Strengere motornormen: gespecialiseerde hulp bij keuze frequentieregeling

NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Strengere motornormen: 
            
         
         
            gespecialiseerde hulp bij keuze frequentieregeling
Cebeo COC-manager Wouter Vierstraete: “De nood aan een juiste combinatie van motor en frequentie­regelaar zal alleen maar toenemen.”

Strengere motornormen: gespecialiseerde hulp bij keuze frequentieregeling

Zowel motoren als frequentieregelaars moeten hierdoor aan strengere voorschriften voldoen. Cebeo zou Cebeo niet zijn als we je geen helpende hand zouden aanreiken bij het kiezen van gepaste frequentieregeling. Dankzij diepgaande partnerships met Schneider Electric en Siemens, een selectiegids voor frequentiesturingen, configuratoren, opleidingen én een gloednieuw magazine volledig gewijd aan het topic, vind ook jij binnenkort je weg in de nieuwe verordening.

Energiebesparing: het is al een tijdje prioriteit voor de Europese Unie. “De EU heeft die ambitie kracht bijgezet met de nieuwe verordening EU 2019/1781”, weet Wouter Vierstraete, COC-manager Industry bij Cebeo. “De verordening geldt voor IE1-, IE2-, IE3- en IE4-motoren, is breder en biedt betere controlemogelijkheden. Alle motoren van 0,75 tot 1.000 kW (dus ook de achtpolige) moeten vanaf 1 juli 2021 minstens een energielabel IE3 kunnen voorleggen. De producenten hebben aan de constructie gesleuteld om tegemoet te komen aan de eisen. Op hetzelfde moment moeten ook frequentieregelaars aan de richtlijn voor energie-efficiëntie voldoen. Zo is IE2 verplicht voor alle driefasige frequentieregelaars van 0,12 tot 1.000 kW, op enkele uitzonderingen na. De producenten zijn verplicht het juiste energielabel en het schijnbaar uitgangsvermogen op het apparaat te vermelden. De nood aan een juiste combinatie van motor en frequentieregelaar zal alleen maar toenemen”, zegt Vierstraete. “De verstrengde richtlijnen zijn er gekomen vanuit de wetenschap dat elektromotoren verantwoordelijk zijn voor 40 à 45% van het totale energieverbruik wereldwijd. De aanpassingen zullen helpen om dat verbruik én de CO2-uitstoot te verlagen. Gebruik maken van de juiste sturing kan daar een grote rol in spelen. Naast frequentieregelaars kunnen ook softstarters helpen om de piek die gepaard gaat met de startstroom te doen krimpen.”

Aanbod en configuratie van Schneider Electric en Siemens

Cebeo heeft een breed assortiment aan oplossingen beschikbaar, van simpele basismodellen tot geavanceerde systemen. Vierstraete: “Het aanbod is samengesteld uit kwalitatieve oplossingen van onze partners Siemens en Schneider Electric. Alle producten zijn aangepast aan de nieuwe normen. Je kan ze zorgvuldig selecteren in functie van de specifieke toepassing. Deze snelheidsregelaars worden onder meer gebruikt voor het aansturen van pompen, ventilatoren en compressoren. Op onze webshop tref je bovendien configuratoren aan, voor het aanbod van Siemens en van Schneider Electric. Gevonden wat je zocht? De integratie van de configuratoren in de webshop maakt het mogelijk om de gewenste items meteen online te bestellen.”

Reken op de begeleiding van Cebeo

Vierstraete en de andere Cebeo specialisten staan je graag met raad en daad bij om de meest geschikte oplossing voor je toepassing te vinden. Een aantal handige tools helpen je al goed op weg. “Zo pakken we voor het eerst uit met een digitale selectiegids voor frequentiesturingen. Hierin staan de verschillende reeksen aan frequentiesturingen van zowel Schneider Electric als Siemens vermeld. Je krijgt op die manier een goed beeld van de parameters die bepalend zijn voor de selectie en leert welke types zich het best lenen voor bepaalde toepassingen. Deze selectiegids werd onlangs online gelanceerd. Er zijn bovendien specifieke landingspagina’s op onze website over het aanbod van Schneider Electric en Siemens”, vertelt Vierstraete. Je vindt de pagina’s op onze website hier:

Kijk- en leesvoer

Wie zich graag in een informatiebad over frequentiesturingen laat onderdompelen, kan deelnemen aan de Cebeo Campus opleidingen of ons Cebeo Industry 3 magazine raadplegen. “ Qua opleidingen bieden we verschillende webinarmodules voor onze beide partners, waarbij theorie en praktijk naadloos in elkaar overvloeien. Op onze website vind je alle informatie over deze webinars. Nadien kan je deze webinarmodules ook ‘on demand’ bekijken. Op die manier is deze kennis voor iedereen beschikbaar op het meest geschikte moment. Tot slot bevat ons gloednieuw Cebeo Industry 3 magazine een schat aan informatie over de nieuwe wetgeving. Kortom: wij helpen je graag goed geïnformeerd op weg”, besluit Vierstraete. Surf naar https://www.cebeo.be/nl-be/opleidingen-events voor een compleet overzicht van al onze opleidingen. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?