NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Onderhoudsstrategie verbeteren met IoT
Om predictive maintenance uit te voeren op basis van IoT, hebben organisaties een systeem nodig waarin componenten samenwerken om gegevens over machineprestaties te verzamelen, op te slaan en te analyseren.

Onderhoudsstrategie verbeteren met IoT

De digitale revolutie zet ook de wereld van onderhoud op haar kop. Met behulp van IoT-technologie wordt het immers mogelijk om te voorspellen wanneer onderhoud precies nodig zal zijn. Daardoor kunnen bedrijven de up-time van hun machinepark optimaliseren, storingen en ongeplande stilstanden voorkomen, en operationele kosten optimaliseren. In dit artikel gaan we dieper in op predictive maintenance, hoe IoT daartoe bijdraagt, en wat de voordelen voor u in de praktijk zijn.

Eerst een afbakening. We spreken over predictive maintenance als uw onderhoudsstrategie gebaseerd is op proactieve gegevensanalyse en algoritmen voor machine learning om storingen of defecten aan machines te voorspellen voordat ze zich voordoen. Deze aanpak stelt bedrijven in staat om onderhoud op het juiste moment in te plannen en stilstand tot een minimum te beperken. Predictive maintenance is essentieel in industriële activiteiten vandaag. Het helpt bedrijven de veiligheid en betrouwbaarheid van hun productie verbeteren.

Cruciaal element in dat verhaal is de toepassing van IoT-technologie. IoT-sensoren die zijn ingebouwd in machines, apparaten of installaties verzamelen real-time gegevens over de prestaties. Ze sturen die verzamelde data door voor verdere analyse naar een centraal gegevensopslagsysteem, vaak in de cloud. Volgens onderzoek van McKinsey & Company kan predictive maintenance met behulp van IoT de onderhoudskosten met 30% verlagen, de stilstandtijd met 45% verminderen, en de levensduur van machines met 20% verlengen. Genoeg redenen om verder te lezen? Door gebruik te maken van de kracht van machine learning en AI-algoritmen kunnen IoT-systemen patronen detecteren, afwijkingen identificeren, en waarschuwingen genereren die organisaties in staat stellen om corrigerende maatregelen te nemen voordat een grote storing optreedt.

Architectuur voor zulke systemen

Om predictive maintenance uit te voeren op basis van IoT, hebben organisaties een systeem nodig waarin componenten samenwerken om gegevens over machineprestaties te verzamelen, op te slaan en te analyseren. 

Ten eerste worden sensoren ingebouwd om real-time data te verzamelen. Deze sensoren zijn ontworpen om veranderingen in temperatuur, druk, trillingen en andere kritieke parameters te detecteren die iets vertellen over de conditie van de asset in kwestie. 

Het tweede cruciale element is datacommunicatie. De verzamelde data moet in real-time naar een centraal gegevensopslagsysteem gestuurd worden. Communicatie kan plaatsvinden via bekabelde of draadloze netwerken en protocollen voor gegevensoverdracht zoals MQTT, CoAP of HTTP. Een robuuste infrastructuur zorgt ervoor dat gegevens veilig en betrouwbaar worden verzonden. Cloud-gebaseerde opslagoplossingen zoals AWS, Azure en Google Cloud bieden schaalbare en veilige opslag voor IoT-gegevens. Het gecentraliseerde opslagsysteem biedt één enkele bron van waarheid, waardoor bedrijven trends, patronen en afwijkingen kunnen identificeren. 

Ten slotte gaat de software met die gegevens aan de slag door er onder andere data-analyse en intelligente (AI-)algoritmes op los te laten. Deze tools geven organisaties inzicht in de gezondheid en prestaties van apparatuur, patronen en trends en de hoofdoorzaken van problemen, zodat ze weloverwogen beslissingen kunnen nemen over onderhouds- en reparatieplannen en de kosten kunnen verlagen.

Wat levert het nu op?

Ten eerste stelt het eindgebruikers in staat om problemen te identificeren en op te lossen vooraleer ze escaleren. Dit verbetert de up-time van de apparatuur, wat resulteert in een hogere productiviteit en omzet. Daarnaast helpt predictive maintenance om onderhoudsschema’s te optimaliseren, wat resulteert in lagere onderhouds- en reparatiekosten. Ten derde verbetert het de veiligheid en vermindert het risico op storingen aan apparatuur, waardoor de kans op ongelukken afneemt. Ten slotte wordt de levensduur van assets verlengd. 

Ook voor servicebedrijven levert predictive maintenance op. Technici het veld in sturen kost tijd en geld. Met IoT kunnen serviceteams inzicht krijgen in de toestand van het product, problemen op afstand diagnosticeren, en alleen kilometers rijden als duidelijk is welke onderdelen nodig zijn. Bovendien kan je elke keer de juiste technicus voor de klus sturen. U stuurt geen senior technicus voor een basisklus, of een junior technicus voor iets zeer complex. 

Het inbouwen van mogelijkheden voor preventief onderhoud kan ook nieuwe inkomstenstromen voor conditiebewaking en onderhoud genereren. Maar ook u als machinebouwer kan profiteren. Want met deze IoT-toepassingen kan u data verzamelen over de prestaties van uw machines in het veld en deze aggregeren voor predictive maintenance of digital twins. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.