Platform over productie- en procesautomatisering

NL | FR

Sensor & Vision

Het machinevisiesysteem als probleemoplosser

IMG_8853
De KEYENCE visietechnologie in actie

Tekst | Piet Debisschop

Beeld | INDUVIDO

1 december 2022 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Wanneer een organisatie beslist om een bestaand productieapparaat met visiesystemen uit te breiden, is dat in het merendeel van de gevallen uit kwaliteitsoverwegingen. Vaak gaat het over systematische productiefouten of defecten die pas laat in de keten opduiken, en bij gebrek aan voldoende visuele data moeilijk of niet onder controle te krijgen zijn. 

INDUVIDO is gespecialiseerd in de implementatie van machinevisiesystemen op maat, en pakt dat soort problemen aan door elke situatie vanuit een heel eigen, visiegebaseerd perspectief te benaderen. 

We spraken met Kenny Dom, oprichter van INDUVIDO. De nu nog eenmansfirma wil meer en meer door de klant gezien worden als zijn eerstelijnsoplossing bij de aanpak van marktklachten, auditpunten of andere problemen met zijn eindproduct. 

“De daadkracht van een goed werkend visiesysteem is op dit ogenblik nog onvoldoende gekend. Vaak wordt door onze interventies immers de algemene kwaliteitsstandaard van een installatie opgekrikt, omdat naast het geviseerde probleem regelmatig ook andere, voorheen onzichtbare pijnpunten worden blootgelegd”, aldus Dom. De jonge ondernemer geeft enkele sprekende praktijkvoorbeelden.

De topinspectie legt duidelijk de defecten bloot

Onvolkomen visiesysteem

Een bedrijf dat cilindrische kartonnen verpakkingen voor de voeding maakte, wilde op zijn product een topinspectie uitvoeren om, in het kader van de voedselveiligheid, de kwaliteit van de afdichting te kunnen opvolgen. Kenny Dom: “Tijdens de eerste testen zagen we duidelijk dat de gebruikte 2D-beeldvorming onvoldoende data bood om afwijkingen uit de productstroom te kunnen detecteren en tijdig uit te werpen. Vooral laterale afwijkingen werden niet gedetecteerd en passeerden vlot het controlestation.” INDUVIDO werkt nu een pasklare oplossing uit die detectie van deze defecten mogelijk maakt.

De multispectrumoplossing

Een ander vraagstuk betrof plastic containers; mouldings waarvoor INDUVIDO gevraagd werd om een visiesysteem op te bouwen dat defecten als gaten, inclusies, zwarte puntjes en dergelijke detecteert. Al snel bleken echter enkele meer ingrijpende fouten de dans te ontspringen. Het ging hier meer bepaald om een significante openstand van de laslijn tussen de beide containerhelften. Het anders prima werkende visiesysteem bleek duidelijk blind voor dit soort afwijkingen. Daarop werd besloten om een multispectrumbelichting te voorzien. Die optiek tilt de laslijn nu visueel omhoog, zodat die wel door de visietechnologie gedetecteerd wordt. Stuk voor stuk mooie voorbeelden waarbij die extra ogen van INDUVIDO enkele voorheen ongekende problemen aan de oppervlakte brachten. 

Lip van het blikje ontbreekt

Dienstverlening

Een goed functionerend visiesysteem is in staat om het kwaliteitsborgingssysteem van een productielijn naar een hoger niveau te tillen. Vaak kan dit al op basis van klassieke 2D-beeldvorming, waarbij softwarematig aan beeldanalyse wordt gedaan. De 3D-optie is dan weer in staat om een volledige omgeving als object binnen te lezen, zodat nog meer kwaliteitsaspecten worden gevisualiseerd. 

INDUVIDO ziet de machinevisie weliswaar centraal in zijn dienstverlening, maar de concrete materialisatie van elk custom designed project verzorgt de firma wel zelf én integraal. Zowel de engineering, als het codeschrijven, de elektrische bordenbouw, de mechanische integratie, tot het aanbouwen van eventuele uitwerpsystemen voor uitvalstukken worden door Kenny Doms bedrijf verzorgd. 

Dom: “Ook de integratie van onze KEYENCE technologie in de bestaande automatisatie-en sturingssystemen is bepalend voor een succesvolle afloop. Wat echter nog meer dan welk goed werkend systeem ook door klanten wordt gevalideerd, is de dienstverlening en opvolging na verloop. Zowel de kwaliteit als de werking van de installatie verdient daarbij opvolging.“ Dit impliceert voor INDUVIDO dan SLA’s (Service Level Agreements), zodat de klant de garantie heeft dat er bij pannes of incidenten een snelle, gerichte interventie tegenover staat die het visiesysteem operationeel houdt. Dit kan zowel remote als on site interventies inhouden. Kenny Dom heeft dan ook concrete plannen om zijn activiteiten verder te onderbouwen met bijkomende mankracht. 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Alexander Dewaele

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Industrial Automation? Bel +32 477 22 41 29 of stuur een mail naar onderstaand adres.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details