NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Spaar energie en geld en red de planeet
Eric De Nert: “Inimco en PA Solutions ondersteunen je langsheen het volledige traject. Van het definiëren van het meetconcept, over de fysieke implementatie, tot en met de managed services, zodat je altijd de juiste meetwaarden krijgt om je energie-efficiëntie te verbeteren.”

Spaar energie en geld en red de planeet

Hoe gaat jouw bedrijf om met zijn energieverbruik? Komt de rekening binnen, stel je vast dat ze steeds hoger wordt maar doe je er verder niks mee? Dan wordt het misschien tijd om eens verder te kijken. Want met de IIoT-oplossing Facts Energy Management van Inimco krijg je alle tools in handen om je energieverbruik te capteren, te analyseren en vervolgens de juiste acties te ondernemen om je operaties te verduurzamen en je energiefactuur te verlagen. Je beschikt meteen over alle data om te voldoen aan de CRSD-rapportage en je helpt bovendien de planeet redden. 

Een van de grootste kosten voor alle productiebedrijven vandaag? Het energieverbruik, zeker in energie-intensieve industrieën zoals staal, chemie en farma. Wie erin slaagt om zijn energieverbruik voor perslucht en het opwarmen en smelten van materialen te verminderen, zal een veel betere grip op zijn kosten hebben. Een missie waaraan Inimco graag bijdraagt. Daarin deelt het de visie van moederbedrijf PA Solutions om een duurzame toekomst te engineeren door middel van consulting, automatisering en digitalisering. Het hoeft dus niet te verwonderen dat ze met Facts Energy Management samen een applicatie ontwikkeld hebben die het energieverbruik reduceert. 

Energiedata samenbrengen

Hoe dat in zijn werk gaat? Facts Energy Management wordt bovenop het Facts IIoT platform gebouwd. Dit platform helpt je al om alle data uit je installaties te krijgen. Met behulp van connectoren naar energiemeters kan Facts Energy Management daarenboven het energieverbruik van je machine rechtstreeks uitlezen. Daarnaast gaat het op zoek naar bijkomende data uit andere softwareoplossingen, zoals het ERP-pakket dat je energiefacturen bevat. Door alle energiegegevens naast je energieverbruik te leggen, krijg je de mogelijkheid om alle data te gaan correleren. Facts Energy Management is heel fijnmazig: je kunt de analyse maken op niveau van het bedrijf, maar ook steeds dieper gaan graven tot op het niveau van elke machine en zelfs van de onderdelen van die machine. Heb je bijvoorbeeld een extrusiemachine staan, dan kun je het energieverbruik van de zowel de motor als de koelunit meten. Je kunt zo gedetailleerd gaan als je wil of hoe diep je kunt meten.

Dashboards op maat

Al die informatie visualiseert Facts energy Management voor je in dashboards. Daarop kun je zelf de kennis van je processen loslaten om opportuniteiten te ontdekken om je energieverbruik te verlagen. Je kunt bijvoorbeeld naar de drie machines kijken die het meeste energie verbruiken. De data zullen je vertellen dat ze al wat jaren op de teller hebben en met een grondige onderhoudsbeurt of nieuwe tandwielen hun verbruik kunnen beperken. Nog een voorbeeld: je vergelijkt productielocaties met elkaar. Sommige lijnen hebben tweemaal zoveel elektriciteit of verwarming per medewerker nodig als andere. Je kijkt dus niet alleen meer naar de cijfers, maar begint ook de verbanden erachter te zien. Die waardevolle inzichten kun je onmogelijk uit je energiefacturen alleen krijgen.

Pieken opsporen

Maar je kunt nog zoveel meer met Facts Energy Management. Een andere interessante feature is bijvoorbeeld de mogelijkheid om pieken in het energieverbruik op te sporen. We weten allemaal dat deze meer kosten dan een constante belasting van het net. De pieken identificeren is de eerste stap naar gerichte maatregelen om ze uit te vlakken. Bedrijven die zich willen certificeren volgens ISO 50001, biedt Facts Energy Management een uitstekende manier om zowel je compliance te meten als te bewijzen en te documenteren met concrete meetgegevens. Een onderdeel binnen deze ISO-normering is het identificeren van je voornaamste energievreters, informatie die Facts Energy Management bijzonder eenvoudig aanlevert. Ook voor bedrijven die jaarlijks rond ESG willen rapporteren, zorgt Facts Energy Management voor alle details over hoe je energievoetafdruk kan verbeteren.

Fundament voor verbetering energie-efficiëntie

Samengevat zorgt Facts Energy Management ervoor dat je aan de normen beantwoordt, energie en kosten bespaart, en je koolstofvoetafdruk verkleint. Je kunt alles meten waarover je data hebt: elektriciteit, warmte, perslucht, brandstoffen en waarom ook niet die andere kostbare grondstof, water? Je staat er bovendien niet alleen voor. Inimco en PA Solutions ondersteunen je langsheen het volledige traject. Van het definiëren van het meetconcept – wat wil je meten, wat wil je met die informatie doen – over de fysieke implementatie, met de installatie van de meters en de verbinding met een centrale gateway, tot en met de managed services, zodat je altijd de juiste meetwaarden krijgt om je energie-efficiëntie te verbeteren. 

PROCESS AUTOMATION SOLUTIONS – Stand 462

Volgende stap: digital twin voor duurzaam energiebeheer
Het Vlaamse Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) kende een projectsubsidie toe aan IoT-specialist Inimco. Het project ‘Factory Digital Twin for Energy Manager’ koppelt productiedata aan energiedata en vormt een uitbreiding op het bestaande product Inimco.Facts Energy Management. “Traditioneel worden achteraf alle gegevens verzameld en berekend”, zegt medeoprichter Erik De Nert. “Door gebruik te maken van digital twins en datamodellering kan deze berekening te allen tijde en in real-time gebeuren.” Het innovatieve karakter van dit R&D-project ligt in de standaardisering van datatypes over energieverbruik en de slimme combinatie ervan met productinformatie. De inzichten die productiebedrijven zullen krijgen uit Factory Digital Twin for Energy Manager zullen hen toelaten te bewijzen dat ze voldoen aan alle regelgeving en de voorwaarden uit aanbestedingen. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.