NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Geld verdienen met data
Dankzij het cloudgebaseerde X4 remote platform kunnen machinebouwers en hun klanten samen de machine in real-time bekijken, fouten identificeren en garantiekosten reduceren.

Geld verdienen met data

Tijdens de afgelopen editie van SPS stond op de stand van Lenze de digitalisering van mechanisch engineeren centraal. Een lijn die ook naar de Indumation beurs wordt doorgetrokken. De automatiseringsexperten uit Hamelen zullen er tonen hoe ze in vier stappen samenwerken met machinebouwers om extra inkomsten voor hen te genereren. Te beginnen met datacaptatie en -analyse, tot de ontwikkeling van datagedreven, schaalbare producten en een platform dat de implementatie van apps tot in het hart van de machine faciliteert. 

Alles begint voor Lenze met het creëren van transparantie. Zowel machinebouwers als de operatoren die de machines bedienen moeten weten wat er precies fout gaat. Waarom is de machine stilgevallen en is dat probleem terug te brengen tot de cilinder of de motor of een andere component? Dankzij het cloudgebaseerde X4 remote platform kunnen machinebouwers en hun klanten samen de machine in real-time bekijken, fouten identificeren en garantiekosten reduceren.
De data die hiervoor nodig zijn, kunnen uit de PLC gehaald worden en verder geanalyseerd en gevisualiseerd in de cloud. 

Lenze voegt daar zijn module OEE & Downtime Tracking aan toe: een digitaal product dat de transparantie in het productieproces vergroot, zonder extra hardware of sensoren nodig te hebben. Het sturingssysteem berekent de OEE. Live data worden op de HMI getoond, zelfs zonder cloudverbinding, geheel zoals de klant dat wenst. De aanwezigheid van deze dashboards kan ook een bijkomende bron van inkomsten vormen voor machinebouwers.

De aanwezigheid van deze dashboards kan ook een bijkomende bron van inkomsten vormen voor machinebouwers.

Informatie over assets direct toegankelijk

De tweede stap omvat het Asset Performance Platform. Ook hier gaat de machinebouwer samenwerken met de operator. Wie gelooft dat het versturen van een WhatsAppbericht naar de serviceafdeling al een aanzienlijke digitale doorbraak voorstelt, vergist zich schromelijk. Zeker als je het naast de prestaties van Lenzes Asset Performance Platform legt. Dat slaat informatie voor het volledige machinepark op. De structuur van de machine wordt automatisch getransfereerd naar het assetbeheersysteem, zodat alle relevante datasheets, handleidingen en technische tekeningen altijd in de meest recente versie aanwezig zijn. De informatie die nodig is voor foutdiagnose en herstelling vergt dus geen uren zoekwerk meer; ze is direct toegankelijk op gelijk welk moment. Deze digital twin helpt bovendien fouten te vermijden wanneer componenten aan vervanging toe zijn, wat resulteert in minder downtime. 

En dat WhatsAppbericht dan? Dat is nu vervangen door ticketbeheer. Manueel geïnitieerd of automatisch gegenereerd door de machine. De serviceafdeling weet meteen wat gedaan: een dashboard monitort de status van alle tickets en kent ze de juiste prioriteit toe. De machineoperator kan de afgewerkte tickets gebruiken om zelf een kennisdatabase op te bouwen.

Klaar voor predictief onderhoud

De derde stap mikt meer op geïndividualiseerde oplossingen. Wie predictieve toepassingen wil starten, zal niet altijd genoeg hebben aan het gebruikelijke aantal datapunten in de PLC. Daarom gebruikt Lenze zijn regelaars als sensoren. Zij leveren hoge resolutie data aan een frequentie tot 16 kHz. Op dit kruispunt werken Lenze ingenieurs samen met machinebouwers om een datagedreven product te
creëren voor de eindklant. Dit kan bijvoorbeeld een systeem omvatten om trillingen of onbalans te detecteren, of tot een product te komen dat perfect de staat van een zaag of een mes kan inschatten. Samen met het Asset Performance Platform kunnen wisselstukken beschikbaar gesteld worden. Op die manier evolueert Lenze tot een uitgebreide partner voor de machinebouwer die ook nieuwe ontwikkelingen kan helpen bouwen.

De nieuwe controllers van Lenze zijn een sleutel­onderdeel in het open automatiseringssysteem dat IT en OT verbindt.

Kloof tussen IT en OT dichten

En de vierde stap? Dat is het digitale laag erbovenop. De ontwikkelde modellen kunnen immers ook als digitale producten het veld ingestuurd worden. Met Nupano lanceerde Lenze een open automatiseringsplatform om perfect zicht te hebben op wat er allemaal geïnstalleerd is: de kennis over waar en in welke versie de algoritmes en getrainde modellen draaien is zo beschikbaar. Lenze geeft zijn klanten met Nupano de mogelijkheid om innovatieve businessmodellen te ontwikkelen. Machinebouwers kunnen apps tot in het hart van hun machine brengen en gedurende de volledige levenscyclus eenvoudig beheren. En daarvoor heb je niet eens IT-expertise nodig. Softwareapps op basis van Docker kunnen simpel ontwikkeld worden, toegepast op machines op het terrein en beheerd. Aangezien klanten op het platform zowel toegang hebben tot de apps als tot een digital twin van de machine, kunnen ze IT en OT naadloos integreren en echte toegevoegde waarde realiseren. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.