NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Gegarandeerde drinkwaterkwaliteit voor iedereen
Laurent Demaegd (links) en Clément Dumont (rechts).

Gegarandeerde drinkwaterkwaliteit voor iedereen

Care4Water, gevestigd in Flobecq, is gespecialiseerd in zoutelektrolyse om op locatie op een natuurlijke manier chloor te genereren en zo gezond water te produceren. Hun slogan is duidelijk: ‘Taking care of people, water and planet’. Om deze filosofie in de praktijk te brengen, zet het bedrijf zich in om de productie te optimaliseren door geavanceerde technologieën te implementeren die 100% betrouwbaar, zuinig en duurzaam zijn. Dit doen ze met de hulp van partners die dezelfde legitieme ambities koesteren.

Care4Water werd opgericht in 2014. Vanuit de hoofdzetel in Flobecq gaat deze kleine, dynamische en innovatieve kmo dagelijks de grote uitdaging aan om waterbehandeling met een natuurlijk ontsmettingsmiddel toegankelijk te maken voor zoveel mogelijk mensen. Dit doen ze door te focussen op de productie van natuurlijke ontsmettingsmiddelen door middel van zoutelektrolyse. Dit proces gebeurt volledig lokaal, waardoor het betrouwbaar is en bovendien continu plaatsvindt. Deze technologie is toepasbaar in diverse sectoren die behoefte hebben aan kwaliteitsvol water. Het wordt bijvoorbeeld ingezet voor de desinfectie van openbare zwembaden, evenals voor de productie van drinkwater in distributienetwerken, zowel in Europa als in ontwikkelingslanden.

Het discrete Yaskawa SmartPanel is duidelijk en intuïtief.

Werkingsprincipe en voordelen

In grote lijnen verloopt het waterbehandelingsproces als volgt: het te behandelen water stroomt eerst door een ontharder. Nadat het water is onthard, wordt het in de zoutoplostank geïnjecteerd om verzadigde pekel te bereiden. Na verdunning wordt deze pekel naar de elektrolyser gestuurd, waar de desinfectievloeistof wordt geproduceerd. Deze desinfectievloeistof wordt vervolgens opgeslagen in een buffertank en wordt gedoseerd in het te behandelen water.

De voordelen zijn overduidelijk en talrijk. Allereerst, de veiligheid: het is niet nodig om gevaarlijke chemicaliën op te slaan of te hanteren. Er wordt een onschadelijk verdund desinfectiemiddel geproduceerd. Daarnaast is het proces duurzaam: er wordt enkel gebruik gemaakt van water, zout en elektriciteit, zonder toevoeging van chemische stoffen. Bovendien leidt dit tot aanzienlijke kostenbesparingen in vergelijking met traditionele chemische behandelingen. Een laatste voordeel is de eenvoud en de betrouwbaarheid van de technologie. 

Een zoutelektrolyse-installatie.

Geavanceerde procesautomatisering

Bij het elektrolyseproces met zout is het van essentieel belang om de relevante parameters zorgvuldig te controleren. Laurent Demaegd, hoofd productie en installatie, legt uit: “Er zijn verschillende berekeningen nodig om de benodigde hoeveelheid energie op tijdstip T te bepalen voor de productie van de gewenste hoeveelheid chloor. Teveel zout toevoegen moet te allen tijde worden vermeden. Dit was de aanleiding voor onze samenwerking met Bintz Technics, onze partner. We zochten naar een industriële PLC die naar onze wensen geconfigureerd kon worden, om onze analyses en analytische metingen verder te verbeteren.“

Hij voegt eraan toe: “Bintz Technics heeft ons alles geleverd wat met PLC’s te maken heeft, van micro-PLC’s tot de meer geavanceerde PLC’s van het SLIO-type, evenals de Ewon-oplossing voor remote management. Hierdoor ontvangen we alarmmeldingen nog voor de klant die binnenkrijgt, waardoor we het probleem vooraf kunnen identificeren en zelfs vanop afstand kunnen verhelpen. De geautomatiseerde oplossing van Bintz Technics omvat twee varianten van Yaskawa CPU’s  (de Micro-PLC en de SLIO-PLC), evenals HMI SmartPanels van Yaskawa en Ewon-connectiviteit, die compatibel zijn met alle belangrijke PLC-merken. Terwijl de oplossing werd geïnstalleerd, werd het snel duidelijk dat Bintz Technics ook robuuste en kosteneffectieve accessoires kon leveren, zoals vlotters om het niveau in de tank te meten, ontkoppelaars en netwerkkabels. De geboden service van Bintz Technics is absoluut een pluspunt. We kunnen steeds rekenen op volledige ondersteuning en snelle reactie, wanneer nodig. En dan hebben we het nog niet gehad over de schaalbaarheid van deze oplossing.”

De sturingskast is klaar voor gebruik.

De achterliggende filosofie

Zoals gezegd wil Care4Water zijn technologie voor zoveel mogelijk mensen beschikbaar maken. Clément Dumont, hoofd projecten Afrika en MVO: “Toegang hebben tot proper en gezond water is een basisrecht. Iedereen moet toegang hebben tot water van goede kwaliteit. We hebben verschillende projecten opgezet in Afrika (Senegal & Togo), met financiële steun van FINEXPO en AWEX. Het doel is de lokale bevolking toegang te geven tot kwaliteitsvol water, tegen een betaalbare prijs en op een continue basis, zonder afhankelijk te zijn van dure import of andere nadelige factoren. Om dit doel te bereiken, wordt het project lokaal ondersteund. Dit houdt in dat er initiatieven worden genomen om de bevolking goed te informeren over het juiste gebruik van water en om hen bewust te maken van het belang van kwalitatief water en het bestaan van dergelijke waterzuiveringssystemen. We streven naar maatschappelijke betrokkenheid, zodat de bevolking zich het project eigen maakt en ervoor zorgt dat de investering duurzaam is en dat de levering van kwaliteitsvol water op lange termijn gegarandeerd blijft.

In de praktijk betekent dit dat de bevolking kan rekenen op de steun van industriële partners om de implementatie van effectieve, duurzame en economisch haalbare oplossingen te verzekeren. ■

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.