Persconferentie Pilz belicht meer dan ooit actuele toepassingsdomeinen - Industrial Automation

NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Persconferentie Pilz belicht meer dan ooit actuele toepassingsdomeinen
Suzanne Kunschert (l) en Thomas Pilz (r)

Persconferentie Pilz belicht meer dan ooit actuele toepassingsdomeinen

Net als vorig jaar werd de online persconferentie van Pilz in de meimaand georganiseerd. Een voor het technologiebedrijf prima gelegenheid om stil te staan bij de vele industriële facetten waar safety en security onmisbaar zijn. Hier toont Pilz zich als wereldspeler overigens van steeds meer markten thuis. In deze editie kregen onder meer de waterstofindustrie, de verpakkingsbedrijven en een gloednieuwe  Industrial Security Consulting Service, of ISCS van Pilz, bijzondere aandacht.

PILZ KORT

Wie het over automatisering, sturing of welke industriële systemen ook wil hebben, zegt Pilz. Het Duitse technologiebedrijf is intussen mondiaal vertakt in maar liefst 42 dochterondernemingen, en mag zich terecht benchmark noemen in de branche. Als technologieleider biedt Pilz complete automatiseringsoplossingen aan voor industriële veiligheid én beveiliging.

Het bedrijf blijft hierdoor ook gestaag groeien, zo bevestigt ons Susanne Kunschert , beherend vennoot van Pilz GmbH &Co. “Het voorbije boekjaar 2023 was zeer succesvol. Pilz heeft zijn succesverhaal bevestigd en  consequent voortgezet. Ons familiebedrijf verhoogde dit keer de omzet met 7,3 procent naar maar liefst 433 miljoen euro, een record.“

Pilz is wereldwijd vertakt

EEN INDUSTRIE IN TRANSFORMATIE

“De evolutie van onze industrie richting meer duurzaamheid en digitalisering, vraagt om steeds meer industriële beveiliging en veiligheid”, zo legt Thomas Pilz ons uit. “Hierin wil Pilz een prominente rol spelen, gezien veiligheid onze kerncompetentie uitmaakt. Sommige sectoren krijgen echter meer te maken met deze transformatie dan andere, omdat zij er zelf een sleutelrol in spelen.”

PILZ EN DE CASE WATERSTOF

Een mooi voorbeeld is de waterstofindustrie, waar de implementatie van veiligheid dominant aanwezig is, en dit van productie tot gebruik.

De geïntegreerde veiligheidsoplossingen van Pilz bieden hier toegevoegde waarde over de hele waterstof waardeketen. Thomas Pilz: “Onze regelsystemen detecteren op betrouwbare wijze gaslekken door de analyse van gas detectoren. Ze regelen op betrouwbare wijze temperatuur, druk, niveau, spanning en stroom. En in geval van nood zetten de systemen een noodstop in werking. Ze kunnen fouten detecteren in milliseconden en snel vooraf gedefinieerde beveiligingsmaatregelen treffen.

DE ISCS VAN PILZ

De digitalisering leidt in de industrie tot de netwerkvorming van productiesystemen. Hoe hoger de mate van netwerkvorming, des te groter het gevaar voor bewuste of onbewuste manipulatie of datalekken. Met de Industrial Security Consulting Service lanceert Pilz een 4-staps protocol dat uiteindelijk een waterdichte beveiliging moet garanderen.

De 4 modules omvatten achtereenvolgens een analyse van de beschermingsbehoeften, de Industrial Security risicobeoordeling, een Industrial Security-concept en tot slot een Industrial Security-systeemverificatie. Deze laatste voorziet in een diepgaande controle van de

effectiviteit van alle geïmplementeerde tegenmaatregelen. Na voltooiing van de ISCS zijn machinefabrikanten en -exploitanten goed voorbereid met het oog op Industrial Security, en is er voldaan aan de huidige en toekomstige wettelijke voorschriften, bijvoorbeeld ten aanzien van de CE-conformiteit.

De wereldspeler is van steeds meer markten thuis

VERPAKKINGSINDUSTRIE HOLISTISCH

De oplossingen die Pilz voor de verpakkingsindustrie aanbiedt, vormen een mooie case waarbij vooral de integrale aanpak opvalt. De veiligheidsconcepten voor de verpakkingsindustrie worden meestal decentraal opgebouwd. Dit zorgt voor minder bedrading en maakt een snelle en veilige communicatie tussen de ingebouwde sensoren en de veilige, kleine besturing PNOZmulti 2 mogelijk. De Pilz-oplossing met de kleine besturing voorziet in verschillende toepassingsscenario’s: hetzij stand-alone , hetzij met een hogere standaard- of motion-besturing. Door het brede scala aan toepassingen kan er zowel bij complete productielijnen als bij compacte installaties zeer flexibel worden gewerkt.

De oplossingspakketten bevatten producten uit het assortiment sensoren en besturingstechniek. Daarbij komen nog producten uit de categorie bedieningselementen en uiteraard ook de softwareoplossingen. Sterk punt hierbij is dat deze individueel worden samengesteld voor alle soorten verpakkingen in deze industrie: de primaire, secundaire of eindverpakking.

Als de kleine besturing PNOZmulti 2 bijvoorbeeld voor een hogere besturing van de verpakkingsmachine is geschakeld, bewaakt deze de signalen van alle decentrale sensoren en meldt ze de veiligheidsstatus in realtime aan de procesbesturing. PNOZmulti 2 kan via gangbare veldbussystemen met deze hogere besturingen communiceren. Bovendien zekert de veilige procesvergrendeling met de gecodeerde sensor PSENslock 2 de deuren af tegen onbevoegde toegang. De nieuwe generatie van deze Pilz-sensor wordt gekenmerkt door een forse vergrendelingskracht van maar liefst 1000 N.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.