NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Connectiviteit voor vandaag en morgen
Met de compacte Teltonika RUT955 4G LTE router kan men de data uit een Siemens PLC op een kostenefficiënte manier uitlezen.

Connectiviteit voor vandaag en morgen

Het internet veranderde alles. De manier waarop we machines bouwen, produceren en zaken doen, maar ook de rol van toeleveranciers binnen dit verhaal. Master Chips fungeert als meer dan louter een distributeur. Het vult zijn aanbod voor betrouwbare communicatie en connectiviteit aan met kennis en ervaring om telkens de juiste protocollen te koppelen aan het platform van de klant. Zo helpt het zijn klanten automatiseren en digitaliseren, met de vinger aan de pols met oplossingen voor bijvoorbeeld energiemonitoring. Maar ook met de blik op de toekomst: een nieuwe router in het gamma maakt 5G-toepassingen eindelijk betaalbaar.

Van pure distributeur naar service gedreven oplossingen. Het is de evolutie die Master Chips het voorbije decennium onderging. “We leveren meer dan alleen maar hardware aan onze klanten”, zeggen zaakvoerders Peter en Yves Neirynck. “We proberen met hen mee te denken om met onze producten tot werkbare oplossingen te komen. Nooit als integrator, maar eerder een stapje vroeger in het proces. We kijken wat klanten willen realiseren en wat de beste manier is om dat mogelijk te maken. Dan is het aan de integrator of eindklant om die te realiseren.” 

Energie meten, monitoren en optimaliseren

Een aanpak die al zijn vruchten afwierp. De mooie projecten waarmee Master Chips de voorbije jaren zijn visitekaartje afleverde,
bewezen dat de ingeslagen weg de juiste was. 

“We hebben onder andere onze sporen al verdiend in energiemonitoring”, geeft Peter Neirynck aan. “Zo realiseerden we samen met een van onze integratoren een project om het energieverbruik in twaalf verschillende scholen op te volgen. Door die data onder meer te koppelen aan wat de zonnepanelen produceren, kunnen beslissingen genomen worden om de opgewekte energie zo goed mogelijk in te zetten. Daarmee geef je klanten echt een instrument in handen om de stijgende energieprijzen zo goed mogelijk te verteren.” 

Een expertise die ook in de industrie van pas komt, vandaag. Zo digitaliseerde Master chips ook al de water- en elektriciteitstellers in een havengebied. “Vroeger moesten de meters manueel afgelezen worden om facturen te kunnen maken. Nu gebeurt dat draadloos via een LORA netwerk. Een pioniersproject dat trouwens organisch groeide. Door de voordelen van IoT in de praktijk te ondervinden, kwamen er steeds meer toepassingen naar boven”, aldus Yves Neirynck.

As we willen evolueren naar meer artificiële intelligentie, geïntegreerde simulatiesoftware, real-time feedbackloops… dan kunnen we niet om 5G heen. Daarom heeft Master Chips nu een betaalbare 5G-router in het gamma.

PLC-data eenvoudig uitlezen en doorsturen

Data zijn tegenwoordig in elk automatiseringsproject van steeds groter belang. Master Chips onderzoekt waar ze gecapteerd kunnen worden en implementeert samen met integratoren en eindklanten platformen om die data te monitoren, analyseren en optimaliseren. Het is echter niet altijd even evident om PLC-data uit te lezen. Met de compacte Teltonika RUT955 4G LTE router kan dat nu op een kosten­efficiënte manier bij Siemens PLC’s. 

“Een ontwikkeling waar we zelf de hand in hebben”, bekent Peter Neirynck. “We zagen het potentieel om door een aanpassing in de firmware dit te realiseren voor een fractie van de gebruikelijke kost die een extra module met zich zou meebrengen. Dat bewijst ook dat we de juiste keuze gemaakt hebben door in te zetten op een beperkt aantal strategische leveranciers. We zijn niet alleen een partner van onze klanten, maar denken ook op een constructieve manier mee met onze fabrikanten. Dat Teltonika hier dan ook de schouders onder zette, toont dat er een goede wisselwerking bestaat. Voorlopig bieden wij dit als enige aan, maar binnenkort zal deze oplossing wereldwijd uitgerold worden.”

Betaalbare router voor 5G-communicatie

Het moet de weg openen naar meer IoT-toepassingen in de industrie: IIoT, dus. Peter Neirynck: “Er wordt wel veel over gepraat, maar op de werkvloer bij industriële bedrijven staat het nog altijd in zijn kinderschoenen. Vandaag is een project waarbij data van 150 sensoren worden gecapteerd al een groot project. Bij IIoT spreken we over duizenden. De grote boom moet dus nog komen.” 

Een van de aanjagers in dit verhaal kan de komst van 5G zijn. In België zijn de licenties intussen uitgedeeld. En ook de technologie bestaat. “Het verschil in kostprijs tussen een 4G- en een 5G-router was tot voor kort te groot voor bedrijven. Maar als we willen evolueren naar meer artificiële intelligentie, geïntegreerde simulatiesoftware, real-time feedbackloops… dan kunnen we niet om 5G heen. Daarom hebben we nu een betaalbare 5G-router in het gamma. Pas dan zal IIoT echt in het vizier komen van bedrijven”, weet Yves Neirynck.

Maar ook op andere domeinen kijkt Master Chips vooruit naar wat er komen zal. Zo onderzoekt het of MIoTy netwerken al robuust genoeg zijn om industrieel uit te rollen. Peter Neirynck: “Door het eerst zelf in de vingers te krijgen, besparen we onze klanten de kinderziektes. We willen altijd mee zijn en klaarstaan met nieuwe technologie.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.