Naar een meer flexibele en duurzame industrie - Industrial Automation

NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Naar een meer flexibele en duurzame industrie
Siemens stelde Sitrans SCM IQ voor, een IIoT-oplossing voor slimme conditiebewaking. Potentiële incidenten kunnen gedetecteerd en in een vroeg stadium voorkomen worden, wat onderhoudskosten en stilstandtijd bespaart en de performantie van een fabriek tot met 10% kan verhogen.

Naar een meer flexibele en duurzame industrie

Want om de naweeën van de coronapandemie, de groeiende vraag naar geïndividualiseerde producten en de nood aan meer duurzaamheid het hoofd te bieden, zullen we soelaas moeten zoeken in digitalisering en automatisering. Siemens brengt alle data samen in een continue cyclus die de virtuele en reële wereld verbindt. Weg met silo’s, op naar een beter begrip en gebruik van data.

“De voorbije jaren werd er in ijl tempo steeds meer data beschikbaar. Dat maakt duidelijk dat digitalisering niet met een eindstreep werkt. Het is eerder het begin van een oneindige loop. Bedrijven capteren data, leren eruit en zetten de volgende stap”, legt Cedrik Neike uit, lid van de raad van bestuur van Siemens en CEO van Siemens Digital Industries. “In de productie komt hierdoor een oneindige bron van kennis ter beschikking te staan die we nog niet ten volle benutten. Iedereen die produceert kan wel gebruik maken van dat potentieel, zowel productiesites met een rijke geschiedenis als volledig nieuwe waar de eerste pixel nog gepland moet worden.” Met zijn Digital Enterprise portfolio ondersteunt Siemens klanten in dit domein. Dankzij digital twins en het gebruik van toekomstige technologieën zoals artificiële intelligentie kunnen klanten snel en flexibel reageren op globale uitdagingen.

Met Sinamics DriveSim Basic, presenteerde Siemens een nieuwe softwareoplossing waarmee aandrijf configuraties en hun gedrag in machines en productiesites kan worden gesimuleerd, aangepast en geoptimaliseerd.

Snelle en betrouwbare verbindingen

Het basisprincipe is simpel. Siemens linkt alle gegevens uit de volledige levenscyclus van producten, productiesystemen en informatietechnologie met data-analyse en klassieke sturingstechnologie en verbindt het productieniveau met het kantoor. Dit creëert een continue cyclus van optimalisering. In dit industriële Internet of Things zijn industriële processen modulair en flexibel, wat een optimale aanpassing toelaat van alle parameters doorheen de volledige levenscyclus. En dat gaat zelfs over fabrieksgebouwen en de workflow van leveranciers en logistieke partners. De voorwaarde is echter dat data snel en betrouwbaar op de juiste plaats geraakt, zodat gepast kan worden gereageerd. Siemens blijft daarom mee de grenzen verleggen van state-of-the-art technologie zoals industriële 5G-communicatienetwerken. Met dergelijke privé-netwerken zullen bedrijven in staat zijn ze specifiek af te stemmen op hun vereisten inzake performantie, betrouwbaarheid en veiligheid. Siemens toonde een prototype van een industrieel 5G campusnetwerk in een van de beurshallen. In de toekomst zal hiervan gebruik gemaakt worden tijdens beurzen voor experimenten en veldtesten.

De Simotics SD serie elektromotoren is nu beschikbaar in IE4, ook voor vermogens tot 1.000 kW en achtpolige motors vanaf 55 kW. Daarmee loopt hij al voorop op de verplichtingen die ingaan in juli 2021 en zelfs die van juli 2023.

Naar de edge en de cloud

Interessant om hier aan te halen is ook Industrial Edge. Met dit concept kunnen klanten van Siemens flexibel gebruikmaken van de voordelen van dataverwerking door middel van edge of cloud (afhankelijk van de toepassing).
Siemens breidt ook zijn aanbod in edge computing uit met realtime data-analyse in de productie en hoe dat intelligent toegepast kan worden. Bovenop de verbinding van Simatic en Sinumerik

controllers met het Siemens Industrial Edge platform, is ook het aanbod voor het connecteren van aandrijftechnologie uitgebreid. Aandrijftechnologie geeft immers een goede indicatie voor de beschikbaarheid van machines. Naast gegevens over variabelen zoals snelheid en torque, levert de aandrijving ook informatie die typisch kan dienen voor edge computing. Gebruikers krijgen om die manier een tool in handen om hun machines zonder fouten en optimaal binnen hun parameters (bijvoorbeeld energieverbruik) te laten opereren. Intelligente analysetechnologie kan operatoren in een vroeg stadium informeren of er onderhoudswerkzaamheden nodig zijn en of er energie bespaard kan worden.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?