NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Efficiënte machines hebben digitale oplossingen nodig
Met Nupano kunnen machinebouwers innovaties tot in hun machines brengen en het potentieel voor digitalisering in het hart van de machine ontgrendelen.

Efficiënte machines hebben digitale oplossingen nodig

Software tot in het hart van de machine brengen

Er komen steeds meer rimpels bij op het voorhoofd van industriële ondernemers. De hoge (loon)kosten en de druk om te innoveren stellen hen voor enorme uitdagingen. Met zijn oplossingen pakt Lenze drie grote werven aan: de schaarste aan technisch personeel, digitalisering, en decarbonisering. Het vertrouwt daarvoor op slimme data en zijn open automatiseringsplatform Nupano. Die aanpak bespaart ingenieurs tijd en stelt hen in staat om machines te ontwikkelen die zuiniger werken en minder grondstoffen nodig hebben tijdens de volledige levenscyclus van de machine.

Het economisch succes van machinebouwers wordt bepaald door hun capaciteit om zich te differentiëren met bijkomende digitale diensten en nieuwe businessmodellen. “Zij die niet volgen, zullen een deel van hun inkomsten verloren zien gaan aan softwarebedrijven. Op termijn zal hun rol dan beperkt zijn tot leverancier van onderdelen”, waarschuwt Werner Paulin, hoofd New Automation Technology bij Lenze. Maar bedrijven actief in mechanische engineering hebben geen overschot aan medewerkers met de benodigde IT- of programmeervaardigheden. Zeker in kmo’s ontbreekt deze knowhow vaak in eigen rangen. 

Werner Paulin en Anna Konermann: “Met het Nupano open automatiseringsplatform reikt Lenze klanten een sleuteltechnologie aan waarvoor ze niet eens over IT-kennis moeten beschikken om die te gebruiken.”

Apps en machines

Een zorg die ook Jan Vercauteren bezighoudt. Hij is hoofd ontwikkeling bij een machinebouwer van gemiddelde grootte en heeft net drie vacatures voor ontwikkelaars geplaatst. Er kwam slechts één reactie op, te weinig voor de taken die uitgevoerd moeten worden. Hoe kan hij bij de zaak blijven en, misschien nog belangrijker, de concurrentie voor zijn? Vercauteren zou een app op basis van artificiële intelligentie willen ontwikkelen om de energie-efficiëntie van zijn machines te verhogen. Maar tegelijk zoekt hij ondersteuning over hoe hij dan zijn seriemachines met deze app kan uitrusten en verschillende versies ervan combineren.

Een echt open automatiseringsplatform

Vercauteren gaat op zoek naar informatie. Het sleutelwoord voor het genereren van nieuwe inkomsten tegen de achtergrond van een tekort aan techneuten op de werkvloer blijkt ‘platform’ te zijn. Hij ontdekt dat er bij verschillende leveranciers zogenaamde open platformen, marktplaatsen en ecosystemen opduiken. Wat ze allemaal gemeen hebben? Ze lossen zijn probleem niet op. Omdat ze hem niet in staat stellen om zijn eigen extra diensten te integreren in zijn machines en ze te beheren. De uitzondering op de markt? Nupano van Lenze. “Met het Nupano open automatiseringsplatform reikt Lenze klanten een sleuteltechnologie aan waarvoor ze niet eens over IT-kennis moeten beschikken om die te gebruiken. Dit onderscheidt ons platform echt van andere op de markt”, legt Nupano productmanager Annekatrin Konermann uit.

Digitalisering in het hart van de machine

Met Nupano kunnen machinebouwers innovaties tot in hun machines brengen en het potentieel voor digitalisering in het hart van de machine ontgrendelen. Lenze doet daarbij een beroep op open standaarden, eenvoudige bediening en maximale beveiliging om de knowhow af te schermen. 

“Tijdens de ontwikkelingen werkten we van bij het begin volgens het principe ‘security by design’. De broncode van de apps die in Nupano beheerd worden, blijft bij de gebruiker. Ze kunnen hun apps openbaar beschikbaar maken, maar dat hoeft niet. En via ons groeiende partnernetwerk kunnen ze ook gebruikmaken van de publieke app”, verduidelijkt Konermann. Vercauteren kan dus met gelijk welk IT-bedrijf samenwerken om innovatieve, digitale applicaties te ontwikkelen voor zijn machine, onafhankelijk van het platform of de hardware. 

Dankzij de vakkennis en ervaring van Lenze kun je met slimme data de volledige levenscyclus van machines opvolgen. Van planning tot implementatie, van een veilige bediening tot een eenvoudige recyclage.

Klikken en slepen in plaats van programmeren

Ze kunnen uitvoerig uitgetest worden op het Nupano platform, de lancering en het beheer van de apps voor de volledige vloot van machines – tijdens de volledige levenscyclus – zit ook geïntegreerd. “We voorzien het management voor alle apps en al hun versies. Dit is één van de grote voordelen van Nupano”, verzekert Paulin. Er kan zowel met in-huis ontwikkelde applicaties als met publieke softwaremodules gewerkt worden. “Onze klanten verwachten een concurrentieel voordeel van een platform. Ze willen niet gewoon apps downloaden waarover iedereen kan beschikken”, voegt Konermann toe. 

De apps kunnen gepersonaliseerd worden per machine, zonder te hoeven programmeren. Immers, op Nupano vindt de gebruiker zowel een overview van zijn apps als van de digital twins van zijn machines. Wie de IT- en OT-wereld wil verbinden, hoeft de apps dus enkel aan te klikken en naar de machine in kwestie te slepen. “Daarmee kunnen we softwaremodules eenvoudig en efficiënt naar meer dan 1.000 machines per jaar brengen. Daar zit onze toegevoegde waarde”, benadrukt Paulin. Een holistische benadering dus, waarmee de kwaliteit, productiviteit, duurzaamheid en efficiëntie van machines aanzienlijk verbeteren. 

Slimme data

Dankzij de vakkennis en ervaring van Lenze kun je met slimme data de volledige levenscyclus van machines opvolgen. Van planning tot implementatie, van een veilige bediening tot een eenvoudige recyclage. Het is mogelijk om complexe processen en systemen in een virtuele omgeving te simuleren en zo potentiële problemen te identificeren op voorhand, of de energiehuishouding te optimaliseren. Deze combinatie van OT en IT staat voor minder inspanningen, minder energieverbruik en meer inkomsten.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.