Platform over productie- en procesautomatisering

NL | FR

Motion, Gears & Drives

Met gemak en precisie bewegen

igus5_PM7222-1
Met drylin Endless Gear (EGW) introduceerde igus een modulaire, smeermiddelvrije lineaire geleider met tandheugelaandrijving.

Tekst | Johan Debaere

Beeld | igus

25 mei 2023 Leestijd 11 minuten

Deel dit artikel

Er beweegt veel in onze maakindustrie – figuurlijk, maar vooral letterlijk. En waar er beweging is, kan een specialist als igus helpen. Deze firma met hoofdzetel in het Duitse Keulen is marktleider in kabelrupsen, kabels, glijlagers, lineaire lagers, 3D-printen, intelligente sensoren en low cost automatisering. De zogenaamde ‘motion plastics’ van deze specialist zijn gemaakt van slijtvaste, smeermiddelvrije en hoogwaardige tribo-polymeren. Igus zelf blijft ook continu in beweging, waardoor telkens weer nieuwe oplossingen gelanceerd worden. Maak kennis met de drylin meerassige modulaire lineaire robots en de drylin endless gear lineaire module (EGW). Alle producten binnen het uitgebreide gamma worden voor lancering aan grondige testen in het eigen testlaboratorium onderworpen.

Lineaire robots uit voorraad of op maat

Kleine en middelgrote bedrijven worden nog vaak afgeschrikt door de gedachte aan automatisering. Daarvoor zijn uiteenlopende redenen: de hoge investering, de complexiteit van de programmering, het ingewikkelde onderhoud… Maar wie de stap naar geautomatiseerde productieprocessen niet zet, brengt op termijn zijn concurrentiepositie in gevaar. 

Met de drylin lineaire robots, gebaseerd op de eigen smeermiddelvrije aandrijf- en lineaire techniek, biedt igus een ideale oplossing om met automatisering aan de slag te gaan. Ze worden ingezet in pick & place toepassingen, assemblagecellen, sorteerinstallaties, veiligheidstechniek, laboratorium- en analytische techniek, medische techniek, handling en positionering. De klant kan zijn robot gemakkelijk online configureren en assembleren, of ter plaatse met ondersteuning van een van de experts van igus. Als fabrikant van alle benodigde assen, motoren, kabelrupsen, kabels en slangen garandeert igus een levering binnen 24 uur van voorgeconfigureerde lineaire robotsets én een snelle levering van maatwerk. Bij levering kan de gebruiker alle componenten binnen de kortste keren tot een gebruiksklaar robotsysteem assembleren. 

Dankzij deze low cost automatisering kunnen bedrijven hun medewerkers ontlasten bij vaak fysiek zware en tijdrovende routinetaken, en hen vrijmaken voor andere opdrachten.

De software voor de bediening en programmering van de robot.

Geconfigureerde modellen uit voorraad

Igus levert verschillende vooraf geconfigureerde modellen uit voorraad. Zo is er het ‘instapmodel’ Econ (DLE-FG-0003) voor een belasting tot 1,5 kg, nauwkeurigheden binnen de millimeter en een snelheid tot 0,3 m/s. Dit systeem wordt veelal gebruikt voor de handling van stalen, het positioneren van camera’s, eenvoudige pick & place taken, of in studieprojecten voor scholen en universiteiten. 

Voor zwaardere objecten van 2,5 kg en meer kiest men tussen een lineaire versie (DLE-LG-0001) of een portaalrobot (DLE-RG-0001) voor driedimensionale installaties. Terwijl de RG een nauwkeurigheid tot 0,8 mm bij een snelheid van maximum 0,5 m/s garandeert, wordt de LG-versie gekenmerkt door een precisie tot 0,2 mm en een maximale snelheid van 1 m/s. Ladingen tot 8 kg verplaats je met een vlakke lineaire robot (DLE-FG-0001). Die haalt een snelheid tot 1,5 m/s en werkt tot op 0,5 mm nauwkeurig. 

Om aan de behoeften en eisen van klant en toepassing te voldoen, kunnen deze modulaire lineaire robots ook lichtjes geadapteerd of volledig op maat geproduceerd en geleverd worden. De klant krijgt een kant-en-klare, grondig geteste oplossing met maximaal 4 assen met slaglengtes tot 3000 mm in de standaarduit­voering. Indien gewenst, komt een expert van igus ter plaatse om advies te geven of de installatie te doen, en ook na de levering stopt de allround service van de fabrikant niet. Met de Robot Control van igus kan de gebruiker het robotsysteem gemakkelijk en intuïtief bedienen en programmeren, waardoor hij of zij op een eenvoudige manier de stap naar automatisering kan zetten.

Modulaire lineaire geleider met tandheugelaandrijving

Lineaire assen met tandriemaandrijving zijn geschikt voor heel wat handling- en positioneringstaken. Maar als ze langer dan tien meter zijn, beginnen ze door te zakken. Een tweede probleem is het gebrek aan flexibiliteit. Meerdere rijtuigen kunnen immers niet met verschillende snelheden, noch in verschillende richtingen over de rail rijden. 

Met drylin Endless Gear (EGW) introduceerde igus een modulaire, smeermiddelvrije lineaire geleider met tandheugelaandrijving, die mogelijkheden biedt voor bedrijven die langere trajecten nodig hebben. Dit systeem kan immers uitgebreid worden tot elke lengte rijweg, want er kunnen op elk moment extra rails gemonteerd worden – bijna net zo eenvoudig als zou men rails voor een speelgoedtrein in elkaar zetten. Dankzij de modulariteit van dit systeem bestaat de set slechts uit twee stukken van elk twee meter lang, wat handling en transport aanzienlijk vereenvoudigt. In tegenstelling tot een tandriemaandrijving kan het systeem ook gebruikt worden met meerdere sledes, elk met een eigen elektromotor, die in verschillende richtingen en met diverse snelheden rijden. 

De robotsystemen worden in de meest uiteenlopende toepassingen gebruikt, bijvoorbeeld bij het maken van cocktails.

De drylin EGW bestaat uit verschillende componenten. De WS-20, een geleiding uit hard geanodiseerd aluminium met een rond profiel, vormt de basis waarop de sledes glijden. 

In het midden tussen de twee bevindt zich een profiel om de polymeer tandheugelmodules in op te nemen. De aandrijfslede, de tweede component, wordt op de rail ondersteund door vier glijlagerbussen van hoogwaardige iglidur J200 kunststof. Een elektromotor in de slede drijft een tandwiel aan dat in de tandheugel grijpt. De motorkabel beweegt in een kabelrups die parallel aan de rail loopt. Een trekslede wordt als derde element rechtstreeks aan de aandrijfslede bevestigd. Daarop kunnen tools als een camera, picking-robots of sensoren gemonteerd worden. 

Dankzij de modulair uitbreidbare lineaire geleiding is het mogelijk om bijvoorbeeld test- of controletaken uit te voeren met nauwkeurige herhaalbaarheid, zelfs over zeer lange trajecten. Denk maar aan de inspectie van treindaken of de productie van automotive onderdelen. Deze drylin werkt ook stiller en met veel minder trillingen dan lineaire geleidingen met klassieke kogelomloopsystemen. Door het principe van kunststof in plaats van metaal is deze geleider lichter en vereist hij minder aandrijfenergie. Ook corrosie is niet langer een probleem.

De intuïtieve RBTX online ‘marketplace’ interface vereenvoudigt de zoektocht naar een effectieve en gepaste robotoplossing.

Grondig getest in eigen labo

Net als de andere producten in het gamma onderging ook deze ontwikkeling doorgedreven testen in het eigen laboratorium met een oppervlakte van 3.800 m², waar circa 15.000 testen op jaarbasis gebeuren. 

Ingenieurs belastten een slede tot 200 N en bewogen deze met een snelheid van 1 m/s over een slaglengte van 15.000 mm. Zelfs na 45.000 cycli trad er op de rails of glijlagerbussen geen noemenswaardige slijtage op. Als de lineaire geleider op een gegeven moment toch zijn slijtagegrens bereikt, kan de gebruiker de folie op de rail in slechts enkele minuten vervangen, zonder de lagerbevestigingen te demonteren. 

Een ander voordeel is dat er geen externe smering nodig is, omdat de hoogwaardige kunststof vaste smeermiddelen bevat die na verloop van tijd vrijkomen, waardoor een wrijvingsarme droge werking mogelijk is. De onderhoudskosten zijn navenant laag.

Conclusie

Overal waar er beweging is, kan igus helpen. Wat ook de oplossing is, alles is bedoeld om de techniek te verbeteren en de kosten voor de gebruiker te verlagen. 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Freddy Fierens

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details