NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Slimme robots zorgen voor aanlevering vanuit magazijn naar productie

Slimme robots zorgen voor aanlevering vanuit magazijn naar productie

Met het project FlexIn²Log wil VIL de Vlaamse maakindustrie praktische ervaring laten opdoen voor een flexibele en efficiënte doorstroom van goederen tussen magazijn en productie. Hoe kunnen digitale technologieën/platformen en digitaal aangestuurde autonome mobiele robots sneller geïmplementeerd worden, ook bij kmo-bedrijven, om deze flexibiliteit en efficiëntieverbetering te bereiken? Samen met 33 ondernemingen – maakbedrijven uit diverse sectoren en hun logistieke en ICT-partners – geven VIL en Sirris vandaag, 22 september 2022, hiervoor de aftrap. 

Om tegemoet te komen aan de stijgende vraag naar klantspecifieke productie (kleinere reeksen) met korte doorlooptijden, is het meestal de productieomgeving die een tandje bijsteekt. Nochtans is veel meer efficiëntie te halen in de aanvoerketen en de interne logistiek. Door deze meer flexibel en transparant te maken, moet de productiemedewerker zich niet langer bekommeren over het materiaaltransport en de overdracht ervan en kan hij zich focussen op zijn kernactiviteit. Automatisering van deze interne logistieke bewegingen vrijwaart bovendien te veel manueel werk en mogelijke fouten in de planning of aansturing. 

Slimme technologie voor meer efficiëntie en accuraatheid

VIL zal in dit project nagaan hoe de logistieke aanvoerketen kan versneld en afgestemd worden om productiewisselingen te faciliteren. Tegelijk wordt gekeken naar het verkleinen of zelfs wegnemen van interne leverhoeveelheden zodat de productievoorraad afneemt. Een doorgedreven digitalisering zal de voorspelbaarheid van de logistieke bewegingen verhogen. Bovendien zullen slimme robots instaan voor de aanvoer van de onderdelen naar de productieomgeving, wat de operatoren zal ontlasten van niet-productie taken en het aantal fouten (ontbrekende of verkeerde componenten in productie) drastisch zal verminderen. 

Luc Loeys, Managing Director bij AVL Metal Powders, motiveert de reden voor zijn deelname als volgt: “Bij agile productie, waar standaard equipment gebruikt wordt, is het belangrijk om de ‘dure’ operator toegevoegde waarde te laten leveren aan zijn machine, zodat hij geen tijd moet spenderen aan de aan- en afvoer van producten. Door de interne logistiek van A naar B te automatiseren, kunnen we het talent van operatoren echt gebruiken voor machinebediening, zonder dat dit enige invloed heeft op de kwaliteitsparameters van het product.” 

Laagdrempelig voor kmo’s

Hoewel toepasbaar in de hele maakindustrie, richt VIL zich met dit project specifiek op de kmo’s. Uitgaande van hun huidige mate van digitalisering, zal een aangepaste magazijnlogistiek en aanvoerketen voor de onderdelen, materialen en verpakkingen, zorgen voor een bijkomende efficiëntieverhoging. 

VIL kiest voor een laagdrempelige aanpak door gevalideerde use cases te vertalen in een uitgewerkte toolbox waarin de nodige praktische handvaten aangereikt worden om van de huidige naar de gewenste toekomstige situatie te evolueren. 

Projectdeelnemers: 24Flow, ADB Safegate, Alphacim Consulting, Altachem, AVL Powders, CDM – Stravitec, CGK Group, Dana International, De Craecker Matrijzen, Easy Systems, Ervo-Projects, Esma, Flagstone, Gebroeders Doms, Gibas, Haelvoet, Jori, Melexis, Mondi Poperinge, MSD Metalworking, Novy, Paneltim, Pilz, Premium Sound Solutions, Saey, Scania, Scott Automation, Sedacta, Sick, TE Connectivity Belgium, Tekniplex, Van Hoecke Automation, WH Brady Projectpartner: Sirris 

Dit project wordt ondersteund door VLAIO, het Agentschap Innoveren en Ondernemen van de Vlaamse Overheid. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.