NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Flowmeting voor verrekening van waterstof-aardgasmengsel
Aangezien de gasmeting tussen koper en producent moet worden verrekend, was voor de 12 km ondergrondse pijpleiding die instaat voor het transport een gecertificeerde en gekalibreerde ijkwaardige flowmeter vereist.

Flowmeting voor verrekening van waterstof-aardgasmengsel

In zijn streven naar een klimaatneutrale industrie is Dow Benelux actief als partner van Smart Delta Resources (SDR). Een project hierbinnen is de levering van waterstof dat wordt geproduceerd in de kraakinstallaties van Dow en beschikbaar gesteld als grondstof voor andere industriële sites. De ALTOSONIC V12 ultrasone gasflowmeter van KROHNE zorgt voor de ijkwaardige flowmeting die als basis dient voor de verrekening. 

De jaarlijkse levering van H2, als onderdeel van een gasmengsel van waterstof en methaan, resulteert ruwweg in een vermindering van de koolstofuitstoot van 3.000 huishoudens. Aangezien de gasmeting tussen koper en producent moet worden verrekend, was voor de 12 km ondergrondse pijpleiding die instaat voor het transport een gecertificeerde en gekalibreerde ijkwaardige flowmeter vereist. Om de operationele kosten zo laag mogelijk te houden, moet het drukverlies van de meter zo laag mogelijk zijn. Tevens moest de meter beschikken over verbeterde diagnostiek voor predictive maintenance.

De ALTOSONIC V12 ultrasone gasflowmeter beschikt over twaalf meetpaden voor custody transfer (CT) van aardgas, waterstof of verschillende gasmengsels en is de eerste ultrasone gasflowmeter die de OIML R137 klasse 0.5 behaalde.

Oplossing

Als ervaren leverancier van procesinstrumentatie voor ijkwaardige flowmeting van gassen en gasmengsels tot 100% waterstof, werd KROHNE de voorkeursleverancier. De ALTOSONIC V12 ultrasone gasflowmeter bleek de ideale flowmeter voor deze waterstoftoepassing. Hij beschikt over twaalf meetpaden voor custody transfer (CT) van aardgas, waterstof of verschillende gasmengsels en is de eerste ultrasone gasflowmeter die de OIML R137 klasse 0.5 behaalde. De ALTOSONIC V12 voldeed aan alle essentiële eisen en werd geïnstalleerd als een 6″ geïsoleerde meter. Dit type past perfect in toepassingen met waterstof, omdat het uitstekende akoestische eigenschappen biedt, en niet gevoelig is voor waterstofbrosheid bij hoge temperaturen. De gasflowmeter werd geleverd met verbeterde diagnostiek. Hij beschikt onder meer over een verticaal diagnosepad dat vervuiling op de bodem van de meetbuis detecteert. Dit geeft een nauwkeurig beeld van de meter, zodat de klant tijdig onderhoud kan uitvoeren.

Kalibratieprocedures

In nauwe samenwerking met een kalibratielaboratorium is KROHNE ook de uitdaging aangegaan voor de kalibratieprocedures voor custody transfer voor waterstoftoepassingen. Aangezien er tot nu toe geen commercieel lab bestond voor kalibratie van flowmeters met waterstof, werd in het lab een vergelijkbare situatie succesvol gesimuleerd. De meter is gekalibreerd bij zes flowsnelheden en is MID-002 gecertificeerd. De klant profiteert van een betrouwbare en nauwkeurige ijkwaardige flowmeting, overeenkomstig MID MI-002. Het transport en de levering van het waterstof-methaan-mengsel wordt nu correct verrekend. Door de zelfcontrole kan het proces geoptimaliseerd worden. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.