NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Robotisering binnen handbereik, ook voor kmo’s
Met de TX2-200 vervolledigt Stäubli zijn TX2 platform dat zorgt voor uitmuntende prestaties op het vlak van veiligheid, connectiviteit en flexibiliteit, zelfs in de moeilijkste omstandigheden.

Robotisering binnen handbereik, ook voor kmo’s

Robots, ze spreken nog altijd tot de verbeelding. Zeker als je die van Stäubli een hoofdrol ziet opnemen in een toepassing. Hun gesloten ontwerp, het handelsmerk van de Zwitserse robotspecialist, maakt ze tot graag geziene krachten in elke omgeving. Op Indumation kunt u ontdekken hoe ze nu ook mobiel geworden zijn, vanop afstand te manipuleren, grote gewichten kunnen torsen en zich gemakkelijk laten programmeren. Kortom, aan interessante ontwikkelingen geen gebrek op stand 520.

Wie Stäubli op Indumation bezoekt, zal hem niet missen, beloofd. De grootste primeur, ook letterlijk als je het volume van de doos die hij torst meerekent, op de stand is de nagelnieuwe AGV PF3. 

Stäubli director robotics Benelux Laurent Mattheys legt uit wat hem zo speciaal maakt: “Stäubli heeft vijf jaar geleden een bedrijf overgenomen dat maatwerk in AGV’s afleverde. Die kennis hebben we naast de onze gelegd en in een standaardproduct gegoten. De PF3 is daarvan de eerste exponent. Het is de bedoeling om dat concept de komende jaren verder uit te rollen, nieuwe AGV’s met hun eigen karakteristieken, maar wel allemaal op hetzelfde platform als de PF3. Zoals we dat nu ook doen voor onze industriële robots.” 

Zijn compacte formaat laat het misschien niet vermoeden, maar deze krachtpatser kan tot 3 ton verzetten. En dat met een hoge positioneernauwkeurigheid van +/- 5 mm. “Het maakt hem ideaal voor het verplaatsen van zware onderdelen op een heel flexibele manier.” In elk omgeving trouwens. Zijn gesloten ontwerp, het handelsmerk van Stäubli, opent ook de deur voor toepassingen in food & farma.

Wie Stäubli op Indumation bezoekt, zal er niet naast kunnen kijken. De grootste primeur, ook letterlijk als je het volume van de doos die hij torst meerekent, op de stand is de nagelnieuwe AGV PF3.

Telemanipulatie

Tweede blikvanger voor wie al wat verder vooruit wil kijken, wordt de telemanipulatie cel. Als we mogen afgaan op de Stäubli Robotics Days uit november, zal die de nieuwsgierigheid van de Indumation-bezoeker zeker weten te prikkelen. “Met telemanipulatie kunnen de handelingen van de robot vanop afstand aangestuurd worden door de bewegingen van de operator te volgen. We kunnen het nog niet kant-en-klaar leveren, maar we tonen hier wel hoe dicht we tegen de toepassingen van de gebruiker staan met deze technologie. Het zit eraan te komen.” 

Industrieën zoals medische robotica en de farmaceutische industrie, stappen over op telemanipulatie. De ene om de mens uit de gevoelige zone te halen om besmetting te voorkomen, de andere om een beter zicht te hebben op het operatiegebied, of in de toekomst nog meer voor ‘telechirurgie’. Een grote stap vooruit is het gevoel van wat je aanraakt in de joystick. Haptische apparaten van Force Dimension en Stäubli vormen een geweldig proof of concept dat vele andere toepassingen in andere sectoren kan inspireren.

Met telemanipulatie kunnen de handelingen van de robot vanop afstand aangestuurd worden door de bewegingen van de operator te volgen.

Nieuwe krachtpatser vervolledigt platform

Wat wel al helemaal industrierijp is: de TX2-200. Niet zomaar een maatje nieuwer, krachtiger en beter. Met deze krachtpatser, die een payload van 170 kg kent, vervolledigt Stäubli zijn TX2 platform dat zorgt voor uitmuntende prestaties op het vlak van veiligheid, connectiviteit en flexibiliteit, zelfs in de moeilijkste omstandigheden. “De drempelvrees voor de integratie van robots begint overal weg te ebben. Wij spelen daarop in met robots die de complexiteit voor de gebruiker wegnemen en zo dicht mogelijk een plug-and-play oplossing evenaren. Dankzij het XL laadvermogen van de TX2-200 zullen weer nieuwe toepassingen binnen handbereik komen”, vat Mattheys de verwachtingen samen. 

De TX2-200 lonkt nadrukkelijk naar twee sectoren. “De voedingsindustrie, bijvoorbeeld voor het versnijden van karkassen. Hier wordt vooral zijn volledig gesloten, hygiënische afwerking geapprecieerd, waardoor hij zelfs de strengste reinigingsprocedures doorstaat. Daarnaast zal de TX2-200 ongetwijfeld zijn weg vinden naar de metaalindustrie voor frezen of ontbramen. Niet toevallig moeilijke omgevingen waar Stäubli robots echt het verschil kunnen maken.”

Stäubli’s Easy to Program biedt voor elk soort gebruikersprofiel een grafische programmeeromgeving direct op de SP2+ handheld om eenvoudig, snel en zonder veel training robottoepassingen te maken.

Programmeerdrempel wegwerken

Aan hightech geen gebrek dus bij Stäubli, maar dan wel technologie met een heel hoog gebruiksgemak. Mattheys: “We zien dat het gebrek aan programmeerkennis een van de voornaamste drempels is voor kmo’s om te investeren in robotisering. Ze zien programmeren als een te complexe taak, ook al zijn ze overtuigd van de voordelen die het oplevert. Onze Easy to Program biedt voor elk soort gebruikersprofiel een grafische programmeeromgeving direct op de SP2+ handheld om eenvoudig, snel en zonder veel training robottoepassingen te maken.” 

Sleep blokken en bewerk hun eigenschappen om uw toepassing te ontwikkelen, zelfs zonder geavanceerde robotvaardigheden. Profiteer van de gebruikersgestuurde en gestructureerde blokwizards die altijd gericht zijn op het probleem, zodat u stap voor stap kennis opdoet. “Bovendien verlies je nooit de mogelijkheid om over te schakelen naar VAL3 voor volledige programmeertoegang.” 

Stäubli Benelux – Stand 520

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.