NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Gebruiksklare IIoT-oplossingen
Owasys Owa5x – Open Linux IoT Edge device.

Gebruiksklare IIoT-oplossingen

Data is het nieuwe goud. Maar voor veel bedrijven is de hele wereld van IIoT nog onontgonnen terrein. Wie snel resultaten wil boeken, neemt dus maar beter een kundige gids onder de arm. Een label dat Vynze perfect past. Want onder dit nieuwe bedrijf schuilt de ervaring van Kristof Brouwers en zijn team om bedrijven met hardware en software op weg te zetten. Ervaring die in dit domein echt wel het verschil maakt om tot gebruiksklare IIoT-oplossingen te komen.

Veel verser van de pers kan het niet. Vynze zag pas in september van vorig jaar het levenslicht. En toch staat het binnen enkele weken al op de Indumation beurs om te tonen wat het kan. Een geval van hoogmoed, of ambitie? “Vooral van ervaring”, lacht zaakvoerder Kristof Brouwers. “Het bedrijf mag dan nieuw zijn, we kunnen wel al heel wat mooie referenties neerleggen. We weten dus waar de valkuilen zitten om van data ook werkbare inzichten te maken. Daar draait het uiteindelijk om in IIoT.”

Avior – IoT remote controller.

Digital twin van rollercoaster

De LEGO® Lusachtbaan op de stand toont hoe Vynze van IIoT kinderspel maakt. Brouwers: “We moeten af van het idee dat IIoT hogere wiskunde is. Met behulp van een aantal eenvoudige positiesensoren kunnen we in een digital twin opvolgen hoe deze rollercoaster presteert. Hoeveel toeren heeft hij al gemaakt? Wat is zijn gemiddelde snelheid? Hoe zit het met de downtime. Informatie die ook voor tal van industriële machines van meerwaarde kan zijn. Met dit voorbeeld willen we tonen dat IIoT helemaal niet complex hoeft te zijn en de projecten geen doorlooptijden van maanden hoeven te hebben. Dat bewijst deze rollercoaster, maar ook de tientallen applicaties van klanten die we live kunnen tonen.”

Hardware om data hogerop te krijgen

Vynze doet dat door een groot stuk van de volledige IIoT keten aan te bieden. Hardware en software dus. “Producten zijn ons uithangbord”, benadrukt Brouwers. “De eigenlijke integratie laten we over aan de specialisten, maar we zetten klanten wel op weg met de juiste keuzes door mee te denken over de applicatie en met opleidingen en trainingen, zodat ze uiteindelijk zelf met de data aan de slag kunnen.” 

Contrive Avior en Edge 2 zijn bijvoorbeeld componenten om een domme installatie toch de nodige intelligentie mee te geven, zonder PLC of controller. Ze sturen analoge en digitale inputs naar de cloud om heel eenvoudig een installatie op te volgen. “Een stapje daarboven staan de Ewon IIoT gateways van HMS, een populaire keuze. Minder bekend nog zijn de Owasys gateways, die ook data uit CANbus kunnen lezen. Ideaal dus voor rollend materiaal zoals bussen of land- en tuinbouwwerktuigen.”

Software om data inzichtelijk te maken

Vynze kan dus alle hardware aanbieden om data hogerop te krijgen. “Belangrijk daarbij is onze kennis van de onderste laag. We kennen PLC’s en hun protocollen. We weten dus wat te doen om de data eruit te halen”, aldus Brouwers. En Vynze beschikt ook over de software om dan met die data aan de slag te gaan. “Al sinds 2016 werken we met de software van Kheiron. De grote troef is dat het om low code gaat. Zelfs zonder IT-kennis kun je op heel korte termijn iets bouwen, omdat de omgeving waarin je werkt echt geënt is op de automatiseringswereld. Verder is het makkelijk te schalen en volledig open, zodat je er echt uit kunt halen wat je zelf wil.”

Bouwen aan ecosysteem van kennis en producten

Wie er het volledige portfolio van Vynze op de website op naslaat, zal een bewuste keuze voor Europese producten aantreffen. “Enerzijds omwille van de korte communicatielijnen voor een betere ondersteuning. Anderzijds omwille van de kleinere CO2-voetafdruk. Dat speelt ook een rol. We willen met Vynze een ecosysteem opbouwen. Van complementaire producten en van complementaire partners. Je kunt vandaag immers geen expert in alles meer zijn. Maar je kunt er wel alles aan doen om je klant vooruit te helpen met zijn data. Dat is wat we willen”, besluit Brouwers.

IIoT is fun
Een van de blikvangers op stand 532 van Vynze is de LEGO® Lusachtbaan, reëel en virtueel aanwezig met zijn digital twin. Het zal bij menig bezoeker ongetwijfeld herinneringen naar boven brengen van uren met blokjes spelen. Maar u krijgt ook de kans om er nieuwe te maken. Want wie kan raden hoeveel loops er zullen gemaakt worden tijdens de beurs, kan vier tickets voor een pretpark winnen. 

Vynze – Stand 532 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.