NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
De toekomst van automatisering
“Eenvoudige standaardtaken automatisch programmeren lukt vandaag al met onze FAST templates: 80% van het werk gedaan, zonder ChatGPT. De volgende stappen zitten in het complexere werk.”

De toekomst van automatisering

Het begin van het jaar is altijd een goed moment om vooruit te blikken. Deze keer houden we het vizier niet op de komende twaalf maanden. We gaan, samen met Daniel Lindeman, vice-president product management automation systems bij Lenze, kijken hoe de toekomst van automatisering eruit ziet. Zal ChatGPT ook voor ingenieurs van betekenis zijn? Hoe automatiseren we het automatiseren? En kan dat überhaupt nog cyberveilig? Ontdek het mee in dit gesprek.

“We staan op een kantelpunt, vandaag. Er komen nieuwe ontwikkelingen op ons af die onze businessmodellen grondig door elkaar zullen schudden. Elk bedrijf, van de kleinste kmo tot de grootste multinational, is inmiddels overtuigd van de meerwaarde die digitalisering kan brengen. Software is de toekomst om verbeterde prestaties neer te zetten en concurrentiële voordelen te behalen. De vraag die machinebouwers zich hierbij stellen is vooral met wie ze dat kunnen doen. Het is immers geen evidentie om de juiste technische experten te vinden. Daarom willen we ons opwerpen als een ontwikkelingspartner met enerzijds het juiste portfolio en anderzijds de expertise om die softwarelaag bovenop hun machines te helpen zetten. We willen mee die brug tussen OT en IT helpen slaan.”

Daniel Lindeman: “De zuinigste IE4 motor zal niets bijbrengen als we in de rest van de aandrijflijn energieverliezen opstapelen. Daarom trekken we het breder, door al in de conceptfase van een nieuwe machine aan tafel te zitten met een klant.”

Een van die ontwikkelingen die niet uit de media weg te slaan is, is ChatGPT. Ziet u hierin potentieel voor ingenieurs?

“Vandaag nog niet. Het zijn disruptieve tijden: ‘Software is eating the world’, zei Marc Andreessen al in 2011. ChatGPT steekt nog maar net de neus aan het venster, maar heeft wel degelijk het potentieel om een zelfde doorbraak te betekenen als de eerste iPhone al die jaren geleden. Ze brengt voor het eerst de kracht van artificiële intelligentie aan de vingertoppen van het grote publiek. Iets wat wij, en andere automatiseringsspecialisten, overigens achter de schermen ook al toepassen om tot slimmere producten te komen. Eenvoudige standaardtaken automatisch programmeren lukt vandaag al met onze FAST templates: 80% van het werk gedaan, zonder ChatGPT. De volgende stappen zitten in het complexere werk. Op termijn, ik schat over vijf à tien jaar, kan de technologie echter wel de deur openen om automatiseringsoplossingen te creëren, met nieuwe businessmodellen tot gevolg.”

The next big thing voor Lenze is Nupano, gelanceerd naar aanleiding van de 75ste verjaardag van het bedrijf. Hoe past dit product binnen deze trends?

“Elke machine is een combinatie van hardware en software. Want op die manier kunnen we data uit de machine capteren, visualiseren, analyseren… Met één duidelijk doel voor ogen: antwoorden krijgen over hoe het beter kan. We beschikken ook al over de apps om met die data aan de slag te gaan en machinebouwers te helpen met bijvoorbeeld conditiebewaking of predictief onderhoud. De laatste stap die we nu met Nupano gezet hebben, is zorgen voor een gemakkelijke integratie van die software in de hardware. We hebben als het ware een gereedschapskist gevuld voor de ingenieur waarmee hij zijn machines gedurende de hele levenscyclus kan opvolgen. Hardware kan gerust tien à vijftien jaar mee. Software heeft een kortere houdbaarheidsdatum, daar gaan de ontwikkelingen zoveel sneller. Op die manier kunnen we dat tempo probleemloos volgen en machines voortdurend verbeteren, bijvoorbeeld om energiezuinig te werken.”

Daar raakt u het belangrijkste topic voor veel bedrijven aan. Hoe kunnen we versneld duurzamer worden? Beginnen die antwoorden in het hart van de machine, in de aandrijflijn?

“Lenze hanteert een bredere definitie van duurzaamheid dan louter energie-efficiëntie. Het gaat ook over opleiding, sociaal engagement, ecodesign, circulair denken, democratie… We moeten vandaag manieren bedenken om zaken te doen zodat ook de volgende generaties het goed hebben. Voor ons vertrekt dat verhaal voor machines vanuit een systeembenadering. De zuinigste IE4 motor zal niets bijbrengen als we in de rest van de aandrijflijn energieverliezen opstapelen. Daarom trekken we het breder, door al in de conceptfase van een nieuwe machine aan tafel te zitten met een klant en te kijken wat de beste hardware- en softwarecomponenten zijn. Als je de perfecte puzzel kan leggen, dan zijn grote sprongen voorwaarts mogelijk. Door niet te overdimensioneren, slimmer te zijn… Digitalisering is daarin een essentieel element. Het is een tool om duurzaamheid te creëren. Dat verklaart ook waarom we met zijn allen zo snel de shift maken naar digitalisering.”

“Elke machine is een combinatie van hardware en software. De laatste stap die we nu met Nupano gezet hebben, is zorgen voor een gemakkelijke integratie van die software in de hardware.”

Maar dat is toch niet zonder gevaren? Cyberincidenten zijn spijtig genoeg een wederkerend fenomeen.

“Dit is de derde pijler in de toekomst van automatisering. Alles moet slim, duurzaam maar ook cyberveilig gebeuren. Het is absoluut primordiaal dat de processen van onze klanten kunnen blijven draaien. Veel bedrijven staan halsstarrig tegenover het gebruik van de cloud. Nochtans biedt het zoveel voordelen om net in die andere twee domeinen – een slim en duurzaam productieproces –  stappen voorwaarts te zetten. Daarom moeten we als industrie harder samenwerken om processen veilig te maken. Dat begint met inherent veilige producten, maar ook door gebruikers te sensibiliseren over hoe ze de technologie veilig kunnen integreren en eenvoudig kunnen gebruiken. Als Lenze zetten we daar mee onze schouders onder. Door onze kennis van automatisering en digitalisering uit alle sectoren te bundelen met de kennis van onze klanten over hun processen. Daar zit ons DNA. Daar zit onze meerwaarde.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.