NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Nieuwe controllers, hart van open automatiseringssysteem
Cloudoplossingen zoals het Asset Performance Platform vereenvoudigen dan weer de samenwerking tussen de OEM en de machineoperator wat service betreft.

Nieuwe controllers, hart van open automatiseringssysteem

Met de nieuwe generatie controllers van Lenze kunnen machinebouwers heel snel de prestaties in hun automatiseringslandschap opdrijven. De nieuwe controllers zijn een sleutelcomponent binnen het open automatiseringssysteem van Lenze. Ze helpen de verbinding leggen tussen IT en OT. Dankzij de moderne engineering en het gebruik van geprefabriceerde softwaremodules genieten machinebouwers bovendien een kortere marktintroductietijd.

Machinebouwers hebben steeds meer nood aan schaalbare prestaties. Zeker als het op controllers aankomt. Lenze verstaat de behoeften van de markt zeer goed en heeft daarom de voorbije maanden zijn controller portfolio fundamenteel hertekend. Op Indumation stellen de automatiseringsspecialisten uit Hamelen de c430 voor, het kleine broertje binnen de nieuwe controller productfamilie. 

“Voor basis motion control in compacte machines is dit de juiste keuze. De klant kan overschakelen van de c520 of c550 naar de c430, zonder code te verliezen. Het verschil zit hem immers in de performantie, niet in de functionaliteit”, belooft Marc Vissers, marketing & communications manager EMEA West. Dit maakt het mogelijk om automatisering zeer gericht en efficiënt aan te pakken en op te schalen wanneer er meer prestaties gevraagd worden. “De meeste machinebouwers hebben niet in elk van hun machines hoogperformante systemen nodig. Of die eisen komen pas jaren later”, voegt Vissers toe. Aan mogelijke toepassingen geen gebrek. Vissers denkt aan de hout- en metaalverwerkende industrie, de verpakkingsindustrie, maar ook aan toepassingen in papier en textiel. De nieuwe controller is voorzien van EtherCAT, OPC UA en Profinet.

Op Indumation stellen de automatiseringsspecialisten uit Hamelen de c430 voor, het kleine broertje binnen de nieuwe controller productfamilie. “Voor basis motion control in compacte machines is dit de juiste keuze.”

Interactie van controller en visualisatie

Zoals alle Lenze controllers, is de c431 ook uitgerust met FAST UI runtime. In interactie met de engineering tool EASY UI Designer kunnen machinebouwers snel een goede machinevisualisatie ontwikkelen. Vissers: “Zelfs met weinig programmeerskills. Het is een kwestie van parametreren. Dat maakt het ook voor kleine machinebouwers zeer toegankelijke technologie.” 

Lenze heeft de voorbije jaren hard geïnvesteerd in visualisatie-expertise om die met klanten te kunnen delen. “Een goede visualisatie is cruciaal in het succes van een machine. Een hoge gebruiksvriendelijkheid draagt bij aan meer processtabiliteit, een grotere operationele efficiëntie, en geeft ook een antwoord op het nijpend tekort aan technische geschoolde medewerkers in de industrie”, legt Vissers uit. Met de nieuwe webpanelen (V430 en V450) die zowel in het veld als in de schakelkast passen, heeft Lenze bovendien voor een goede match gezorgd. Op stand 139 op Indumation kunnen gebruikers zelf die interactie tussen de controller en de visualisatie ondervinden.

Nieuw is onder meer het I/O-eiland I/O 3000, dat IP20 en IP67 signaalverbindingen kan maken in één en hetzelfde systeem dankzij decentrale IP67 modules met digitale inputs en outputs.

Open automatisering, van het veld tot in de cloud

Rond de c430, c520 en c550 controllers biedt Lenze een innovatief en open automatiseringssysteem aan, van het veld helemaal tot in de cloud. Hoe dat er kan uitzien, dat toont de automatiseringsmuur, geïntroduceerd op de SPS en binnenkort ook in Kortrijk Xpo te zien. Nieuw is onder meer het I/O-eiland I/O 3000, dat IP20 en IP67 signaalverbindingen kan maken in één en hetzelfde systeem dankzij decentrale IP67 modules met digitale inputs en outputs. Lenze vertrouwt daarnaast op de kant-en-klare softwaremodules en templates uit het FAST portfolio. Een centraal element hierbinnen is de EASY System Designer, die het ontwikkelproces van een nieuwe machine heel nauwgezet ondersteunt, van het initiële idee, over het concrete ontwerp van de aandrijving, tot en met de interface voor PLC programmering. In de PLC Designer starten gebruikers vanuit een reeds gecreëerde hardware boomstructuur; tegelijkertijd zorgen de FAST softwaremodules ervoor dat de complexiteit van programmeren daalt. Applicaties die op de edge laag draaien, voegen bijkomende functies toe aan de machine, waardoor bijvoorbeeld conditiebewaking en procesoptimalisering mogelijk worden. Lenze zorgt ook voor de juiste tool om deze apps te beheren en uit te rollen: het Nupano open automatiseringsplatform. Cloudoplossingen zoals het Asset Performance Platform vereenvoudigen dan weer de samenwerking tussen de OEM en de machineoperator wat service betreft.

Met de nieuwe webpanelen (V430 en V450) die zowel in het veld als in de schakelkast passen, heeft Lenze voor een goede match gezorgd om tot een mooie machinevisualisatie te komen.

Concreet aan de slag

Lenze segmenteert de machine in vier herkenbare lifecycle onderdelen, te weten plannen, bouwen, gebruik en recycle. De combinatie tussen hardware, software en data smelt samen tot een samenwerkend geheel. Lenze biedt slagvaardige workshops aan waarin de machinebouwer wordt uitgedaagd om meer onderscheidend vermogen uit zijn machine te creëren. Denk hier aan het gebruik van smart data, verduurzamingsoptimalisaties, kostenefficiëntere oplossingen, maar ook het vinden van betere of andere businessmodellen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met sales.be@lenze.com of Lenze op Indumation hierop aanspreken. 

LENZE – Stand 139

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.