Platform over productie- en procesautomatisering

NL | FR

Motion, Gears & Drives

Robots en cobots: weg met drempelvrees

DSC_5087

Tekst | Valérie Couplez

Beeld | Valérie Couplez

10 mei 2023 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Vooral kmo’s hebben nog last van drempelvrees als het op de implementatie van robots aankomt: te duur, te complex, of niet flexibel genoeg voor hun productie. Met twee awareness sessions in maart, eentje aan elke kant van de taalgrens, wilde Agoria komaf maken met die vooroordelen. Met de theorie over hoe robots kunnen bijdragen aan het halen van de SDG’s, maar vooral met veel praktijk. Want er zijn genoeg projecten die het bewijzen: robotisering en cobotisering werken! Niet om jobs af te nemen, maar om uw medewerkers beter te ondersteunen in de taken die ze moeten uitvoeren.

De eerste case die voorgesteld werd, kwam van CNC Solutions, een realisatie voor Villeroy & Boch. Het frezen van baden is geen sinecure bij de badkamerspecialist. De machine moet verschillende overloop- en afvoeropeningen en randen kunnen frezen, in allerlei vormen en dimensies voor verschillende types baden. Een taak die in het verleden door een klassieke vijfassige CNC-machine werd uitgevoerd. Maar door de complexiteit van de producten, kostte dat veel verloren bewegingen en dus veel verloren tijd. Een robot zou dat toch beter moeten kunnen? De combinatie van de robot met de SPRUTcam software overtrof echter ruimschoots de verwachtingen van de klant. Die had een kwaliteitsverbetering voor ogen, maar kreeg er ook nog een gehalveerde cyclustijd bovenop. De kennis van het product en het freesproces bleken hier de belangrijkste sleutels tot succes.

Dankzij robotisering draait Platteau 90.000 euro omzet meer per jaar.

Cobot voor Vandemoortele

De tweede case kwam uit de voedingsindustrie. Meer bepaald van Factory of the Future bedrijf Vandemoortele. De margarineproducent zocht een geautomatiseerde manier om de vlootjes en de dekseltjes ervoor aan te voeren. Een taak die momenteel door operatoren wordt uitgevoerd, maar weinig toegevoegde waarde biedt. Deze handen nuttiger kunnen inzetten in een moeilijke arbeidsmarkt was dan ook het uitgangspunt om een andere oplossing te zoeken. Een cobot om precies te zijn, want er was maar heel weinig ruimte ter beschikking. KoMotion was de partner van dienst. Een traject dat overigens gestaag zijn introductie vond om iedereen mee te krijgen in het verhaal. Van een eerste testopstelling in 2020, over de eerste cobot aan de traagst draaiende lijn voor de vlootjes, tot een oplossing voor de uitdagingen die de deksels met zich meebrachten in 2023, met onder andere een speciale vacuümgrijper aangepast aan de doos. Vandemoortele kan het nu met één FTE minder per ploeg doen en beter inzetten op de brainpower van zijn mensen.

Robotiseren van kleine series

Dat ook zeer kleine series rendabel met robots geproduceerd konden worden, bewijst de case van Platteau uit Poperinge. Een toeleveringsbedrijf waarin het dus zaak is de kosten per stuk onder controle te houden. Geen evidentie, wanneer opeenvolgende indexaties op negen jaar tijd al voor 33% meer loonkost zorgden. De mosterd haalde de zaakvoerder in Japan, waar hij bij de producent van zijn bewerkingsmachines zag hoe het geautomatiseerd en beter kon. Terug thuis ging hij aan de slag met de Tower van RoboJob, met drie uitgangspunten voor ogen: een gebruiksvriendelijke software waarmee iedereen uit de voeten kan, omsteltijden die tot het absolute minimum beperkt worden, en een vertrouwenspersoon die bereikbaar is. De cijfers bewijzen het zwart op wit. Platteau realiseert nu 90.000 euro meer omzet, zonder enige vorm van weerstand op de vloer. “Ze vechten om ermee te werken.” 

Vandemoortele kon dankzij een cobot op de werkvloer per ploeg één FTE uitsparen.

Wat zijn de belangrijkste stappen voor een succesvolle integratie van robots op de werkvloer?
- Ken je product
- Schat de taken juist in
- Denk na over de benodigde faciliteiten
- Denk ook na over de omgeving waarin de robot moet werken
- Betrek alle stakeholders in dit verhaal
- Wees voldoende kritisch, ook over details
- Verbind je installatie
- Tank een gezonde dosis doorzettingsvermogen

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Alexander Dewaele

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Industrial Automation? Bel +32 477 22 41 29 of stuur een mail naar onderstaand adres.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details