NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
De Pen | Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder van essenscia vlaanderen.

De Pen | Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder van essenscia vlaanderen.

Wie innovatie zegt, zegt talent

Wist u dat één op de drie producten die Vlaanderen exporteert afkomstig zijn uit chemie, kunststoffen en farma? En dat die sector de voorbije tien jaar met 330 investeringsprojecten goed was voor meer dan de helft van alle buitenlandse investeringen in Vlaanderen? Met als klap op de vuurpijl 5,5 miljard euro aan investeringen de voorbije twaalf maanden, wat 800 nieuwe jobs oplevert. De combinatie van innovatie en talent is de toekomstformule van de chemie en farma om een internationale voortrekkersrol te blijven spelen.

Van de smartphone in je broekzak tot de zonnepanelen op je dak. Van de nieuwste immuuntherapie tegen kanker tot het carbonframe voor je volgende racefiets. Onze samenleving rekent meer dan ooit op de innovaties uit de chemie, kunststoffen en life sciences. Studies wijzen uit dat de wereldvraag naar chemieproducten tegen 2030 bijna zal verdubbelen. Net omdat we de essentiële bouwstenen leveren voor de eindproducten van tal van andere sectoren.

In Vlaanderen hebben we de voorbije decennia een chemie- en farma-industrie uitgebouwd die zich kan meten met de wereldtop. De chemiecluster in en rond de Antwerpse haven is een van de grootste in de wereld en wellicht de meest gespecialiseerde, geconnecteerde en milieuvriendelijke. We zijn ook een koploper in Europa voor onderzoek en ontwikkeling, productie en export van nieuwe geneesmiddelen en vooruitstrevende biotechnologische therapieën. Het komt er nu op aan die koppositie ook de komende decennia te behouden, zodat bedrijven hier bij ons blijven investeren, innoveren en jobs creëren.

De chemie en life sciences is de onbetwiste innovatiekampioen van Vlaanderen met 56% van alle industriële investeringen in onderzoek en ontwikkeling. Bedrijven investeren 2 miljard euro per jaar in R&D. Innovaties die noodzakelijk zijn voor een betere behandeling van ziektes maar ook voor een succesvolle klimaataanpak. Het is daarom geen verrassing dat de chemie een sleutelrol speelt in het Moonshot programma van de Vlaamse overheid. Dit ambitieus innovatieproject voorziet de komende twintig jaar 400 miljoen euro voor baanbrekend onderzoek aan universiteiten en onderzoekscentra om doorbraaktechnologieën te ontwikkelen die de industrie in Vlaanderen klimaatvriendelijk maken.

Waarover gaat het? De elektrificatie van productieprocessen, de industriële toepassing van biogebaseerde grondstoffen zoals algen of suikers, de ontwikkeling van nieuwe energiedragers zoals waterstof, de uitbouw van chemische recyclagetechnieken waarbij kunststofafval wordt omgezet in een waardevolle grondstof voor de chemie-industrie of het opvangen en hergebruiken van CO2 als grondstof in een circulaire economie, de zogenaamde CCU (Carbon Capture and Utilization). Die technologie staat nog in de kinderschoenen maar er zijn al matrassen en sportvloeren op basis van CO2 ontwikkeld.

Innovatie is de sleutel tot een duurzame samenleving en een betere levenskwaliteit. Maar wie innovatie zegt, die zegt talent. Het is dankzij de kennis, expertise en productiviteit van de meer dan 62.000 medewerkers – van techniektoppers tot ingenieurs, van digitale kraks tot labo-onderzoekers – dat de chemie- en farmasector zich dag na dag internationaal op de kaart zet. Die troef mogen we niet uit handen geven en ook daarvoor is innovatie nodig. Bijvoorbeeld in nieuwe onderwijsconcepten zoals duaal leren en duaal lesgeven. In samenwerking met de Vlaamse ministers van Werk en Onderwijs start sectorfederatie essenscia vlaanderen tegen volgend schooljaar een proefproject op.

Zo bouwen we bruggen tussen schoolbank en werkvloer. Zo inspireren we meer meisjes en jongens voor techniek en wetenschappen. Zo maken we van Vlaanderen ook in de toekomst een chemie- en farmaregio met wereldwijde uitstraling en impact.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.