Het zenuwstelsel van IoT-toepassingen - Industrial Automation
Platform over productie- en procesautomatisering
Het zenuwstelsel van IoT-toepassingen
Wat een IoT-sensor dan meer kan? Hij kan niet alleen die gecapteerde data digitaal doorsturen naar een controller, maar zelfs rechtstreeks naar de cloud voor toepassingen zoals remote monitoring. Zo worden ze het zenuwstelsel van uw fabriek.

Het zenuwstelsel van IoT-toepassingen

Standaardsensoren detecteren in industriële omgevingen allerhande waarden zoals temperatuur, druk, maar ook aanwezigheid of afwezigheid van bijvoorbeeld objecten of mensen. Ze reageren bovendien op veranderingen in die waarden. Wat een IoT sensor dan meer kan? Hij kan niet alleen die gecapteerde data digitaal doorsturen naar een controller of ander apparaat, maar zelfs rechtstreeks naar de cloud voor toepassingen zoals remote monitoring. 

Een temperatuursensor in een diepvriescel detecteert elke verandering in temperatuur en stuurt een signaal naar de compressor. Hij zal aanslaan wanneer de temperatuur boven een bepaalde waarde dreigt te gaan en uitschakelen wanneer hij onder een bepaalde waarde zakt. Alles gebeurt zonder dat er een verbinding met de wereld daarbuiten nodig is. Het verschil met een slimme diepvriescel is dat deze IoT-sensoren zal gebruiken die op een gelijkaardige manier opereren. Maar ze kunnen die temperatuurwaardes of andere pertinente data ook via het internet doorsturen. Al wie een smartphone, tablet of computer ter beschikking heeft en de juiste toegangsrechten, kan dan ook deze gegevens monitoren en mogelijk ook de toepassing van op afstand controleren. 

IoT of IoT-enabled?

Algemeen worden IoT-sensoren in twee categorieën opgedeeld: echte IoT-sensoren en sensoren die IoT-enabled zijn. De laatste categorie beschikt over een geïntegreerd protocol om het uitwisselen van gegevens via het internet mogelijk te maken. Een verschil met de klassieke sensoren, die doorgaans zijn aangesloten op lokale I/O die een PLC voeden voor besturing en controle. 

Laten we even terugkeren naar het voorbeeld van onze diepvriescel. In dat geval zal het meestal de cel zelf zijn die IoT-enabled is, in plaats van de individuele sensoren. Deze staan dan in verbinding met een controller die via het internet toegankelijk is, zodat alle aanwezige data vanop afstand beschikbaar zijn. Een echte IoT-sensor, daarentegen, zal zijn informatie rechtstreeks naar de cloud sturen voor verdere opvolging. Denk bijvoorbeeld aan een vochtigheidssensor in een landbouwapplicatie, waarin vaak geen controller aanwezig is.

Samenbrengen in IoT-platform

Wie een toepassing voor remote monitoring heeft, kiest vaak voor ondersteuning van een systeemintegrator om de juiste hardware- en softwarekeuzes te maken en welke assets er nog nodig zijn om een IoT-platform te bouwen. En dat biedt verschillende voordelen, bijvoorbeeld dat IoT-sensoren zo kunnen helpen om mechanische en elektronische problemen op het spoor te komen. Bovendien kunnen IoT-sensoren die door medewerkers gedragen worden hen in contact stellen met het management, via mobiele communicatie, om tot efficiënte en veilige workflows te komen. Daarnaast zijn lagere kosten, mogelijkheden voor het personaliseren van massaproductie, langere uptime en minder afval belangrijke drivers om IoT-platformen te integreren.

Juiste sensor kiezen voor uw toepassing

Maar welke sensoren dan te kiezen om die uit te bouwen? Deze vragen kunnen daar een antwoord op helpen formuleren:

- Moet het een sensor op batterijen zijn of wordt hij aangesloten via een stroompunt?
- Hoeveel data moet de sensor capteren en hoe vaak moet hij die doorsturen?
- Staat de sensor via een kabel of draadloos in verbinding met I/O’s?
- Moeten de data eerst in een lokale controller verwerkt worden met andere gegevens, zodat er enkel inzichten worden doorgestuurd?
- Hoe zullen de data voorgesteld worden?
- Wat zijn de investerings- en installatiekosten?
- Met welke onderhoudskosten moet men rekening houden?

Veelbelovend

Vooruitgang in IoT-sensortechnologie maakt dat ze een stuk compacter en energie-efficiënter zijn geworden met nog meer mogelijkheden voor connecteren, zodat ze meer data dan ooit kunnen capteren. Data die dan geanalyseerd kunnen worden in real-time, voor waardevolle inzichten en geïnformeerde beslissingen. Hou wel ook rekening met voldoende (cyber)beveiliging, zodat IoT-sensoren betrouwbaar kunnen werken. Ook de toekomst ziet er veelbelovend uit. Er wordt vooral veel verwacht van 5G en artificiële intelligentie om weer nieuwe toepassingen en use case mogelijk te maken, in combinatie met meer rekenkracht.  ■

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten