NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Je dagelijkse prestaties verbeteren
Lean manufacturing gebruikt een pragmatische benadering om vanuit het vertrekpunt telkens verbeteringen door te voeren.

Je dagelijkse prestaties verbeteren

Lean manufacturing streeft maximale productiviteit na door zo weinig mogelijk aan tijd en middelen verloren te laten gaan. Door voortdurend je vooruitgang hierin op te volgen kom je steeds dichter bij de fabriek van de toekomst. Maar hoe kan je die filosofie omzetten in productieklare oplossingen? Vanuit die vraag is Inimco.Facts Lean Manufacturing ontstaan. Een out-of-the-box laagdrempelige oplossing die bedrijven die deze filosofie in hun productie willen toepassen het perfecte kader biedt om meteen aan de slag te gaan. Zonder zware investeringen, zonder kennis van programmeren.

Lean manufacturing gebruikt een pragmatische benadering om vanuit het vertrekpunt telkens verbeteringen door te voeren volgens hetzelfde stramien: plan – do – check – act. Het is dan zaak op alle niveaus van een onderneming bottlenecks en problemen te zien en ze ook meteen te corrigeren. Op het kantoor loopt alles al in grote mate gedigitaliseerd. Maar voor veel bedrijven is de productievloer nog een blinde vlek. 

“Papier is nog alomtegenwoordig, instructies moeten manueel doorgegeven worden, er zijn nog weinig standaarden… Allemaal zaken die het moeilijker maken voor bedrijven om de follow-up op het getouw te zetten waar lean manufacturing om vraagt”, aldus Erik De Nert, mede-oprichter van Inimco. “Maar ook digitaliseren is geen evidentie. Data komen uit verschillende bronnen, zijn niet altijd up-to-date, zelden gestructureerd en worden vaak op verschillende niveaus opnieuw ingegeven, wat niet alleen nodeloos tijdsverlies betekent, maar ook de deur openzet voor fouten.” 

Alle relevante informatie om werk te maken van lean manufacturing, van werkvloer tot management, wordt door Inimco samengebracht en inzichtelijk gemaakt.

Juiste cijfers en KPI’s in beeld

Enter Inimco en zijn oplossing Inimco.Facts Lean Manufacturing. De Nert: “Eigenlijk gaan we de informatie, data, oplossingen en rapporten die al aanwezig zijn op de productievloer bij klanten integreren en combineren in één omgeving. Zo kunnen bijvoorbeeld bestaande documenten vanop Sharepoint of PowerBi rapporten worden gecombineeerd in specifieke dashboards, die geschikt zijn voor elke rol binnen de organisatie, in near real-time om inzichten te genereren. Bestaande data, documenten en rapporten worden gecombineerd in één dashboard. Een duidelijke visualisatie laat toe om voor gebruikers de juiste cijfers en KPI’s in beeld te brengen en hoe er gepresteerd wordt. Maar er zit ook action management in geïntegreerd, zodat het potentieel niet alleen wordt opgespoord, maar dat ook duidelijk is wie welke actie moet ondernemen om het proces van continuous improvement permanent gaande te houden.” Deze oplossing is overigens een doorontwikkeling van het bestaande Inimco.Facts platform in samenwerking met klant AkzoNobel.

Dashboards en templates bouwen

Het mooie aan Inimco.Facts Lean Manufacturing is dat de oplossing geen historische gegevens of geconnecteerde machines nodig heeft om van start te kunnen gaan. 

“Alles is zo laagdrempelig mogelijk gehouden. Je kan werken met oplossingen die je zelf al draaien hebt in de productie, maar evengoed werkt het met data die je manueel ingeeft of die je importeert vanuit Excel. Het is vooral de bedoeling om meteen aan de slag te kunnen en verbeteracties te identificeren en op te starten.” 

Dat doen klanten ofwel door middel van bestaande dashboards, ofwel door middel van zelf te bouwen dashboards om de verschillende processen op te volgen en templates te maken om de verbeterpunten op te volgen. “Dat doe je zonder enige kennis van programmeren. Het is louter een kwestie van te configureren wat voor elke gebruiker van belang is”, aldus De Nert. 

Een andere troef van Inimco.Facts Lean Manufacturing is dat het een top-down benadering gebruikt. De oplossing past zich met andere woorden aan de eigenheden van elke productiesite aan, zodat ze zich makkelijk laat schalen naar andere productievestigingen. 

Het is de bedoeling om meteen aan de slag te kunnen. Dat doen klanten door middel van bestaande of zelf te bouwen dashboards.

Doorgroeien naar real-time

Alle relevante informatie om werk te maken van lean manufacturing, van werkvloer tot management, wordt door Inimco samengebracht en inzichtelijk gemaakt in een Microsoft-cloudoplossing die van overal toegankelijk is. “Een out-of-the-box oplossing waarmee iedereen zo weg is”, vat De Nert het nog eens samen. 

Wie nog een stapje verder wil gaan in deze benadering en ook data op real-time niveau wil integreren, kan vervolgens gemakkelijk doorgroeien naar Inimco.Facts. “Hiermee kunnen we operationele data van overal op de werkvloer capteren om als basis te dienen voor lean manufacturing. Het legt als het ware een digitale laag bovenop je machines en installaties, zodat het kinderspel wordt om hun prestaties op te volgen, af te toetsen tegen je KPI’s, en hun werking te optimaliseren. Daarvoor verbinden we dan de verschillende databronnen binnen de productie in een single source of truth. Niet alleen binnen het bedrijf, maar ook voor andere productiesites. Op die manier kan je gaan benchmarken.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.