NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Veiligheid en beveiliging gaan straks hand in hand
De hoofdsite van Pilz in Ostfildern.

Veiligheid en beveiliging gaan straks hand in hand

Veiligheid bij de digitale transformatie. Met deze krachtige slagzin opende Pilz op 25 mei dit jaar zijn online persevenement. Het bedrijf belichtte er onder meer de harmoniseringen van het communicatieprotocol en het aspect dynamische veiligheid als toekomstige standaard. Maar bovenal stond voor sprekers Suzanne Kunschert en Thomas Pilz de onvermijdelijke verstrengeling van veiligheid en beveiliging op de agenda.

Pilz en Kunschert leiden het Duitse Pilz al sinds 2017, en vormen zo de derde generatie van een bedrijf dat dit jaar zijn 75-jarig bestaan mag vieren. Dit maakte deze internationaal bijgewoonde online persconferentie meteen tot een bijzondere editie. Een die bovendien heel wat actuele thema’s aankaartte. Een overzicht.

Suzanne Kunschert en Thomas Pilz.

In cijfers

Pilz is toonaangevend fabrikant van com­ponenten en veiligheidssystemen in de automatiseringsbranche, en dankt zijn succes in hoge mate aan de bestendige leveringspolitiek. In het moeilijke jaar 2022 haalde het bedrijf zo nog een omzet van 403,3 miljoen euro, wat een omzetgroei van toch 15,8 procent vertegenwoordigt. Het exportaandeel steeg met 1,1 procentpunt naar 76,3 procent. Duitsland blijft hierbij de grootste markt voor Pilz, hoewel er zich in Azië intussen een mooie groei begint af te tekenen. Wereldwijd is het bedrijf actief in 42 landen, en had het op 31/12/2022 maar liefst 2.399 werknemers in dienst. Om deze wereldwijde groei te blijven voeden, heeft Pilz tot 2025 alvast een investeringsbudget van 38 miljoen euro voorzien.

Duurzaamheid is kwaliteit

Pilz zet al geruime tijd in op de tandem kwaliteit én duurzaamheid. Een hoge productkwaliteit betekent immers ook minder retourproducten en, in verhouding, daarom minder afval. Voor de retourproducten zorgt het eigen Repair Center dan weer voor een maximaal hergebruik. Door deze maatregelen slaagde Pilz er bijvoorbeeld in om het recyclingpercentage van afval tot 95% op te drijven. Intussen werd ook een case-analyse van de CO2-footprint voor één product uitgevoerd. Hieruit bleek dat de behuizing van polycarbonaat verantwoordelijk is voor het grootste aandeel in de CO2-uitstoot. Daarom werkt de R&D-afdeling van Pilz samen met de Linz University of Applied Sciences intensief aan de omschakeling naar milieuvriendelijke materialen. 

Een productieafdeling van Pilz.

Beveiliging en veiligheidsaspecten

De normen en wetten met betrekking tot de veiligheid in een industriële omgeving bevinden zich duidelijk op een kantelpunt. Dit heeft zowel met het aspect beveiliging als met de aankomende AI-realiteit te maken. Drie nieuwe wetmatigheden worden hierdoor binnenkort relevant in de machinebouw: de EU NIS 2-richtlijn, de nieuwe machineverordening van de EU, en de Cyber Resilience Act.

NIS (Network and Information Security) is een richtlijn van de Europese Unie om de cyberveilig­heid te versterken. Ze breidt de verplichtingen uit en voorziet in strengere sancties. 

De Cyber Resilience Act is dan weer gericht op fabrikanten van producten die digitale elementen bevatten. Dit betekent onder meer dat fabrikanten na de gebruikelijke garantieperiode software-updates moeten aanbieden om ook toekomstige cyberbedreigingen af te weren.

De derde nieuwe wettelijke security-eis is de EU-machineverordening die cybersecurity verplicht maakt. Met deze nieuwe machineverordening moeten machinebouwers nu bewijzen dat hun machines ook beveiligd zijn tegen manipulatie. 

Veiligheid en beveiliging raken steeds meer verweven.

De open communicatie als standaard

Als medeoprichter van de OPC Foundation, stuurde Pilz mee de introductie van veilige, fabrikant-overstijgende netwerken voor communicatie aan. Intussen heeft de industrie effectief een akkoord bereikt rond de Open Platform Communications Unified Architecture, die in een gestandaardiseerde (IEC 62541) communicatiepoort voor de communicatie tussen verschillende gegevensbronnen in de industrie voorziet. Belangrijk is hier de knowhow over het gebruik van publisher/subscriber-technologie (pub/sub) in combinatie met de eisen voor functioneel veilige veldbusprotocollen. Anders dan bij de klassieke master/slave-architectuur kunnen met pub/sub gegevens rechtstreeks tussen deelnemers worden uitgewisseld. Het veilige SafetyNET p van Pilz is ethernet-gebaseerd en ondersteunt pub/sub.

IO-Link Safety

Op sensorniveau is de automatisering al enkele stappen verder wat harmonisering betreft. Het communicatieprotocol IO-Link Safety wordt binnenkort bijvoorbeeld commercieel beschikbaar. En die point-to-point communicatie biedt tal van voordelen. Denken we maar aan de vereenvoudiging van de installatie door gestandaardiseerde bekabeling en het wegvallen van parallelle bedradingen, een geautomatiseerde en door tools ondersteunde parametrering, en vooral de uitgebreide diagnosemogelijkheden. Om IO-Link ook voor veiligheidsrelevante automatiseringstaken te kunnen gebruiken, heeft Pilz in het kader van de IO-Link Community intensief gewerkt aan de betreffende uitbreiding met de bijbehorende tests en certificeringen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.