Perfect samenspel tussen pc en PLC voor totale betrouwbaarheid van ionenimplantatie - Industrial Automation

NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Perfect samenspel tussen pc en PLC voor totale betrouwbaarheid van ionenimplantatie
Van links naar rechts: Laurent Geron, Philippe Hénin en Christophe Desaedeleer.

Perfect samenspel tussen pc en PLC voor totale betrouwbaarheid van ionenimplantatie

Vanuit zijn huidige vestiging in Liers (regio Luik) wil IONICS leidend worden in functionele, geoptimaliseerde en duurzame oppervlaktebehandelingen. Het sleutelwoord? Innovatieve technologie. Het rekent daarvoor op 100% betrouwbare automatisering in samenwerking met een deskundige partner.

De geschiedenis van Ionics gaat terug tot 1945, met de oprichting van LPM. De bedrijfsnaam stond voor La Protection Métallique, wat bereikt werd door middel van galvaniseren. Een hele hoop fusies en overnames voegden nieuwe technologieën toe aan het portfolio, waaronder reel-to-reel plating, nanocoatings en plasmabehandeling. Maar de echte gamechanger kwam er in 2014. CTO Laurent Geron legt uit: “Luc Langer, een van de aandeelhouders binnen de groep, werd toen benoemd tot algemeen directeur van het onderzoeks- en innovatiecentrum Materia Nova, gespecialiseerd in materialen- en oppervlaktebehandeling. Voor een groot project in samenwerking met AGC werd er gewerkt aan ionenimplantatie­technologie. Met behulp van een microaccelerator voor deeltjes zou het zo mogelijk worden om de eigenschappen van glas te wijzigen. Een technologie die te waardevol was om verloren te laten gaan, en onderdak vond bij Ionics Surface Technologies.”

Eigenschappen materialen verbeteren

Bij ionenimplantatie vuurt een deeltjesmicroaccelerator (ionGUN™ kanon) een jet van ionen met een hoge energiedensiteit af op het materiaal in kwestie: metaal, glas, keramiek of polymeren. De bedoeling is om een gecontroleerde wijziging in de oppervlakte of aan de eigenschappen van het materiaal in kwestie teweeg te brengen. Een mooi voorbeeld is de ionR2R™ apparatuur, die specifiek ontworpen is voor connectoren. Door de eigenschappen van het gebruikte goud te verbeteren is er 60% minder van nodig. 

Altijd een oplossing op maat van de behoeftes

Klanten een 100% betrouwbare ionenimplantie­oplossing bieden, betekent ervoor zorgen dat alle mechanische componenten perfect samenwerken. Dat vraagt dus om een goed uitgekiende en slim geprogrammeerde automatisering. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat er binnenin de ionR2R™ machine een brede waaier van Beckhoff technologie is te vinden. Een PLC, ingebedde pc en een multi-touch bedieningspaneel voor de besturing van de installatie. Maar ook een set van componenten die communiceren via EtherCAT, inclusief digitale en analoge ID-kaarten, interfacekaarten voor andere veldbussen, een veiligheids-PLC, veiligheids-IO-kaarten, servodrives en servomotoren. 

Geron ziet enorm veel voordelen aan dit partner­schap: “We bestuderen elk project samen totdat we tot een oplossing komen die aan alle vooropgestelde behoeftes voldoet. Niet meer, niet minder. Klanten betalen alleen voor wat ze nodig hebben. Ze willen geen onnodige extra’s. Wat de technische aspecten betreft zoek ik samen met Philippe Hénin (support engineer Beckhoff) naar de meest geschikte oplossing. We spreken dezelfde taal, wat tijd bespaart.”

Symbiose met automatiseringspartner

Het uitgangspunt is telkens een perfecte symbiose creëren tussen de pc en de PLC. “De communicatie tussen de verschillende componenten moet feilloos verlopen, zodat we ons geen zorgen hoeven te maken over interfacing”, aldus Geron. “Met Beckhoff technologie kun je in feite volledige machines gaan samenstellen die schaalbaar en open blijven. Bovendien is objectgeoriënteerd program­meren bijzonder elegant, waardoor we minder tijd kwijt zijn dan met sequentieel program­meren. De moeilijkheidsgraad neemt immers af met elke functionele toevoeging of wijziging.” De kracht van de Beckhoff oplossing is dat ze gebaseerd is op een industriële pc. De TwinCAT programmeeromgeving integreert met Virtual Studio, waardoor de meeste programmeurs er snel mee aan de slag kunnen. “Het zijn tools waarmee ze al vertrouwd zijn.”

Klanten een 100% betrouwbare ionenimplantieoplossing bieden, betekent ervoor zorgen dat alle mechanische componenten perfect samenwerken. Dat vraagt dus om een goed uitgekiende en slim geprogrammeerde automatisering.

Pragmatische aanpak

“De bedrijfscultuur van Beckhoff is er een van interactie en luisteren. We worden aangemoedigd om een project te analyseren en te controleren of alles coherent is”, vertelt Hénin. Dat beaamt ook Beckhoff accountmanager Christophe Desaedeleer: “Het doel is niet om een product of een droom te verkopen. We staan voor een pragmatische aanpak om tot de best mogelijke technische oplossing te komen. De kwaliteit van uitwisseling met de klant is daarbij essentieel. De geïmplementeerde oplossing is altijd het resultaat van het delen van vaardigheden en een goede communicatie tussen de betrokkenen.” ■

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.