NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Hoe IIoT en een goede partner het verschil maken
Samen met Endress+Hauser werd een oplossing ontwikkeld op basis van de Netilion en Heartbeat technologie die Aquafin in staat stelt om de verificatie van kritische metingen voortaan van op afstand uit te voeren.

Hoe IIoT en een goede partner het verschil maken

In onze vorige editie las u al over de algemene trends die aan bod kwamen tijdens het Global Forum naar aanleiding van de 75e verjaardag van Endress+Hauser. Maar wist u dat er ook een Belgisch tintje aan het event zat? Een van de praktijkvoorbeelden van hoe de veldinstrumentatie van de Zwitserse specialist kan dienen om mooie IIoT-applicaties te bouwen kwam immers van Aquafin. Manager OT-Solutions Joris Spiessens was helemaal naar Zwitserland gevlogen om het project uit de doeken te doen. Wij zijn helemaal teruggevlogen met een bijzonder inspirerend verhaal.

De meer dan 1.200 medewerkers van Aquafin zetten zich elke dag in voor de uitbouw en het beheer van de infrastructuur voor de zuivering van huishoudelijk afvalwater. Technologie, infrastructuur, overheid, technische partners, mensen en natuur op elkaar afstemmen met respect voor ieders eigenheid: een hele uitdaging die verantwoordelijkheidszin en een echte teamgeest vraagt! En ook een snuifje digitalisering. Met meer dan 300 stations en 7.000 km aan rioolleidingen zijn immers slimme toepassingen nodig voor een efficiënt beheer. Waar in het verleden de wetgever elke vijf jaar om de nodige kwaliteitscontroles vroeg, is dat interval sinds kort ingekort tot twee jaar. Met mankracht alleen geraak je echter nooit rond. 

Met meer dan 300 stations en 7.000 km aan rioolleidingen zijn immers slimme toepassingen nodig voor een efficiënt beheer.

Rapportage automatiseren van 2.500 flowmetingen

Aquafin ging daarom met Endress+Hauser aan tafel zitten hoe het de rapportage van +/- 2.500 flowmetingen kon automatiseren. Een verhaal van co-creatie dat begon in het labo. Daar werd een oplossing ontwikkeld op basis van de Netilion en Heartbeat technologie die Aquafin in staat stelde om de verificatie van kritische metingen van op afstand uit te voeren. Volgende stap, zorgen dat de oplossing ook in the field werkt. De engineers van Aquafin en Endress+Hauser trokken er samen op uit om dat waar te maken. Er werd een platform ontwikkeld waar de meters door middel van 3G-technologie mee kunnen communiceren. Missie geslaagd. Aquafin kan nu op elk gewenst moment een geverifieerde meting uitvoeren van elk van zijn flowmeters. Bovendien kon het door deze nieuwe manier van werken zijn operationele kosten flink drukken. Halveren zelfs. En het krijgt nu tevens alle input om de gezondheid van zijn assets op lange termijn te monitoren. Win-win-win dus.

Samenwerking cruciaal

De belangrijkste succesfactor in dit project was volgens Spiessens de samenwerking. “Je weet niet wat je zal tegenkomen van obstakels. Je weet enkel wat de volgende stap is die je moet realiseren. Door  de goede verstandhouding wisten we voor elke uitdaging een oplossing te bedenken. Daarbij was de multidisciplinariteit van het team cruciaal. Elke stap vroeger immers om andere competenties. In het begin primeerde bijvoorbeeld een goede kennis van de wetgeving om de juiste procedures op te zetten. Op het einde van het proces ging alle aandacht naar de operatie zelf. Belangrijk was ook om nooit de moed op te geven, altijd open te blijven communiceren en te geloven in de visie die we hadden.”

De meer dan 1.200 medewerkers van Aquafin zetten zich elke dag in voor de uitbouw en het beheer van de infrastructuur voor de zuivering van huishoudelijk afvalwater.

Binnen twee à drie jaar rond

Voor Spiessens bewijst dit project dat het scepticisme rond IIoT-toepassingen onterecht is. “Het is geen gadget, het is een kwestie van te vertrekken vanuit een goede businesscase. Wat is het probleem? Hoe kunnen we dat oplossen? Pas als dat rond is moet je kijken naar de technologie en de partner om jou hierin te ondersteunen.” De bedoeling is nu om dit de komende jaren verder uit te rollen. “Binnen twee à drie jaar moeten de laatste oude debietmeters vervangen zijn. Het heeft een investering gekost in extra hardware om de data eruit te halen. Maar hoe meer waarde we uit die data kunnen halen, hoe sneller de uitrol zal gebeuren.   ■

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.