- Nieuws
- Motion & Drives
- Control & Network
- Process & Instrumentation
- Sensor & Vision
- Services & Solutions
- IT & OT
De robotgrijper is een zeer polyvalente tool die voor de meest uiteenlopende toepassingen schaalbaar is, gaande van zwaar logistiek werk tot delicate labo-applicaties. Die schaalbaarheid is binnen de robotica bovendien niet louter kracht-gerelateerd. Mede door de komst van de cobot, worden nu ook intelligente communicatiemodules geïntegreerd, waardoor de grijpertechniek meer en meer een laagdrempelig plug-and-play verhaal wordt.
De markt van robotonderdelen telt maar een handvol grote spelers, die binnen de sector ook verantwoordelijk zijn voor het gros van alle research- en pionierswerk. Het Duitse Zimmer Group is er zo een van, en mag zich terecht voortrekker noemen in de wereld van zowel robot- als cobotcomponenten.
We spraken met Jeroen van den Heuvel, wiens bedrijf ZVS Techniek sinds het jaar 2000 de vertegenwoordiging van Zimmer voor de Benelux verzorgt.
“ZVS Techniek werd eigenlijk dit jaar door Zimmer overgenomen”, licht Van den Heuvel de situatie toe. “Onze activiteiten, service en productaanbod blijven echter onveranderd; we opereren alleen onder de nieuwe naam Zimmer Group Benelux en maken voortaan deel uit van de ruim 1.200 mensen die Zimmer wereldwijd tewerkstelt.”
Het productgamma van Zimmer omvat grijpermechanische en andere robotonderdelen zoals schokdempers en robotgrijpers, wisselaars, lineair sledes, zwenkeenheden, stootdempers en compensatiemodules. Eindbestemming zijn hierbij de meest uiteenlopende robotvarianten, zoals 6-assige robots, portaalrobots en uiteraard ook cobots.
Voor elk van deze componenten heeft het bedrijf een specifieke catalogus. Er bestaat bovendien een aparte catalogus in functie van de diverse cobotmerken, en welke toebehoren men hiervoor bij Zimmer kan verkrijgen.
Los van het catalogusaanbod, dat uiteraard de standaard componenten omvat, biedt Zimmer eveneens zijn zogenoemde ‘systemen’ aan. Dat zijn dan kant-en-klare oplossingen die men klantspecifiek aanbiedt.
Alle producten worden autonoom door Zimmer geproduceerd, en het bedrijf kan permanent terugvallen op een ruime voorraad van catalogusreferenties.
Jeroen van den Heuvel: “De pandemie heeft onze robot- en vooral cobotindustrie allesbehalve afgeremd. Vooral de vraag naar specifieke grijpers voor cobots steeg explosief.”
Een tendens die niemand verbaast, nu we voor steeds meer toepassingen een onomkeerbare verschuiving van robot naar cobot vaststellen. Een nauwe, performante samenwerking tussen mens en robot kan immers een immense impact hebben op de efficiëntie van het werkproces.
Om dit alles in goede en vooral veilige banen te leiden, geldt voor cobots wel een heel specifieke normering. Deze begrenst onder meer de maximale klemkracht tot 140N, definieert het afwerkingsniveau (geen scherpe kanten), en voorziet in een streng gebruikersprotocol. Een cobot opereert immers zonder afscherming, én in de directe nabijheid van de mens.
De kwaliteit van elke Human-Robot-Collaboration valt of staat echter met de flexibiliteit, aanstuurbaarheid en het gebruikersgemak van de grijpertechnologie. Louter technisch wordt met name in precisiedelen als servogrijpers heel veel technologie gestopt, omdat hier zowel de kracht als de snelheid worden gestuurd.
De gebruiksbeleving van de klant is in deze tijden echter minstens even belangrijk. Hierdoor worden krachtige plug-and-play oplossingen, die de grijper in de cobot integreren, essentieel voor de verdere evolutie van de cobot in een industriële omgeving. Jeroen van den Heuvel: “Het is bijvoorbeeld essentieel dat de gebruiker de grijper op zijn display ziet. Via zogenaamde smart communication modules ontstaat er zo een belangrijk plug-and-play potentieel, waardoor de klant heel eenvoudig aan het programmeren kan gaan.“
Met als basis een verregaande gebruiksvriendelijkheid. De communication modules worden in de praktijk als een apart pakketje bij het grijpersysteem geleverd, waardoor de robottechnologie zoals consumentenelektronica wordt benaderd. Het resultaat is een heel laagdrempelige toegang tot een hoogtechnologische oplossing.
De montage van de grijper zelf op de cobot blijft hierbij in principe universeel, maar kan desgewenst individueel worden afgestemd op het merk, met soms lichte aanpassingen op het standaardproduct.