NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Partnership voor de ontwikkeling van groene waterstofsystemen

Partnership voor de ontwikkeling van groene waterstofsystemen

Door de aanhoudende energiecrisis gaan steeds meer bedrijven op zoek naar oplossingen voor de opwekking en opslag van groene energie. Zo ontwikkelden en bouwden de Wilo Groep, toonaangevende fabrikant van pompen en pompsystemen, en Schneider Electric, specialist in energiebeheer en automatisering, een H2Powerplant. Deze smart grid op de productiesite van de pompenfabrikant in Dortmund steunt op vier kerncomponenten – zonnepanelen, een elektrolyser, een waterstofopslagtank en een brandstofcel – en werkt verregaand geautomatiseerd dankzij de ExoStruxure Microgrid Advisor, ExoStruxure Microgrid Operation en ExoStruxure Automation Expert-oplossingen van Schneider Electric.

De Wilo Groep zet al jaren fors in op duurzaamheid – in woorden én daden – en stimuleert de energietransitie met efficiënte producten en oplossingen. De fabrikant van pompen en pompsystemen wil bovendien tegen 2025 CO2-neutraal produceren in al zijn faciliteiten wereldwijd. Volgens President & CEO Olivier Hermes vormt de opening van een H2Powerplant op het Wilopark in Dortmund in september 2022 een belangrijke stap richting die energietransitie. Deze fabriek bestaat uit vier kerncomponenten – de fotovoltaïsche installatie op het dak van de productie, een elektrolyser, een waterstofopslagtank van 29,8 m lang en een brandstofcel – en moet jaarlijks tot 10 ton groene waterstof uit volledig hernieuwbare energiebronnen produceren.

Samen met Schneider Electric schrijft het waterstofteam binnen Wilo nu aan een uniek verhaal met als doel om op lange termijn uit te groeien tot een wereldspeler in de creatie, opslag en distributie van klimaatneutraal waterstof. “We willen ‘schone’ waterstofsystemen ontwikkelen en bouwen voor de decentrale energievoorziening, voornamelijk voor toepassingen in de logistiek, de datacenters en de industriële KMO’s. Daarbij staat Wilo in voor de engineering en installatie van de containeroplossing en pompinstallatie en zorgen wij bij Schneider Electric voor de energiedistributie en de volledige achterliggende software,” licht President & CEO Jean-Pascal Tricoire toe. “Met onze EcoStruxure Microgrid Advisor, EcoStruxure Microgrid Operation en de EcoStruxure Automation Expert is deze microgrid gebaseerd op de nieuwste digitale technologieën voor een verregaande automatisering. ‘Advisor’ optimaliseert de performantie van het systeem door een dynamische controle van de energiebronnen en connecteert naadloos met gedecentraliseerde energiebronnen om te bepalen hoe en wanneer energie gebruikt, geproduceerd en opgeslagen moet worden. Microgrid Operation controleert, bewaakt, meet en automatiseert alle elektrische processen en maximaliseert het gebruik van hernieuwbare energiebronnen. De EcoStruxure Automation Expert, tot slot, is ons universele automatiseringsplatform.”

Tijdens een webinar gaven medewerkers van Wilo en Schneider Electric meer uitleg over de behoefte aan groene waterstofsystemen en de opbouw van de H2Powerplant op het Wilopark in Dortmund.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.