RV-sensoren ondersteunen de regeling van de relatieve vochtigheid tijdens industriële droogprocessen - Industrial Automation

NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
RV-sensoren ondersteunen de regeling van de relatieve vochtigheid tijdens industriële droogprocessen
In het CaTeC pand worden vele applicaties ontwikkeld waarin het meten van klimaatparameters een rol speelt.

RV-sensoren ondersteunen de regeling van de relatieve vochtigheid tijdens industriële droogprocessen

CaTeC uit Wateringen is leverancier van een uitgebreid pakket meetinstrumentatie voor het meten van relatieve vochtigheid. Dit type sensoren is bruikbaar in een breed scala aan toepassingen in uiteenlopende sectoren. Onder andere in industriële droogprocessen waarin het juiste verloop van de (veranderende) relatieve vochtigheid nauwkeurig moet worden beheerst om tot het gewenste eindresultaat te komen. Bijvoorbeeld een optimaal gedroogde baksteen of kurkdroog hout.

De meeste instrumentatie uit het uitgebreide programma van CaTeC wordt toegepast voor het meten, registreren en analyseren van klimaatparameters. Niet alleen ten behoeve van het aansturen van klimaatinstallaties in gebouwen, maar ook voor het controleren van bijvoorbeeld industriële verwarmings-, koel en droogprocessen, klimatisering in de tuinbouw, of het beheersen van de juiste leefomgeving voor dieren.

De EE310 multifunctionele digitale relatieve vochtigheid en temperatuur transmitters bieden ook berekende waarden zoals dauwpunt.

Kritisch onderdeel

Een mooi, industrieel voorbeeld van de inzet van sensoren voor het meten van relatieve vochtigheid (RV) is te vinden bij bedrijven die bouwmaterialen zoals bakstenen en dakpannen vervaardigen. Tijdens dit productieproces is het drogen van de producten een kritisch onderdeel. De klei als basisgrondstof vormt tijdens het drogen namelijk een soort ‘plaatjes’ die op de juiste afstand van elkaar moeten komen te liggen. Verloopt het droogproces te snel, dan ontstaan er spanningen in het materiaal en bestaat de kans op barsten en scheuren of eenvoudig een zwakker product; langzamer drogen dan nodig is kan wel, maar leidt tot langere productietijden.

Om een optimale productietijd te combineren met een optimaal eindresultaat, bevinden zich in de tientallen meterslange droogtunnel zowel temperatuur- als RV-sensoren. Aan het begin van de tunnel is de relatieve vochtigheid hoog als gevolg van de natte klei. De temperatuur ligt rond de 25-30 °C. Gedurende het droogproces – waarbij de producten zich door de tunnel bewegen – neemt de RV af tot 5-10% en de temperatuur juist toe richting de 150-200 °C. Het hele droogproces duurt zo’n 48 uur, waarvan de eerste 24 uur het meest kritisch zijn omdat de plaatjes in de klei dan nog kunnen schuiven. 

Zeer nauwkeurig

Speciaal voor dit type industriële droogprocessen heeft CaTeC diverse RV-sensoren in het programma. Bijvoorbeeld de robuuste industriële meters van E+E, die onder meer bestand zijn tegen de grote wisselingen in temperatuur en bovendien de meting zeer nauwkeurig verrichten. Hiermee is het droogproces maximaal te controleren: wanneer de luchtvochtigheid te snel daalt, zal de regeling de temperatuur temperen en andersom. 

Francis van Dooren, regionaal verkoopverantwoordelijke voor de BeLux bij CaTeC: “Het is niet mogelijk om deze processen via een tijdspad te laten verlopen. Klei is nu eenmaal een natuurproduct, en de hoeveelheid vocht in de klei kan verschillen. Daarnaast bestaan er ook veel verschillende soorten klei. De soorten die eenvoudig hun vocht afgeven, zijn soms in slechts drie uur tijd te drogen; de moeilijkste kleisoorten zijn degene die het vocht juist moeilijk afgeven, waardoor de droogtijd kan oplopen tot negentig uur en de RV in de droogtunnel uitermate strikt moet worden beheerst.”

Overige droogtoepassingen

In alle gevallen bieden de CaTeC RV-sensoren de mogelijkheid om processen zeer nauwkeurig te beheersen en te automatiseren. Automatiseren betekent enerzijds dat er minder menskracht nodig is, maar anderzijds ook dat processen dermate goed zijn te beheersen, dat er niet onnodig veel energie wordt gebruikt. Het droogproces duurt zolang als moet, maar niet langer. 

Van Dooren besluit: “Deze resultaten zijn uiteraard alleen te behalen wanneer je gebruik kunt maken van sensoren die bestand zijn tegen deze toch wel extreme omstandigheden. Denk daarbij aan de hoge temperaturen, de grote verschillen in relatieve luchtvochtigheid, en eventueel agressieve gassen of vervuiling. In ons pakket hebben we diverse uitvoeringen die hiertegen bestand zijn en zelfs in staat om een RV van 100% te meten. Alles staat of valt met kwaliteit.”

Indien u vergelijkbare toepassingen heeft, kunt u advies inwinnen bij het technisch verkoopteam. Voor meer informatie kunt u te allen tijde contact opnemen met CaTeC bv via de website www.catec.be​. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.