NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Innovatieve assistentiemodules verhogen comfort én kwaliteit
Poka Yoke zorgt ervoor dat telkens ook de juiste producten in de bakjes belanden.

Innovatieve assistentiemodules verhogen comfort én kwaliteit

Die dragen niet enkel bij tot minder lichamelijke belasting, ze verhogen tegelijk ook de productiviteit doordat ze de foutenmarge gevoelig kunnen verkleinen.

“We bieden onze klanten drie verschillende assistentiesystemen aan om hun werkposten zo ergonomisch mogelijk in te richten,” vertelt accountmanager Bert Mornie. “Die garanderen bijvoorbeeld dat de medewerker altijd de juiste onderdelen in de juiste volgorde aangereikt krijgt. In zeer prijs-kritische arbeidsprocessen die niet echt zinvol geautomatiseerd kunnen worden, verkleinen dergelijke modules de foutenmarge en dragen ze bij tot een veiliger en minder belastende werkomgeving voor de operatoren.”

Smart Klaus volgt de operator met camera’s

LED-begeleiding

Het eerste systeem – Pick2Light – werkt via een begeleidingssysteem met computergestuurde LED-lichten. Op basis van werkinstructies op een scherm die de operator aangeven waar hij of zij bepaalde onderdelen moet picken om ze vervolgens te monteren. “Neem nu bijvoorbeeld de montage van een eenvoudige fotokader: in dat geval moet je als operator eerst de vier profieltjes picken, vervolgens een houten of kartonnen achtergrond aanbrengen, en finaal moet je daarop dan een glazen plaatje monteren. Pick2Light is dus geen magazijntoepassing, maar werkt echt op werkpostniveau, waar de LED-lichtjes aangebracht zijn op verschillende bakjes met andere onderdelen. Wij kunnen het systeem volledig op maat aanleveren en vervolgens uiteraard ook softwarematig integreren in bijvoorbeeld een bestaand ERP-systeem.”

Bert Mornie

Poka Yoke

Al een stukje geavanceerder is Poka Yoke. Dit systeem, oorspronkelijk ontwikkeld door autobouwer Toyota, zorgt ervoor dat telkens ook de juiste producten in de bakjes belanden waaruit de operator ze vervolgens moet picken. “Zowel aan de voor- als aan de achterzijde worden de picking-locaties aangestuurd met kleppen, waardoor daar zowel de juiste onderdelen ingebracht als uitgehaald worden,” klinkt het. “Indien gewenst kunnen we, door het inbouwen van voorgevormde pasklare vormen, er ook voor zorgen dat een operator op een bepaald plaats enkel een onderdeel met die welbepaalde vorm kan inbrengen. Hiermee mikken we dus vooral op sectoren waar het extreem belangrijk is om de juiste componenten in het eindproduct te stoppen, omdat demontage achteraf bijzonder lastig – en dus ook heel duur – is. Via dit modulaire systeem, dat we samen met de klant opbouwen en dat bijvoorbeeld in een werkbank verwerkt kan worden, kunnen bedrijven hun uitval dus echt tot een minimum beperken.”

Assistentiesysteem met camera

In het technologisch meest gevorderde systeem – Smart Klaus – wordt de operator gevolgd met camera’s, die controleren of de juiste handeling in de juiste volgorde wordt uitgevoerd. “Bijvoorbeeld op basis van objectherkennng of op basis van de locatie waar een bepaalde handeling wordt uitgevoerd,” legt Mornie uit. “Hiermee mikken we specifiek op hoogtechnologische productie-omgevingen, waarin bijvoorbeeld zeer kleine elektronische componenten moeten worden gemonteerd en waarin een uiterste nauwkeurigheid dus van cruciaal belang is.” De drie verschillende systemen zijn ook perfect integreerbaar en met elkaar te combineren, waardoor bedrijven perfect één werkpost met het ene systeem uitrusten en de volgende werkpost met een ander.

“Onze verschillende systemen zijn perfect integreerbaar én met elkaar te combineren”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.