NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Nieuwe mini lineaire geleidingen voor toepassingen met beperkte inbouwruimte
igus breidt zijn drylin W-serie uit met nieuwe mini lineaire geleidingen in installatiemaat 06. Deze zijn niet alleen compact, maar ook smeermiddelvrij.

Nieuwe mini lineaire geleidingen voor toepassingen met beperkte inbouwruimte

Laboratoriumapparatuur, espressomachines, ‘tiny houses’…: voor toepassingen waar de installatieruimte beperkt is en componenten moeilijk bereikbaar zijn, zoeken ontwerpers ruimtebesparende en onderhoudsvrije lineaire geleidingen voor verstel- en positioneringstaken. Daarom breidt igus zijn drylin W-serie uit met nieuwe mini lineaire geleidingen in installatiemaat 06. Deze zijn niet alleen compact, maar ook smeermiddelvrij.

De nieuwe mini lineaire geleiding van de drylin W-serie is gebaseerd op een modulair concept, inclusief kant-en-klare systemen of afzonderlijke componenten. Glijsysteem drylin WW-06-20-T415-AL met een corrosiebestendige behuizing uit geanodiseerd aluminium is nieuw en past op een dubbele asrail, eveneens vervaardigd uit geanodiseerd aluminium. 

“Het glijsysteem en de rail hebben samen een inbouwhoogte van slechts 20 mm en zijn maar 32 mm breed”, zegt Michael Hornung, productmanager drylin lineair en drive technology bij igus. “Ontwerpers besparen met deze innovatie 12% in de hoogte, 28% in breedte en 70% in gewicht, in vergelijking met de meest compacte oplossing die we tot op vandaag konden aanbieden. Deze lineaire geleider past in bijna elke nis – horizontaal, verticaal of boven het hoofd. Hij is ideaal voor verstelmechanismen in toepassingen waar de installatieruimte uiterst beperkt is, bijvoorbeeld in pipetteersystemen of meubilair voor caravans. Alle componenten in installatiemaat 06 zijn verkrijgbaar in zilver en zwart. Deze laatste versie reflecteert geen licht en kan onopvallend in elk ontwerp geïntegreerd worden.”

Compacte lineaire actuator met elektromotor

Een andere innovatie is de SLW-06-20, een lineaire actuator met elektromotor. Deze omvat een schroef in het midden van de nieuwe drylin W minigeleiding WS-06-20. 

“Ook bij dit product zijn we erin geslaagd om installatieruimte te besparen door het ontwerp aan te passen. Net als bij het WW-06-20-T415-AL glijsysteem bedraagt de inbouwhoogte 20 mm en de breedte 32 mm”, gaat Hornung verder. “Het is dan ook ideaal voor integratie in systemen voor de medische sector en laboratoria, maar ook in apparaten die we dagelijks thuis gebruiken, bijvoorbeeld voor het positioneren van de portafilter in een espressomachine.” 

Deze toepassingen profiteren bovendien van de dryspin schroeftechnologie. De schroefdraadgeometrie van de geleidingsschroef is niet hoekig, maar afgerond. Dit vermindert het contactoppervlak tussen de moer van de geleidingsschroef en de geleidingsschroef zelf. Daardoor wordt het trillen – wat de gebruiker opmerkt als ratelen of piepen – beperkt. Dankzij de afgeronde geometrie loopt alles soepel en bijna geruisloos. De mini lineaire actuator kan handmatig of elektrisch versteld worden en is, net als de drylin W mini geleiding,
verkrijgbaar in zilver en zwart.

Glijden in plaats van rollen

De nieuwe lineaire geleidingen in installatiemaat 06 zijn gebaseerd op het ‘glijden in plaats van rollen’-principe van igus. De loopwagens glijden over de rails met behulp van sleden uit hoogwaardige kunststof – zonder smeerolie of vet. Dit komt door de microscopische vaste smeermiddelen in de kunststof die na verloop van tijd vrijkomen en een wrijvingsarme droge werking mogelijk maken. 

“In veel systemen werkt vet als een magneet voor vuil. Hierdoor ontstaat al snel een smeerfilm die de soepele werking van de lineaire geleiding kan beïnvloeden en veel reiniging vereist”, geeft Hornung aan. “Bovendien is het niet ideaal als er heel veel gereinigd wordt en al zeker niet in toepassingen met een beperkte installatieruimte, want daar zijn de componenten meestal moeilijk bereikbaar. Aangezien deze mini lineaire geleidingen smeermiddelvrij zijn, functioneren ze ook vele jaren zonder onderhoud.” 

IGUS – Stand 616

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.