Platform over productie- en procesautomatisering

NL | FR

Motion, Gears & Drives

Pneumatische cobot: nieuwe standaard in gebruiksgemak

festo_melzer_cobot1176_cmyk_13x18_1
Frank Melzer en Christian Tarragona: “Wanneer de Festo cobot in 2023 op de markt komt, zal hij met zijn eenvoudige bediening nieuwe standaarden zetten met betrekking tot de samenwerking tussen mens en robot.”

Tekst | Festo

Beeld | Festo

16 december 2022 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

Hoe zou het zijn als er robots bestonden die eenvoudig te bedienen zijn, geen veiligheidshek nodig hebben, en bovendien aantrekkelijk geprijsd zijn? Dat zou een heel nieuw tijdperk betekenen in de samenwerking tussen mens en robot. Dit tijdperk breekt nu aan – met de wereldwijd eerste pneumatische robot van Festo. 

Bijna geen enkel industrieel marktsegment zal in de aankomende jaren zo snel groeien als de samenwerking tussen mens en robot. Cobots nemen zware of eentonige werkzaamheden over, waardoor medewerkers meer ruimte krijgen terwijl hun werkzaamheden minder belastend en gezonder worden. Pneumatiek biedt de meest flexibele en ‘gevoelige’ oplossing om deze samenwerking prettig en veilig tot stand te brengen.

Voordelen van pneumatiek

De Festo cobot heeft veel van zijn voordelen te danken aan de pneumatiek: zijn gevoeligheid, lage gewicht maar ook zijn prijs-prestatieverhouding. Onder andere de directe aandrijvingen in de gewrichten van de cobot zijn goedkoper en bovendien licht van gewicht. Dit in tegenstelling tot een elektrische uitvoering, waar zwaardere aandrijvingen en dure krachtkoppel sensoren nodig zijn. Daarbij is de wereldwijd eerste pneumatische cobot een resultaat van buitengewone expertise waarover Festo beschikt met betrekking tot gecontroleerde pneumatiek.

De Festo cobot bestaat uit de hardware zelf, een handmodule, en de Robotic Suite; intuïtieve software waarmee de cobot binnen enkele uren in bedrijf is te nemen en te programmeren.

Voordelige optie – ook voor kmo’s

Met de Festo cobot komt het gebruik van cobots ook binnen het bereik van kmo’s; daar waar veel processen vaak nog handmatig worden uitgevoerd. Dit is mogelijk door de flexibiliteit van de cobot, waarmee ook kleinere batches of arbeidsstappen zijn te automatiseren. Door een unieke en intuïtieve inbedrijfstelling en programmering kunnen medewerkers bovendien snel met de cobot aan de slag – zonder dure opleidingstrajecten. De pneumatische Festo cobot zal bovendien goedkoper zijn dan de elektrische variant in dezelfde klasse. De prijs-prestatieverhouding is vooral gunstig in haar primaire toepassingsgebied: het verwerken van kleine onderdelen met een gewicht tot 3 kg. “Wanneer de Festo cobot in 2023 op de markt komt, zal hij met zijn eenvoudige bediening nieuwe standaarden zetten met betrekking tot de samenwerking tussen mens en robot”, geeft Dr. Frank Melzer, directeur product- en technologie management bij Festo, aan.

Eenvoudig te bedienen en flexibel in te zetten

De Festo cobot bestaat uit de hardware zelf, een handmodule, en de Robotic Suite; intuïtieve software waarmee de cobot binnen enkele uren in bedrijf is te nemen en te programmeren. Voorkennis op het gebied van robotica is niet nodig, door de overzichtelijk weergegeven en gestandaardiseerde functieblokken die in de software beschikbaar zijn. De pneumatische aandrijvingen maken het verder mogelijk om de robotarm eenvoudig handmatig en zonder weerstand specifieke punten of trajecten in te leren.  

Vooral de kmo heeft baat bij cobots die pragmatisch en snel zijn in te zetten voor een nieuwe opdracht en dus méér kunnen dan alleen het permanent uitvoeren van dezelfde taak. Dat is dan ook precies waarin de Festo cobot uitblinkt. Hij heeft geen extra onhandige besturingskast nodig die ook nog eens lastig aan te sluiten is. Integendeel. Met de ruimtebesparende geïntegreerde besturing in de voet van de cobot is deze bijzonder flexibel. Eenvoudige koppelingen bieden de mogelijkheid om de cobot ad hoc in te zetten zonder lange omsteltijden. Met standaardbussystemen voor eenvoudige koppeling met bovenliggende besturingssystemen. Hierdoor neemt hij ook minder ruimte in beslag. Dankzij de modernste lichtgewicht constructiemethoden is het Festo gelukt het gewicht van de cobot ruim onder de 20 kg te houden. Dit betekent dat hij snel en flexibel is te verplaatsen van de ene locatie naar de andere.

Met de Festo cobot komt het gebruik van cobots ook binnen het bereik van kmo’s.

Veiliger en sneller werken

Net als een menselijke arm heeft de Festo cobot met 670 mm exact de juiste reikwijdte om in teamverband als derde hand te fungeren. Hij beweegt – net als een echte collega – in een bereik dat voor de menselijke medewerker overzichtelijk is. Dankzij de flexibiliteit van de pneumatische aandrijvingen handelt de cobot fijngevoelig – met een snelheid die is afgestemd op de situatie en met vloeiende, harmonieuze bewegingen. Een aanraking voelt hiermee net zo zacht aan als menselijk contact. 

Ook de pneumatische directe aandrijving van de cobot draagt, in combinatie met zijn lage gewicht, bij aan het verlagen van de contactenergie. Christian Tarragona, hoofd van de afdeling Robotics bij Festo: “Door de nauwkeurige drukregelaars in de gewrichten herkent de robot wanneer hij wordt aangeraakt en reageert hierop met de bij­behorende veiligheidsfuncties.” 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Alexander Dewaele

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Industrial Automation? Bel +32 477 22 41 29 of stuur een mail naar onderstaand adres.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details