NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Dynamische partner met kennis van zaken in automatisering en robotica
Motiv behoort tot de Matthys Group. Alle afdelingen zijn ook op dezelfde site gevestigd.

Dynamische partner met kennis van zaken in automatisering en robotica

Maakbedrijven, groot en klein, zetten massaal de stap naar automatisering. Daardoor kunnen ze immers inspelen op de strenge eisen op het vlak van kwaliteit en leversnelheid, én bieden ze het hoofd aan de krapte op de arbeidsmarkt. Ontwerp, engineering, productie, integratie, implementatie en opvolging van deze oplossingen laat men echter best aan experts over. Motiv in Desselgem (Waregem), deel van de Matthys Group, is gespecialiseerd in industriële automatisering en robotica. Tijdens Indumation wil het bedrijf die passie nog eens extra kracht bijzetten.

De elektrische borden worden niet alleen ontworpen. Motiv staat ook in voor de volledige productie ervan.

We schrijven 1 juli 2018 als Motiv ontstaat uit een fusie van Evilo en Elektro Industrie Van de Velde. De naam is dus nog vrij nieuw, maar de mensen erachter hebben een ruime ervaring en knowhow in machinebouw, elektriciteitswerken en automatisering. Evilo werd opgestart in 1927 en was de eerste machinebouwer die bijvoorbeeld bobijnmolens met automatische wissels en volledig geautomatiseerde tapijtconfectielijnen maakte. Van de Velde stond in het begin bekend als aannemer voor algemene elektriciteitswerken, maar die focus werd door de jaren heen verlegd naar automatisering voor industriële toepassingen. Beide bedrijven hadden ook een nauwe band met Matthys, specialist in de ontwikkeling en productie van op maat gemaakte machines.

“Door de krachten te bundelen, ontstond een one-stop-shop voor industriële automatisering, die vandaag zowat 25 gekwalificeerde medewerkers telt. Zo hebben we een team van twaalf mensen in engineering, die meedenken met de klanten, ontwerpen maken en de meest uiteenlopende projecten realiseren. We beschikken ook over een eigen productieteam voor bordenbouw en machinebekabeling, en staan in voor de montage in binnen- en buitenland. De band met Matthys laat dan weer toe om totaalprojecten – elektrisch en mechanisch – tot een goed einde te brengen”, zegt Charlotte Matthys, verantwoordelijk voor sales en marketing binnen de groep. “We voeren alle projecten in eigen beheer uit en alles op dezelfde site, waardoor we flexibel kunnen reageren op vragen en een optimale doorloop kunnen garanderen. Klanten hebben één aanspreekpartner, en als West-Vlaams familiebedrijf staan we voor een no-nonsense aanpak en een open communicatie met korte lijnen. We gaan geen enkele uitdaging uit de weg, maar zijn ook open en eerlijk als een project echt niet aan ons besteed is.”

Het bekabelen van machines is een echte métier.

Breed spectrum aan mogelijkheden

Door de ligging in ‘het Texas van West-Vlaanderen’ is de band met de textielsector logisch, maar behalve voor oplossingen voor het op- en afrollen van textiel, naaldvilt, kunstgras en (behang)papier, wordt de expertise van Motiv intussen ook al gebruikt in snijapplicaties, verpakkingsmachines, pick-and-place toepassingen, manipulatoren, stapel- en palletiseersystemen, transportsystemen, liften, sorteerinstallaties, assemblagesystemen, ultrasoon lassen en snijden, schuren, persen, vision toepassingen en vele andere maatprojecten.

“We beschikken over een uitgebreid aanbod aan oplossingen. Zo ontwikkelen we technisch performante sturingen voor zowel nieuwe als bestaande machines, en dat van a tot z. We ontwerpen de elektrische schema’s in EPLAN, kiezen de componenten, programmeren PLC’s, IPC, HMI en SCADA van verschillende merken, en zorgen voor de connectie met bovenliggende ERP- en MES-systemen. Daarnaast staan we in voor de bordenbouw en de bekabeling van de installatie, de integratie bij de klant en de training van de operatoren. Uiteraard kan men ook voor de service achteraf bij ons terecht”, vertelt operations & sales manager Herman De Roek. “Onze mensen voeren ook retrofits uit. Hierbij vervangen we verouderde sturingen, aandrijvingen en motoren in machines om de installatie future-proof, sneller, energiezuiniger en duurzamer te maken. Op vraag van klanten maken we risicoanalyses en integreren we elektrische beveiligingscomponenten in machines. Verder implementeren we systemen voor automatische identificatie (AIS) in productieomgevingen en logistieke toepassingen. We brengen labels, QR-codes, barcodes of RFID aan, maar voorzien ook oplossingen voor het uitlezen ervan en verzorgen de communicatie met MES- of ERP-systemen.”

De laatste tijd ligt de focus ook op de integratie van robots in productieomgevingen.

Robotica en AMR in de kijker op Indumation

Aangezien Industrie 4.0 en het Internet of Things vandaag stilaan overal hun weg vinden, stijgt de vraag naar oplossingen voor het extraheren, monitoren en analyseren van data. Motiv speelt daar handig op in en richt zich eveneens meer en meer op turnkey oplossingen met robotica. 

“We maken de robots niet zelf, maar werken daarvoor samen met gevestigde waarden als FANUC. We programmeren de industriële robots en cobots wel voor integratie in de meest uiteenlopende toepassingen. Daarnaast ontwerpen en produceren we tooling op maat, waaronder verschillende grijpers. We voorzien ook offline programmaties en simulaties van robotapplicaties in bijvoorbeeld Roboguide.
Zo maken we analyses en bepalen we de meest geschikte robot of cobot voor elke specifieke toepassing”, legt CEO Christophe Van de Velde uit. “Tijdens Indumation willen we uitpakken met deze robotica-applicaties en presenteren we in première ook een simulatie met een Autonomous Moving Robot (AMR). We zitten dus niet stil en blijven continu investeren in de uitbreiding van onze mogelijkheden.”

Voor de levering worden de machines grondig getest. Dit systeem werd ontwikkeld voor het oprollen en verpakken van behangpapier.

Elk project is uniek

In tegenstelling tot andere spelers zet Motiv vooral in op maatoplossingen. Elk project start met een gesprek bij de klant, waar gekeken wordt hoe hij of zij vandaag werkt en wat de eisen en behoeften op het gebied van automatisering zijn. Om onder andere concurrenten in lageloonlanden het hoofd te bieden, willen bedrijven hun productiviteit en flexibiliteit namelijk verhogen door middel van automatisering. Bovendien is automatiseren eveneens een oplossing voor de krapte op de arbeidsmarkt. 

In deze machinelijn van meer dan 100 meter werd een bedieningspaneel geïntegreerd.

“Ons uitgebreide aanbod, de knowhow en de service zijn belangrijke troeven, maar klanten kiezen ook voor ons omdat we internationaal actief zijn. Dat laat ons toe om uniforme oplossingen aan te bieden voor bedrijven met vestigingen in verschillende landen. We blijven bovendien West-Vlamingen, en die hebben nu eenmaal de eigenschap zich gemakkelijk aan hun omgeving aan te passen”, sluit Van de Velde af. “Onze medewerkers denken ook out-of-the-box. Meestal hebben klanten vooraf zelf nagedacht over wat mogelijk zou zijn, maar in veel gevallen kan het nog beter en vaak eenvoudiger. Als er in de loop van een project, zelfs bij de installatie, problemen ontstaan, hebben onze field engineers de kennis en autonomie om oplossingen voor te stellen. Zij volgen hun projecten van a tot z op – een uitdagende, maar vooral interessante job vol afwisseling.” 

MOTIV – Stand 502

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.