NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Meer papier uit minder grondstoffen
DS Smith gebruikt een groot aantal verschillende chemicaliën. Dankzij de sensoroplossing en software van VEGA gebeuren de bestellingen automatisch en beschikt het bedrijf altijd over de juiste hoeveelheden.

Meer papier uit minder grondstoffen

Om een antwoord te bieden op de stijgende schaarste van grondstoffen, moet de productie van papier efficiënter en dus duurzamer worden. Digitalisering is een van de antwoorden op deze uitdaging. Daarvoor moet je niet alleen innoveren, maar ook het volle potentieel uit bestaande oplossingen halen. Niveau- en druksensoren bevatten bijvoorbeeld al meer intelligentie dan velen vermoeden.

Papierproducenten streven al jaren naar meer efficiëntie, onder meer door de toepassing van meer gestroomlijnde processen. Digitalisering kan dit proces op een geheel nieuw niveau brengen. Er ligt een enorm potentieel voor besparingen in bijna elke processtap, van de silo met houtsnippers, over de droog­cilinder, tot afvalwaterbehandeling. Dieper inzicht in processen leidt tot een preciezere planning en minder verbruik van hout, water en energie. Tegelijkertijd vermindert dan ook de nood aan onderhoud, wat resulteert in meer uptime en minder voorraad aan wisselstukken. 

Net de data uit niveau- en drukmetingen kunnen dienen om deze nieuwe koers uit te stippelen. Zelfs klassieke analoge meetinstrumenten met een 4…20 mA verbinding, die nog steeds het breedst verspreid zijn in de industrie, hebben heel wat meer intelligentie en digitale data aan boord die vandaag amper gebruikt wordt. Sinds 2016 kunnen VEGA sensoren daarom uitgerust of geleverd worden met een Bluetooth LE (Low Energy) draadloos display en aanpassingsmodule om waardevolle data ter
beschikking te stellen. In papierproductie betekent dit niet alleen een handige inbedrijfstelling, het toont ook de gezondheid van de sensor en uitgebreide diagnose-opties. 

De VEGAPULS Air ziet bij DS Smith betrouwbaar toe op het niveau van de IBC tanks sinds 2020.

Draadloze sensoren dichten de kloof

Alle VEGA sensoren die sinds 2003 geproduceerd worden, kunnen een snelle retrofit krijgen met dit display. U hoeft enkel het deksel van de sensor los te schroeven en het nieuwe display en aanpassingsmodule in te pluggen. Geen software-updates nodig, noch aanpassingen aan de instellingen. De sensoren kunnen dan draadloos bediend worden over afstanden van 25 tot 50 m, afhankelijk van de transmissiekwaliteit. 

De rechtstreekse voordelen voor gebruikers zijn onder meer de aanzienlijke vereenvoudiging van hun werkzaamheden, vooral bij moeilijk bereikbare meetpunten, tot het vermijden van procesrisico’s die gepaard gaan met tijdrovende en vaak gecompliceerde on-site procedures. De sensor hoeft ook niet meer gereinigd te worden. Monitoring, uitbating en het onderhoud van installaties wordt zoveel veiliger en sneller. 

Sinds 2016 kunnen VEGA sensoren uitgerust of geleverd worden met een Bluetooth LE (Low Energy) draadloos display en aanpassingsmodule om waardevolle data ter beschikking te stellen.

Best practice bij DS Smith

Wanneer het om een occasionele meting gaat, raadt VEGA de VEGAPULS Air radarsensoren aan. Een van de eerste toepassingen in de papierproductie vinden we bij het Nederlandse bedrijf DS Smith De Hoop. De VEGAPULS Air ziet er betrouwbaar toe op het niveau van hun IBC tanks sinds 2020. Dat gebeurt zonder dat de plastic container geopend of aangepast moet worden om de sensor te installeren. Waar de IBC’s ook staan en of ze nu gestapeld zijn, de meetdata van het niveau van elke individuele container wordt elke zes uur draadloos doorgestuurd naar de cloud of via het mobiel netwerk naar het controlecentrum of naar het VEGA Inventory System. 

DS Smith gebruikt een groot aantal verschillende chemicaliën. Dankzij de sensoroplossing en software van VEGA gebeuren de bestellingen automatisch en beschikt het bedrijf altijd over de juiste hoeveelheden, zonder dat er tijdrovende visuele controles hoeven te gebeuren. De oplossing was goedkoper, betrouwbaarder en eenvoudiger dan verwacht.

Monitoring, uitbating en het onderhoud van installaties worden zoveel veiliger en sneller dankzij de Bluetooth verbinding.

Slim kan ook eenvoudig zijn

En wat ligt in het verschiet voor de papier­industrie? IO-Link sensoren van VEGA blijken optimale oplossingen. Deze zijn voorzien van eenvoudige bedrading, digitale communicatie met simultane monitoring, en features die bij een sensorwissel alle parameters en instellingen behouden. In de toekomst zal VEGA voor veeleisende sensortaken tweedraads sensoren op de markt brengen op basis van Ethernet met een APL (advanced physical layer) die hen in staat stelt om digitale protocollen zoals Profinet of Ethernet/IP toe te passen. Met deze technologie komt de digitalisering van alle processen, van eenvoudig tot uiterst complex, binnen handbereik in de zeer nabije toekomst. 

Meer intelligentie hoeft daarom niet meer complexiteit te betekenen. Integendeel. Met digitale data en waarden op de juiste plaatsen, kan papierproductie gemonitord, beheerd en geoptimaliseerd worden op een eenvoudigere, meer transparante en begrijpbare manier. Omdat het besparen van grondstoffen en verlagen van onderhoudskosten de bouwstenen van een meer efficiënte papierproductie zijn, zullen niveau- en druksensoren een sleutelrol spelen. Daarom zorgen VEGA instrumenten voor een optimale ondersteuning van de onderhoudsploeg, zodat die zich ten volle kan concentreren op zijn kerntaak: de meest efficiënte productie van de best afgewerkte producten realiseren. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.