NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Modulaire oplossing voor dosering van speciale chemicaliën
Het in de Verenigde Staten gevestigde EGM produceert proces- en chemische doseer/aanmaaksystemen voor verschillende industrieën.

Modulaire oplossing voor dosering van speciale chemicaliën

De inzet van de juiste meettechniek leidt tot efficiëntere en veiligere processen. EGM, producent van proces- en chemische doseer/aanmaaksystemen koos voor een modulaire oplossing van Krohne voor de dosering van speciale chemicaliën. In dit artikel wordt die keuze toegelicht.

Het in de Verenigde Staten gevestigde EGM produceert proces- en chemische doseer/aanmaaksystemen voor verschillende industrieën. Voor de papierindustrie ontwerpt en bouwt het bedrijf onder meer ASA-emulgeerinstallaties. ASA, wat staat voor alkenyl succinic anhydrides, is een medium dat bij de productie van papier cruciaal is, voor het waterbestendig maken van papier.

De doseersystemen werden uitgerust met de OPTIMASS 6400 C Coriolis-massaflowmeter en de OPTIFLUX 4300 C elektromagnetische flowmeter.

Proces

Het aanmaken van de ASA-emulsie bestaat uit ASA, samen met een kationische emulgator en verdunningswater. De mengverhoudingen in het proces zijn afhankelijk van de eigenschappen van de papiervezel, de productiesnelheid van de papiermachine, en het ‘soort’ papier dat wordt gemaakt. De kationische lading van het mengsel zorgt ervoor dat het mengsel bij de vezel blijft tijdens het vormen van een vel papier.  Vervolgens gaat het door de droger en ‘hardt’ de chemische stof uit, en is het papier waterbestendig.

Eisen flowmeters

Om dit proces te kunnen volgen, moeten er snelle, nauwkeurige en reproduceerbare flowmeters worden toegepast. Ze moeten zeer goed en accuraat met een regeling samenwerken, om de gevraagde emulsie te produceren. EGM testte Krohne-meters en deze bleken geschikt voor deze toepassing. Op het gebied van nauwkeurige en reproduceerbare flowmeting voldeden ze volledig aan de eisen. Daarnaast bleken ze kostenconcurrerend. 

De doseersystemen werden uitgerust met de OPTIMASS 6400 C Coriolis-massaflowmeter en de OPTIFLUX 4300 C elektromagnetische flowmeter. Aangezien ASA een chemische stof op oliebasis is – dus niet geleidend – wordt de OPTIMASS 6400 C gebruikt om de ASA-flow te meten. De Coriolis-massaflowmeter levert de gewenste prestaties in doseertoepassingen. Deze meter is ontworpen voor erg nauwkeurige metingen, met een meetfout van slechts 0,05% in vloeistoftoepassingen en een uitstekende herhaalbaarheid. Dankzij Entrained Gas Management (EGM) blijft de flowmeter meten over een brede range aan gasfracties en complexe flowcondities.

De OPTIFLUX 4300 C elektromagnetische flowmeter van Krohne.

Kritische toepassingen

De emulgator is watergedragen en wordt gemeten met de OPTIFLUX 4300 C. EGM gebruikt de elektromagnetische flowmeter ook voor meting van primair en secundair verdunningswater, en voor de hercirculatiesnelheid van de mengpomp. De flowmeter is geschikt voor kritische toepassingen, die hoge nauwkeurigheid en uitgebreide diagnostische functies vereisen. Met een breed scala aan liners en elektrodematerialen, geschikt voor veel producten, zelfs voor vele corrosieve of abrasieve chemicaliën.

De OPTIMASS 6400 C van Krohne.

PLC

Voor skids worden de compacte varianten van de flowmeters gebruikt. De meetwaarden worden doorgegeven aan de PLC van de gebruiker. Door de inzet van de OPTIMASS 6400 en OPTIFLUX 4200 flowmeters, is de samenstelling van de sizing emulsie altijd correct, en is een nauwkeurige regeling van alle flow mogelijk. De PLC is geprogrammeerd om de additieven in real-time te kunnen regelen als de productiesnelheid van de papiermachine verandert.

Naast een nauwkeurige dosering en reproduceerbare prestaties, maken de flowmeters compacte inbouw in een relatief kleine ruimte mogelijk en is het systeem voor de eindgebruiker dan ook gemakkelijker te onderhouden.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.