NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Met CaTeC meetinstrumenten alles onder controle
Door het meten van het dauwpunt en de temperatuur kan de EE260 aanvriezing voorspellen op onder meer windturbinebladen. (Beeld: EE260)

Met CaTeC meetinstrumenten alles onder controle

Processen automatiseren is uitsluitend mogelijk wanneer relevante parameters voortdurend worden gemonitord. Waar het om ‘meten’ gaat, heeft CaTeC uit Wateringen een uitgebreid portfolio aan meetinstrumenten om vooral klimatologische vraagstukken op te lossen. Bijvoorbeeld in het kader van de standtijd of energiebesparing. Daarbij is binnen het bedrijf alle kennis en ervaring aanwezig om voor iedere applicatie exact de juiste oplossing te kiezen.

‘Klimatologische vraagstukken’, wat zijn dat eigenlijk? Enerzijds valt hierbij te denken aan cleanrooms, vriescellen of kassen waar het controleren van bijvoorbeeld luchtvochtigheid, luchtsnelheden en -hoeveelheden, licht en temperatuur essentieel is. Anderzijds kan dezelfde instrumentatie een rol van betekenis spelen binnen de procesautomatisering. Benieuwd waar?

Francis van Dooren is regionaal verkoopverantwoordelijke voor CaTeC bv in de BeLux landen.

Windturbines en veiligheid

In de Benelux staat tot nu toe het grootste deel van de windturbines op het land. Dit betekent een extra risico voor de omgeving, omdat bij koude weersomstandigheden zich ijs kan vormen op de wieken. Dat ijs kan vervolgens naar beneden vallen. Nog begin dit jaar werd in Groningen (Nederland) melding gemaakt van een stuk ijs dat in Farmsum op een auto terecht kwam. 

Om dergelijke gevaarlijke situaties te voorkomen, heeft CaTeC zogenaamde ‘meteovoelers’ in het programma. Deze meetinstrumenten – EE260 – zijn in staat om het dauwpunt van de omgeving te detecteren en met een tweede voeler de temperatuur te meten. Met deze waarden berekent het instrument de relatieve vochtigheid en kan het op basis daarvan voorspellen wanneer er gevaar is voor aanvriezing.

Persluchtcontrole

Een ander aansprekend voorbeeld binnen de industriële procesautomatisering zijn de EE-741 compacte inline flowmeters. Deze modulaire thermische massaflowmeters zijn zeer stabiel en meten met een hoge nauwkeurigheid de massaflow in onder meer perslucht- en flowapplicaties. In het laatste geval gaat het om technische gassen zoals zuurstof, stikstof, argon of CO2. 

Hiermee zijn de instrumenten onder meer in staat om persluchtlekkages te detecteren. Belangrijk, omdat de lucht die weglekt uit een gaatje van een millimeter bij een druk van 7 bar elk jaar al zo’n 400 euro kost. Afhankelijk van het aantal lekken en de grootte van het lek, is het niet uitzonderlijk dat bedrijven duizenden tot tienduizenden euro’s per jaar aan perslucht ‘weggooien’. Meten met de EE741 is weten, en maakt het mogelijk om deze ‘stille’ kostenposten te elimineren.

Water in olie

Een laatste voorbeeld van een toepassing waarin de meetinstrumentatie van CaTeC een beslissende rol speelt, betreft het meten van water in olie. Dit water in bijvoorbeeld smeerolie, hydraulische olie of transformatieolie, laat de olie versneld degraderen, waardoor die haar gewenste eigenschappen verliest en de standtijd terugloopt. Zeker wanneer er zoveel water aanwezig is, dat de olie verzadigd is.

De water-in-olie sensor EE364 is een robuuste, roestvaststalen sensor die online – dus continu – de hoeveelheid water in olie meet in systemen tot 100 bar. Hiermee is hij in staat om tijdig een signaal af te geven wanneer de hoeveelheid water een specifieke grens overschrijdt. Niet alleen belangrijk in het kader van de kwaliteit en eigenschappen van de olie, maar ook als indicator voor achterliggende oorzaken zoals een lek of beschadiging. 

Integratie

Francis van Dooren is regionaal verkoopverantwoordelijke voor CaTeC bv in de BeLux landen en legt uit: “Door de grote hoeveelheid beschikbare applicatiekennis en bijbehorende ervaring, heeft CaTeC voor héél veel vraagstukken in de industriële procesautomatisering het juiste antwoord. Niet alleen vertaald in het juiste product, maar ook bieden we ondersteuning bij de implementatie en inbedrijfname. Omdat veel van onze meetinstrumenten via verschillende bussystemen kunnen communiceren, is integratie in bestaande systemen in de praktijk nooit een probleem.” 

“Daarbij vertegenwoordigen wij diverse producenten van meetinstrumentatie, waardoor we nooit gebonden zijn aan één leverancier. Met de juiste partner komen we tot de beste oplossing. Onderhoud, service en kalibratie doen we gewoon in eigen huis, binnen de afdeling CaTeC Technische Service. Zodat onze klanten altijd snel weer aan de slag kunnen bij eventuele storingen of calamiteiten.” ■

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.