NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Procesindustrie deel van de oplossing
Meer dan 850 genodigden bogen zich mee over de vraag hoe we de duurzame transformatie van de procesindustrie konden doen slagen en vonden inspiratie bij gerenommeerde sprekers.

Procesindustrie deel van de oplossing

Zeventig jaar. Dat word je niet elke dag. Endress+Hauser maakte van de gelegenheid van dit jubileum gebruik om klanten en partners uit te nodigen naar Basel in Zwitserland. Het Endress+Hauser Global Forum schoof één centraal thema naar voren: hoe kunnen we de duurzame transformatie van de procesindustrie doen slagen? Meer dan 850 genodigden bogen zich mee over de vraag en vonden inspiratie bij gerenommeerde sprekers. “De procesindustrie heeft het potentieel om een kracht van positieve verandering te zijn in de energietransitie, in duurzaamheid en in het grondstoffenverbruik”, aldus CEO Matthias Altendorf.

Een zeventigste verjaardag, hoe vier je dat? In plaats van één dag groots uit te pakken met feest en taart, wilde Endress+Hauser iets op poten zetten dat verder ging dan één dag. “Er is zoveel kennis in onze groep aanwezig. Waarom die niet benutten en ten dienste stellen van de maatschappij? Waarom niet gaan kijken hoe procesinstrumentatie kan bijdragen aan oplossingen voor de grote uitdaging van onze tijd: de strijd tegen de klimaatopwarming?”, vatte Endress+Hauser CEO Matthias Altendorf de beweegredenen achter het Global Forum samen. 

Neo was de mascotte van het Endress+Hauser Global Forum en toonde hoe digitalisering en duurzaamheid hand in hand kunnen gaan.

Analyse basis voor beslissingen

Een van de sleutels tot het succes van die zeventig jaar zijn, naast de exceptionele kwaliteit van de producten, de mensen die het verschil maken. “Winst staat hier niet voorop als doel. Het is het resultaat van een hart hebben voor procesinstrumentatie, zodat we het bedrijf weer duurzaam kunnen overgeven aan de volgende generaties. Het is ook die boodschap die we moeten uitdragen in de strijd tegen klimaatopwarming. Ecologisch succes en economisch succes vloeien in dit tijdperk uit elkaar voort. Maar er is actie nodig, vandaag al. Innovatie zal de weg tonen naar verandering. Analyse wordt belangrijker dan ooit. Pas als we alle processen tot op het bot begrijpen, kunnen we de juiste beslissingen nemen.”

Procesindustrie drijvende kracht in transitie

Het is op die weg dat Endress+Hauser bedrijven uit de procesindustrie met zijn instrumentatie wil ondersteunen. “Er ligt een enorme taak voor ons. We moeten ze als een taart in stukjes snijden en behapbaar maken. Bureaucratie alleen zal de planeet niet redden. Het is aan ons, de bedrijven, om onze inspanningen op te drijven.” 

De procesindustrie is niet het probleem, maar een deel van de oplossing. Daarvan is Altendorf overtuigd. “Door nieuwe dingen te ontwikkelen en toe te passen kunnen we stap voor stap vooruitgaan. De procesindustrie kan net de drijvende kracht achter deze ontwikkelingen zijn. Daarvoor zullen we digitalisering moeten omarmen. Met data kunnen we ons ervan verzekeren dat nieuwe processen efficiënter en veiliger zijn. We hebben dit al gedaan om de kwaliteit te verhogen, nu moeten we het doen om onze ecologische voetafdruk te verkleinen.”

Matthias Altendorf: “Ecologisch succes en economisch succes vloeien in dit tijdperk uit elkaar voort. Maar er is actie nodig, vandaag al. Innovatie zal de weg tonen naar verandering.”

Ingrijpen nu het nog kan

Met een persoonlijk anekdote maakte hij voor ieder in de zaal tastbaar hoe precair de nood vandaag wel is. “Ik ben opgegroeid in de heuvels van het Zwarte Woud, waar ik veel op de boerderij hielp. Dan wist je waarom je moe was ’s avonds, als CEO niet altijd”, vertelde hij met een knipoog. “Met Endress+Hauser heb ik een droom kunnen waarmaken door een stukje Zwarte Woud te kopen. Ik droeg er zelf zorg voor de berkenbomen, tot een schimmelinfectie toesloeg. In combinatie met de droogte, in een gebied waar nochtans vroeger voldoende regen was, gingen die honderd jaar oude bomen dood. Mijn hart deed er pijn van. Ze konden niet ontsnappen aan de klimaatverandering. Het is aan ons om in te grijpen nu het nog kan.”

Endress+Hauser toonde wat er met de eigen procesinstrumentatie kan en wat partners hiermee verder kunnen realiseren, in een groots opgezette demoruimte.

Inspireren en leren

Hoe dat dan precies moest, daarover krijgen de 850 genodigden tonnen vol inspiratie mee. Van gerenommeerde sprekers zoals Mike Berners-Lee, Gauri Singh, Julia Binder, Bertrand Piccard en Dominik Neidhart. Van Endress+Hauser klanten die kwamen getuigen hoe deze procesinstrumenten hen in staat stelden om duurzamer te werken. Maar ook door te tonen wat er met de eigen procesinstrumentatie kan en wat partners hiermee verder kunnen realiseren, in een groots opgezette demoruimte. “Onze keuzes nu bepalen ons lot, niet de omstandigheden. Maar we zullen het bovenal samen moeten doen”, besloot Altendorf. ■

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.