Veiligheid is topprioriteit voor Modulyss, de fabrikant van zachte vloerbekleding uit Zele. Het greep de ombouw van zijn latexlijn aan om niet alleen te winnen aan beschikbaarheid en gebruiksgemak, maar ook de veiligheid een upgrade te geven. Dankzij een vlekkeloze samenwerking tussen integrator ATS en technologiepartner Pilz werkt de sturing van de branders voor het droogproces voortaan een stuk veiliger.
Sinds zijn oprichting in 2010 maakt Modulyss er een erezaak van om ruimtes te herdefiniëren. Het doet dat met unieke en hoogwaardige tapijttegels die, met dank aan de geavanceerde vezeltechnologie, een toonbeeld zijn van duurzaamheid en akoestiek. De voornaamste productiemethode om tot die waaier aan kleuren, dessins en texturen te komen is het tuften, precies omdat die techniek heel veel ruimte laat voor de creativiteit waar Modulyss om bekend staat in de markt. Een van de laatste stappen in dat proces is het aanbrengen van een latex laag om het garen te verlijmen op een backing. “Dat zorgt voor de stevigheid die we nodig hebben bij het versnijden. Belangrijk is dat we het materiaal dan zo snel mogelijk kunnen drogen”, aldus Thijs Dauwe, Maintenance Engineer Electrical Department.
ATS tekende in februari 2020 een volledig nieuw concept uit voor de lijn. Die moest de continuïteit van de productie garanderen, door redundantie in te bouwen en door meer mogelijkheden toe te voegen aan de bediening. Ook de veiligheid moest een niveau hoger getild worden door de sturing van de brander aan te pakken. Een recente brand had van veiligheid topprioriteit gemaakt. Dat Pilz een vaste partner is en daarenboven een specifiek gevalideerd functieblok voor branders heeft, zorgde ervoor dat ATS meteen wist waar aan te kloppen. “Burner control is een complexe materie”, vertelt Nico Declercq, Sales Manager bij Pilz. “Je moet weten wat de norm voorschrijft en dat vertalen naar de praktijk. Onze ingenieurs zijn daar zelf al mee aan de slag gegaan, om die standaarden om te zetten in TÜV-gevalideerde technologie. De klant kan dus via een veilige softwareblok de bandbesturing beheren. Dat maakt het een stuk eenvoudiger qua instellingen en geeft bovendien ook veel meer diagnosemogelijkheden.”
De volledige ombouw werd gefaseerd aangepakt en ging van start tijdens het zomerreces in 2022. Naast de integratie van de PSSuniversal PLC-besturing om de signalen veilig te verwerken en uitgebreide diagnosemogelijkheden toe te voegen, kreeg de lijn meteen ook een veiligheidsthermostaat ingebouwd. “Loopt de temperatuur te hoog op, dan treedt er een veiligheidsfunctie in werking die de gas- en zuurstoftoevoer stopt”, voegt Declercq nog toe. ATS leverde bij de ombouw een technisch huzarenstukje af. Het slaagde erin de oude technologie die nog werkte met relais, te verbinden met een state-of-the-art sturing van vandaag. “Door de engineering al voor de volledige lijn uit te werken, wisten we wat er nodig zou zijn in alle fasen van het project en hoe we alles op elkaar kunnen afstemmen”, verduidelijkt Simon Vandermersch, Business Unit Manager Automation bij ATS.
Het resultaat mag er wezen. De eerste ombouw zorgde al voor een hogere technische beschikbaarheid en meer veiligheid. De weerstand die in het begin onder de operatoren leefde voor de verandering, sloeg al snel om. De introductie van moderne HMI maakt de lijn immers veel eenvoudiger om te bedienen. Dauwe: “Alles wat in de scope van dit project vervat zat, is er ook uitgekomen. De samenwerking tussen onze technische dienst, ATS en Pilz is prima verlopen.”
Neem dan rechtstreeks contact op met Pilz Belgium.