uit processen te halen. Door onze kennis samen te leggen kunnen we tot uiterst performante oplossingen komen.”

Innomatic weet wat er speelt bij zijn klanten, waar de pijnpunten zitten en welke vragen het moet stellen om het maximale uit processen te halen.

Steeds slimmer

Lesage stipt hierbij graag de evolutie aan die camera’s de laatste jaren ondergaan hebben. 

“De toevoeging van artificiële Intelligentie en deep learning in de camera maakt het mogelijk om ook zaken die vroeger onmogelijk te detecteren waren, vandaag op een betaalbare manier te controleren. Data lezen op een wisselende achtergrond, bijvoorbeeld. Vroeger kon dat enkel door speciale inkt te gebruiken of een achtergrondvlak toe te voegen. Nu gebeurt dat zonder dat er vervolginvesteringen nodig zijn. Zo kunnen we antwoorden bieden op zelfs de meest complexe vraagstukken van klanten.”

Investeringen in visietechnologie betalen zichzelf relatief snel terug.

Interessant voor voedingsbedrijven van elke schaalgrootte

Dat maakt dat visieprojecten voor maakbedrijven, klein en groot, een bijzonder interessante optie geworden zijn, zeker nu het steeds moeilijker wordt om personeel te vinden. 

“Het draait dan eigenlijk niet om hoeveel de camera kost, maar hoeveel defecte producten hij er kan uithalen zonder false rejects. Omdat we de ROI ermee omlaag kunnen krijgen, betalen zulke projecten zich relatief snel terug. Eens maakbedrijven geproefd hebben van de meerwaarde die dat kan opleveren, volgen er vaak nieuwe investeringen”, besluit Piette. ■

Slimme cameratechnologie ook bij Beaulieu International Group’ (BIG)
Ook Beaulieu International Group (BIG) mocht de kracht van de tandem Innomatic en Isotron ondervinden. Samen werkten ze een oplossing uit om de kwaliteitscontrole aan te scherpen bij de divisie Flooring Solutions, meer bepaald bij de productie van vinylrollen. BIG productiemanager Thomas Savaete: “BIG zet op zijn productielijn op verscheidene kritische plaatsen camerasystemen in voor kwaliteitscontrole en om de operatoren te helpen bepaalde defecten snel te detecteren. Een karwei dat zeer moeilijk door menselijke ogen op te volgen was, maar een kolfje naar de hand van de Cognex camera’s. Wat we appreciëren aan de samenwerking, is de snelle en open aanpak die Innomatic hanteert. Ze scheppen altijd duidelijkheid over de (technische) haalbaarheid van ideeën, zowel met betrekking tot de eigen installaties als die van externe. Er wordt informatie gedeeld om systemen nog beter te laten werken.”

 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.