NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Krachtpatser vervolledigt gamma Industrie 4.0 robots
Met de TX2-200 krachtpatser, die een payload van 170 kg kent, vervolledigt Stäubli zijn TX2 platform dat zorgt voor uitmuntende prestaties op vlak van veiligheid, connectiviteit en flexibiliteit.

Krachtpatser vervolledigt gamma Industrie 4.0 robots

Tijdens de voorbije editie van Automatica in München stelde Stäubli met trots de nieuwe TX2-200 voor. Niet zomaar een maatje nieuwer, krachtiger en beter. Met deze krachtpatser, die een payload van 170 kg kent, vervolledigt Stäubli zijn TX2 platform dat zorgt voor uitmuntende prestaties op het vlak van veiligheid, connectiviteit en flexibiliteit, zelfs in de moeilijkste omstandigheden. “De drempelvrees voor de integratie van robots begint overal weg te ebben. Wij spelen daarop in met robots die de complexiteit voor de gebruiker wegnemen en zo dicht mogelijk een plug-and-play oplossing evenaren. Dankzij het XL laadvermogen van de TX2-200 zullen weer nieuwe toepassingen binnen handbereik komen”, vat Laurent Mattheys van Stäubli Benelux de verwachtingen samen.

Stäubli rolt al enkele jaren zijn TX2 platform uit. “Elke robot die daaraan toegevoegd wordt, geniet dezelfde features, zodat hij zich flexibel kan aanpassen aan de toepassing en aan de omstandigheden. Vooral op het vlak van veiligheid zijn deze robots daardoor het neusje van de zalm. De compacte CS9 controller (40% kleiner dan zijn voorganger) kan zelfs veiligheidsniveau PLe bereiken, gecertificeerd door het TüV, waardoor mensen dus nauw met onze robots kunnen samenwerken. Een belangrijke evolutie, want ruimtes worden kleiner. Door slim en veilig te zoneren is er dan geen hekwerk nodig rondom onze TX2-robots. Dat kan onder meer door veiligheidsaspecten zoals Safe stop, Safe speed, Safe tool, Safe zone, Safe touch. Bovendien zijn de robots van het TX2 platform in verschillende uitvoeringen beschikbaar, al naargelang de omgeving (standaard, vochtig, clean room, aseptisch, semicon)”, voegt Mattheys toe.

Met Easy Programming toont Stäubli alvast hoe programmeren letterlijk en figuurlijk kinderspel kan worden.

Het verschil maken

Dat is bij de TX2-200 niet anders. Deze zesasser vervolledigt het platform dat nu in totaal elf zesassers en vier vierassers telt. Wat deze nog toevoegt? “Meer payload, 170 kg zelfs, meer massatraagheid en een bereik van 2.209 mm. Zo worden er weer nieuwe toepassingen mogelijk, zonder in te boeten aan precisie of snelheid.” 

Mattheys lonkt daarvoor nadrukkelijk naar twee sectoren in de Benelux. “De voedingsindustrie in eerste instantie. Denk bijvoorbeeld aan het versnijden van karkassen. Hier wordt vooral zijn volledig gesloten, hygiënische afwerking geapprecieerd, zonder externe kabels en met IP65 bescherming, waardoor hij zelfs de strengste reinigingsprocedures doorstaat. Daarnaast zal de TX2-200 ongetwijfeld zijn weg vinden naar de metaalindustrie, voor frezen of ontbramen. Niet toevallig moeilijke omgevingen waar Stäubli robots echt het verschil kunnen maken. We voelen dat de interesse al leeft bij klanten. Vanaf eind dit jaar is de TX2-200 beschikbaar. We zullen er dus volgend jaar zeker al enkele aan het werk kunnen zien bij klanten”,
verzekert Mattheys.

Programmeren wordt kinderspel

Opvallend ook aan de robots van het TX2 platform: het gebruiksgemak. Mattheys: “Ze zijn perfect voorbereid op Industrie 4.0. Alle connectiviteit zit er al in vervat, zodat ze zich makkelijk in de processen van klanten laten integreren. Omgekeerd, kun je er ook eenvoudig alle data uithalen die nodig zijn om de basis te leggen voor conditiebewaking of preventief onderhoud. Zonder automatisering en robotisering wordt het moeilijk om productie hier te houden. Daarom moeten we de drempel zo laag mogelijk houden. Ook wat programmeren betreft. Hoe eenvoudiger we dat kunnen houden, hoe beter robots ook binnen kmo’s zullen passen. Met Easy Programming tonen we alvast hoe programmeren letterlijk en figuurlijk kinderspel kan worden. Daarmee trekken we immers ook naar scholen om de zin voor techniek bij jongeren aan te wakkeren.” ■

Stäubli Robotics Days
Benieuwd om de TX2 generatie aan het werk  te zien? Kom dan zeker naar de 5de editie van de Stäubli Robotics Days, op 22 en 23 november in Technopolis (Mechelen), en ontdek er hoe uw productie efficiënter, veerkrachtiger en duurzamer te maken. Verschillende democellen tonen u de mogelijkheden van de Stäubli-vloot, met ook heel wat nieuwe ontwikkelingen zoals Stäubli’s nieuwe AGV platform PF3, Easy Programming met SP2+, telemanipulatie met joystick, lasersnijden met High Dynamic Precision… Maar er zijn ook 19 partners aanwezig, die u al wegwijs maken in alle integratiemogelijkheden die deze robots, cobots en AGV’s te bieden hebben. In combinatie met de expert talks belooft het telkens een middag te worden vol leren, innoveren en inspireren. Inschrijven kan via: https://solutions.staubli.com/robotics-days-2023.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.