Betrouwbare metingen zijn cruciaal in industriële processen, of het nu gaat om pH-metingen, zuurstofmetingen, brix-waardes, geleidbaarheid, optische of spectrometrische analyses. Om nauwkeurige resultaten te garanderen, moeten enkele belangrijke voorwaarden worden vervuld: de juiste sensor kiezen en correct installeren, zorgen voor continue bereikbaarheid en de sensor proper houden. Martin Hoogedoorn en Dirk Vleminckx van Elscolab leggen uit waarom dat laatste zo belangrijk is.
“Sensoren moeten proper zijn om nauwkeurige meetresultaten te garanderen. In veel processen ontstaat door neerslagreacties een laagje vervuiling op de sensor. Dat kan leiden tot foutieve metingen”, zegt Martin Hoogedoorn, Business Unit Manager Process bij Elscolab. “Een doek gebruiken is vaak niet de beste oplossing. Er zijn betere producten en oplosmiddelen om meetelektrodes te reinigen”, voegt Application Specialist Dirk Vleminckx toe. “In sommige processen is frequente reiniging – zelfs meerdere keren per dag – nodig. Dan kan automatisering een belangrijke rol spelen.”
Automatisering kan op verschillende manieren. Hoogedoorn legt uit: “Bij in situ reinigingssystemen blijft de sensor op zijn meetpositie en wordt daar gereinigd. Een voorbeeld is ultrasoon reinigen, waarbij het gevormde laagje op de elektrode verdwijnt. Dit proces kun je automatiseren door intelligentie toe te voegen, zodat de reiniging op vaste tijdsintervallen of volgens een weekprogramma in situ gebeurt.”
Een andere optie is werken met zogenaamde retractables. “De sensor bevindt zich in een houder die een meetstand en een onderhoudsstand heeft. Wanneer de sensor gereinigd moet worden, wordt hij volledig automatisch uit de meetstand gehaald en in een spoelkamer geplaatst. Daar wordt hij met een oplosmiddel of warm/heet water behandeld”, legt Hoogedoorn uit.
Naast reiniging is ook geautomatiseerde kalibratie mogelijk. “Bij het gebruik van bijvoorbeeld een zuurstofsensor in het proces kun je met stikstof controleren en valideren of de meting nog steeds correct reageert op veranderingen”, voegt Vleminckx toe.
“Een groot voordeel van geautomatiseerde reiniging en kalibratie is dat het proces niet stilgelegd hoeft te worden, omdat er een aparte meet- en onderhoudsstand is”, aldus Vleminckx. “De uitgangssignalen naar het proces worden tijdelijk bevroren, zodat de processturing geen hinder ondervindt.”
Automatische reiniging biedt nog meer voordelen. Hoogedoorn: “In de chemische industrie is automatisch reinigen al gangbaar. Recent hebben we bijvoorbeeld een installatie uitgevoerd in een fosgeenfabriek, waar dit systeem werd gekozen om medewerkers te beschermen tegen blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Daarnaast levert het een grote tijdsbesparing op, vooral in processen waar meerdere keren per dag gereinigd moet worden. Handmatige reiniging kost veel tijd, terwijl veel bedrijven al kampen met een personeelstekort.”
“Uit ervaring blijkt dat vaker preventief reinigen de meetkwaliteit verbetert en de levensduur van de sensor verlengt”, voegt Vleminckx toe. “Het is vaak efficiënter om elk uur kort te reinigen dan één keer per dag grondig. In de farmaceutische industrie zien we ook een groeiende interesse in de combinatie van reinigen en valideren om manuele fouten te elimineren. Door dit proces steeds volgens hetzelfde protocol te laten verlopen, ben je minder afhankelijk van medewerkers en krijg je een betrouwbare methode die het mogelijk maakt om sneller door te gaan naar de volgende processtap.”
Automatisch reinigen kan eenvoudig zijn, maar ook zeer geavanceerd. “Bij Elscolab bieden we bedrijven advies op maat, van sensorselectie tot procesimplementatie en de keuze van reinigings- en kalibratiemethoden. We houden daarbij altijd rekening met de toepassing, het beoogde resultaat en het beschikbare budget”, concludeert Hoogedoorn.
Neem dan rechtstreeks contact op met ELSCOLAB.