NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
De kracht van artificiële intelligentie in engineering
De TwinCAT Chat Client opent een hele nieuwe wereld van chatbot-mogelijkheden voor de besturingstechniek.

De kracht van artificiële intelligentie in engineering

ChatGPT, doet het een belletje rinkelen? De app van OpenAI is dit jaar nog niet uit de media geweest en brengt de kracht van artificiële intelligentie binnen handbereik. Ook voor engineers. Want Beckhoff heeft de TwinCAT Chat Client ontwikkeld. Daarmee kunnen Large Language Models (LLM’s), zoals het befaamde ChatGPT, gemakkelijk gebruikt worden bij de ontwikkeling van een TwinCAT project. Het resulteert in een hogere productiviteit bij het programmeren van de besturing. Het opent ook optimalisatiemogelijkheden voor directe ondersteuning. Dit was maar één van de nieuwigheden waarmee Beckhoff op de Hannover Messe bewees weer helemaal vooraan te lopen met slim automatiseren en digitaliseren.

Het door Beckhoff ontwikkelde ultrasnelle EtherCAT wordt al 20 jaar met succes gebruikt en heeft zich al geruime tijd gevestigd als een open, wereldwijde standaard voor real-time Ethernet-communicatie.

Large Language Models worden gecreëerd op basis van een neuraal netwerk en worden getraind met een groot aantal teksten. LLM’s worden de laatste jaren op grote schaal gebruikt voor een hele reeks taken, onder meer als basis voor chatbots of vertaaltools. Met de TwinCAT Chat Client kan AI-ondersteunde engineering taken automatiseren, zoals het maken of toevoegen van functieblokcode, en zelfs codeoptimalisatie, documentatie en herstructurering (refacturing). Deze in TwinCAT XAE geïmplementeerde client maakt verbinding met de hostcloud van de desbetreffende LLM (bijvoorbeeld Microsoft AzureTM in het geval van ChatGPT), biedt een gebruikersinterface, en verzorgt de communicatie met de PLC-ontwikkelingsomgeving via de Automation Interface.

Robotstructuur op maat

De innovatiekracht van Beckhoff ontging ook het kennerspubliek op de Hannover Messe niet. Het nieuwe ATRO systeem (automation technology for robotics) scoorde een nominatie voor de Hermes Award 2023. Het is immers een op en top flexibel, modulair systeem waarmee voor iedere toepassing de ideale robotstructuur op maat kan worden samengesteld. Gedefinieerde mechanische en elektrische interfaces maken snelle, nauwkeurige en gereedschapsloze assemblage van alle robotkinematica mogelijk. De modulaire mechanica wordt ondersteund door modulaire software die, naast de robotbeweging, functies biedt zoals beeldverwerking, artificiële intelligentie of wetenschappelijke automatisering. 

“Ook dit jaar was de hoge kwaliteit van de inzendingen zeer indrukwekkend. De genomineerden gaven op indrukwekkende wijze blijk van hun innovatiekracht en toonden efficiëntie, duurzaamheid en flexibiliteit. Alle drie de oplossingen hebben het potentieel om op hun respectievelijke gebieden een grote dynamiek te ontwikkelen en een blijvende verandering teweeg te brengen in hun toepassingsgebieden”, aldus juryvoorzitter prof. Reimund Neugebauer.

Het Beckhoff team van ATRO – met specialisten van Verl en Beckhoff Austria – is verheugd over de nominatie voor de Hermes Award als waardering voor het innovatieve modulaire industriële robotsysteem.

Twintig jaar EtherCAT

De stand van Beckhoff bood dus een blik op wat de toekomst van automatiseren en digitaliseren kan zijn. Maar deze Hannover Messe was tevens een mooi moment om terug te blikken: EtherCAT technologie viert in 2023 immers haar twintigste verjaardag. En kreeg haar vuurdoop op, jawel, de Hannover Messe. Ze heeft zich in die twintig jaar bewezen als krachtige real-time Ethernet technologie en dankzij haar continuïteit en technische ontwikkeling een vaste plek op de markt veroverd. EtherCAT werd ontwikkeld om de hoge prestaties van Ethernet pc-interfaces optimaal te laten doorwerken in de machineautomatisering. Een boodschap die twintig jaar later nog altijd opgaat, want het basisprotocol in de chip is altijd hetzelfde kunnen blijven. Over future proof gesproken.

Met de ELX6233 communicatie-interface met twee kanalen kunnen Ethernet-APL veldapparaten op een compacte, modulaire manier geïntegreerd worden in de systeemarchitectuur.

Eenvoudige integratie van Ethernet-APL in systeemarchitectuur

Ook vandaag biedt EtherCAT technologie het prestatie- en innovatiepotentieel om de komende twintig jaar complexe automatiseringsprojecten mogelijk te maken. Een mooi voorbeeld daarvan is de nieuwe ELX6233 EtherCAT terminal die werd voorgesteld. De combinatie van de flexibele EtherCAT systeemarchitectuur en het uitgebreide ELX portfolio stelt gebruikers nu in staat om efficiënt Ethernet-APL, HART of eenvoudige digitale signalen in hetzelfde terminalsegment te integreren. Vooral Ethernet-APL bleek de voorbije jaren bijzonder populair in de procesindustrie, met zijn transmissiesnelheid van 10 Mbit/s en kabellengtes tot 1.000 m. Om nu de corresponderende veldapparaten te verbinden, past de ELX6233 EtherCAT Terminal een modulaire aanpak toe die in een resem voordelen resulteert:

- Compacte installatie en een hoge densiteit aan kanalen
- Makkelijk uitbreidbaar en aantal kanalen makkelijk aan te passen aan elke toepassing
- Vereenvoudigde integratie, zelfs in bestaande fabrieken
- Verbeterde cyclustijden in vergelijking met veldschakelaars
- Compatibel met alle EtherCAT Terminals en Couplers  ■

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.